Schriftelijk studeren vergt een goede discipline
Schriftelijk studeren is een manier om naast het hebben van een baan, een bedrijf, of een druk gezin toch aan uw ontwikkeling te werken. Niet alleen voor mensen die hun baan verliezen, maar ook voor degenen die een volledige baan hebben, is een schriftelijke cursus vaak een goede mogelijkheid om ander en beter werk te zoeken en/of hogerop te komen. Studeren verbreedt altijd de eigen horizon en opent meestal ook nieuwe perspectieven. Daarnaast heeft men nu eenmaal diploma’s nodig om op een goede manier aan werk te komen en daar een goede boterham aan te verdienen. Zonder diploma’s kan dat soms ook wel lukken, maar het is nu eenmaal een stuk moeilijker dan met de juiste diploma’s.
Studeren en niet blijven stilstaan in ontwikkeling
Verder studeren is altijd verstandig. Zeker als de werkgever niet bereid is om binnen de functie te zorgen voor een hogere bekwaamheid. Stilstand is echter achteruitgang. Wie de nieuwe ontwikkelingen in het eigen vakgebied niet bijhoudt, zal op den duur achterop raken. Zeker met de doorlopende vernieuwende ontwikkelingen binnen de technologie, die in elke branche niet meer weg te denken is.
Blijf bij in het eigen vakgebied
Bijblijven op het eigen vakgebied is noodzakelijk en soms wilt u ook gewoon een andere beroepsrichting kiezen, die meer past bij wat u zelf graag zou willen doen of hebt u een lichamelijke beperking gekregen, waardoor het eerder gekozen beroep moeilijk uit te voeren is. Dat probleem komt immers vaak voor bij beroepen die een zware wissel trekken op de lichamelijke functies en gewrichten. Verpleegsters, verplegers, stratenmakers en bouwvakkers kunnen daarover meepraten.
Een financiële bijdrage van de werkgever voor het studeren is soms mogelijk
Soms kan er wel gerekend worden op een financiële bijdrage van de kant van de werkgever, maar niet op vrije uren of dagen om de cursus in werktijd te kunnen volgen. Vooral als de studie in de richting van de bezigheden van het bedrijf ligt, wil de directie er wel eens mee instemmen om aan de studie mee te betalen.
Als er geen financiële ruimte is
Soms heeft de werkgever echter geen financiële ruimte om de werknemer in zijn streven naar meer vakbekwaamheid te steunen. In dat geval kan de werknemer ervoor kiezen om de cursus van zijn of haar keuze toch te volgen en die dan zelf te betalen als investering voor de toekomst.
De keuze van een goede, schriftelijke cursus
De beste keuze is een studie die u ligt en die aansluit bij uw vroegere opleiding. Begint u aan een heel andere beroepsrichting dan moet u immers van voor af aan beginnen met een basisopleiding daarin. De weg naar het uiteindelijke doel is dan langer.
Schriftelijk studeren met of zonder de hulp van een docent
U kunt meestal kiezen voor een studie met of zonder de hulp van een docent. De studie zonder hulp van een docent is meestal goedkoper, maar u moet het dan ook helemaal zelf doen en krijgt geen commentaar of u de les wel of niet goed begrepen hebt. U kunt dan ook geen extra uitleg verwachten of vakgerichte vragen stellen.
Wees eerlijk tegenover uzelf
Als u een goede zelfkennis hebt en weet dat u niet al te sterk bent in het maken van huiswerk, neem dan liever de cursus met de hulp van een docent. Dan is er een stok achter de deur om toch op tijd huiswerk in te sturen en zich de moeite te geven dat ook zorgvuldig te maken. Sterk gedisciplineerde mensen kunnen het vaak ook zonder hulp van een docent doen en komen er dan evengoed wel uit.
Regelmaat in het verwerken van de lessen
Breng regelmaat in het studeren. U doet het wel op uzelf, maar als u alle lessen vlak voor het examen gaat doornemen en de vragen maakt, brengt u er op examen weinig van terecht. De lesstof zit dan in het korte geheugen en u houdt daar dan niet veel van vast. Het is beter om elke maand op vaste dagen of avonden de lessen door te nemen. Krijgt u vier lessen per maand, neem dan elke week twee dagen of avonden de tijd om een les te bestuderen. In vier weken tijd hebt u dan alle vier de lessen van die maand doorgenomen.
Een les meermaals doornemen
Bestudeer een les niet een keer, maar neem dezelfde les meerdere malen door. Elke keer blijft er weer iets meer van de lesstof in uw hoofd hangen en begrijpt u de lesstof beter. Doet u dat twee, drie of vier avonden achter elkaar, dan zijn daarna de oefenvragen en huiswerkopgaven ook veel gemakkelijker te beantwoorden.
Het korte geheugen
De lesstof zit na het een avond doornemen in het "korte geheugen". Dat betekent dat u de lesstof wel doorgenomen hebt, maar dat er een gedeelte slechts oppervlakkig blijft hangen. Tegen de tijd dat u op examen moet, is al een groot gedeelte van de lesstof uit dat korte geheugen weggevaagd. Er hangen dan weliswaar nog wat flarden van, maar de exacte vormgeving is weg. Het is dan moeilijk om het examen goed te maken.
Het lange geheugen
Neemt u de lesstof echter diverse avonden een aantal malen door, dan zit die in het zogenaamde “lange geheugen”, waardoor er ook na verloop van tijd nog een groot deel onthouden blijft. Als u dan vlak voor het examen de lessen nog eens doorleest, zit het er allemaal weer heel goed in en kunt u met een gerust hart op examen gaan.
Niet halfweg stoppen met studeren
Het is verspilling van moeite en geld om halfweg met een cursus te stoppen. Maak een cursus altijd af. U hebt ervoor betaald en er energie in gestoken. Beiden zijn verspild als u de studie halfweg opgeeft. Een studie heeft altijd nut. Zet dus door en maak de cursus af.
Een bewijs dat u de cursus goed doorlopen hebt
Gaat u niet graag op examen en ziet u daar erg tegenop, vraag dan minstens een certificaat, waarin staat dat u de hele cursus goed doorlopen hebt, of vraag een “open boek examen”. Dit is een examen dat u thuis met behulp van de lesstof kunt maken. Het heeft natuurlijk niet dezelfde waarde als een gewoon examen, maar geeft de werkgever toch een blijk van een doorlopen en begrepen cursus.
Examenvoorbereiding vergt een goede discipline
Gaat u op examen, of moet u een tentamen afleggen, neem dan in de laatste twee weken daarvoor nog even alle lessen, vragen en antwoorden door. Op die manier zit alles er weer vers in. U merkt dan meteen, waar u misschien nog even wat aan moet doen en wat u gewoon uit uw hoofd al vanzelf kunt beantwoorden.
Oefenexamens
Hebt u geen oefenexamens gekregen, vraag er dan bij de cursusleiding naar. De meeste uitgeverijen van schriftelijke cursussen hebben ook proefexamens van vorige jaren. Met een of twee proefexamens kunt u alvast wat extra oefenen. U ziet dan tevens hoe er op examen naar de lesstof gevraagd wordt, want dat gaat vaak toch op een iets andere manier dan bij de huiswerkvragen in de lessen.
Vlak voor het examen hebt u rust nodig
Ga de avond voor het examen op tijd slapen en probeer niet tot laat in de nacht nog te studeren. Dat lukt dan toch niet. U haalt dan de volgende dag dingen door elkaar. De voorbereidende studie en de herhalingen moeten die laatste dag afgesloten zijn. Op tijd naar bed gaan is verstandig, want dan bent u de volgende dag ook goed uitgerust.
Geen zenuwen
Wie goed gewerkt en gestudeerd heeft, hoeft niet zenuwachtig te zijn. Als u immers het gevoel hebt dat u er alles aan gedaan hebt om het examen te halen, zal dat ook lukken. Denk positief en ga zo op examen. Waarom zou u immers niet lukken, wat de anderen wel lukt? Als u de cursus goed doorgewerkt hebt, de lesstof begrijpt en consequent bezig geweest bent, betekent dat immers dat u even slim bent als de rest van de examenkandidaten.
Het nut van studeren
Studeren is het verbreden van de eigen horizon en heeft altijd nut. Ook al raakt u uw baan kwijt, wordt u ziek of bent u gepensioneerd. Uw grotere kennis van het betreffende vak of onderwerp geeft u meer mogelijkheden om met anderen te communiceren en van gedachten te wisselen. Vaak komt u er later achter dat de studie op een bepaalde manier toch bijgedragen heeft aan uw leven.
Lees verder