Weetjes over België voor quiz of spreekbeurt
Zoek je leuke weetjes om je spreekbeurt over België een beetje op te pimpen? Om de saaie opsomming van feiten en cijfers een beetje te breken? Leer meer over Belgische feesten en gewoonten, zoals driekoningen, sinterklaas, het voorlezen van de nieuwjaarsbrief, het eten van frietjes, het uitdelen van suikerbonen bij een geboorte, en nog veel meer! Verdiep je in typische gerechten, laat mooie kant zien en vertel over de vele Belgische stripfiguren. Leuke weetjes ook om mee te quizzen!
België
Wie België zegt, denkt meteen aan twee landsdelen: Vlaanderen en Wallonië. En aan twee landstalen: Nederlands en
Frans. Een eerste fout! België telt immers drie landsdelen en even veel landstalen. Velen vergeten immers dat er in het Oosten van het land ook nog een Duitstalig landsgedeelte is.
Belgische feesten en typische gewoonten
Nieuwjaar
Met
Nieuwjaar houden Vlaamse kinderen een traditie in ere die nergens anders bestaat: het voorlezen van hun Nieuwjaarsbrief! Deze brief wordt meestal op school gemaakt. In een mooi kaartje wordt een leuk gedichtje geschreven met wensen voor mama en papa, maar soms ook voor de grootouders en voor peter en meter. Na het voorlezen van hun brief krijgen de kinderen een
centje.
Driekoningen
Op zes januari is het
Driekoningen. Dit feest wordt in heel wat landen gevierd, met de traditionele driekoningentaart inclusief boon. Maar wat toch een beetje bijzonder is voor België, is dat kinderen op die dag ook de straat op gaan en liedjes zingen. Zij krijgen zo een centje, snoepjes of kleine gadgets.
Sinterklaas
In tegenstelling tot Nederland, wordt
Sinterklaas in België gevierd in de nacht van vijf op zes december. Op vijf december zetten de kinderen hun schoentje met een worteltje en wat suikerklontjes in. 's Nachts komen Sinterklaas en Zwarte Piet pakjes brengen, die de kinderen 's morgens vinden. In België is het een echt kinderfeest, terwijl het in
Nederland gevierd wordt op vijf december en ook een feest is voor de volwassenen.
Suikerbonen
Wanneer er in België een kindje wordt geboren, worden er suikerbonen uitgedeeld. Suikerbonen zijn amandelnoten of chocolade in amandelvorm omhult met glazuur in verschillende kleuren. Deze suikerbonen worden aangeboden in zakjes, in doosjes, in sokjes, in doorzichtige kerstballen of in andere gadgets aan mensen die naar het pasgeboren kindje komen kijken. Het is net als beschuit met muisjes in Nederland, maar dan net iets anders!
Speciale gebruiken
Tradities
België is een land van tradities. Zo heeft ieder Belgisch dorp, iedere Belgische stad wel een speciale gewoonte. Een klein overzichtje:
- Oostduinkerke / Koksijde: de garnaalvissers te paard.
- Polderdorpen ten noorden van Antwerpen: ganzenrijden.
- Beselare: hier wordt ieder jaar een heksenstoet georganiseerd
- Antwerpen: de Breughelmarkt op 15 augustus, een echte markt met verkopers in historische kostuums die typische streekprodukten verkopen uit ver vervlogen tijden. 15 augustus is ook de dag waarop in Antwerpen Moederkesdag wordt gevierd. Begin januari kan je in Antwerpen terecht voor "verloren maandag", een traditie waarbij appelbollen en worstenbroden worden gegeten en uitgedeeld.
- Ieper: om de drie jaar gaat hier de kattenstoet uit. Er worden pluchen katjes naar de toeschouwers gegooid.
Carnaval
Ook
Carnaval is ieder jaar een topper. Vooral in Wallonië wordt Carnaval erg gevierd. Denk maar aan
Binche met zijn Gilles, de rondbuikige mannen met hun schitterende kostuums, hun houten klompen, hun grote pluimhoed en hun mandje sinaasappelen. Of aan Stavelot met zijn Blancs Moussis, die in het wit gekleed zijn en een grote rode neus dragen. Maar ook in Vlaanderen kent men er wat van. Hier is de carnaval van Aalst wel de bekendste. Hier wordt de draak gestoken met alles: politici, de koning, bekende Belgen, de actualiteit. De "voal Jannetten" zijn hier een extra attractie.
Reuzen
Vele dorpen en steden in België hebben ook hun reuzen. Ze verschenen voor het eerst in de 15de eeuw en stellen soms Bijbelse of legendarische figuren voor. Ze kunnen soms 30 meter hoog zijn. Op geregelde tijdstippen komen ze op straat, voortgeduwd door mensen voor een dansje of in een stoet.
Processies en bloemencorso's
Processies gaan ook geregeld uit in vele steden en dorpen. Niet verwonderlijk, want ieder dorp heeft wel zijn patroonheilige, die regelmatig in de bloemetjes moeten worden gezet. Eén van de bekendste is wel de Heilige Bloedprocessie in
Brugge. Op andere plaatsen zijn er jaarlijkse bloemencorso's. Prachtige praalwagens helemaal bekleed met bloemen. Zo heb je bijvoorbeeld de
bloemencorso van Loenhout.
Duivenmelken
Vele mensen doen aan "duivenmelken". Geringde duiven worden uitgezet ver weg van huis. Er worden weddenschappen georganiseerd over welke duif het snelst terug thuis zal zijn en zo verdient de eigenaar van een prijsduif heel wat geld.
Meibomen en versierde kapelletjes
In mei worden er vrijwel overal meibomen geplant. De vele kapelletjes op de straat-en boshoeken worden mooi versierd en krijgen extra bloemen en kaarsen.
Bijnamen
In België hebben de bewoners van de meeste dorpen en steden een bijnaam. Deze
bijnaam is een overblijfsel uit oude tijden. Zo heten de Brusselaars bijvoorbeeld Kiekenfretters, de
Lierenaars Schapenkoppen, de
Antwerpenaren Sinjoren, etc.
De maaltijden in België
Het ontbijt
Het ontbijt in België is erg uitgebreid, tenminste wanneer mensen er tijd voor hebben. Meestal zijn het gesneden boterhammen van wit of bruin brood met
confituur, choco of zout beleg. Hierbij koffie of thee. Ook mogelijk: yoghurt, cornflakes met melk, fruit, plakjes cake, eitjes, etc. In het weekend worden er vaak ronde broodjes (pistolets) of langwerpige broodjes (piccolo's) bij de bakker gehaald en koffiekoeken. Koffiekoeken zijn als gebakjes van bladerdeeg, gevuld met confituur, amandelspijs, pudding, room, appeltjes, etc.
Middagmaal
Meestal wordt er warm gegeten 's middags. Er wordt begonnen met soep, daarna volgt het hoofdgerecht met vlees, aardappelen en groenten. Tot slot volgt er nog een dessertje: een stuk fruit, een yoghurtje, rijstpap, een koekje, etc. Soms is het niet mogelijk om 's middags warm te eten. In dat geval worden er boterhammen gegeten, met zout beleg, confituur, choco, etc.
Avondmaal
Het avondmaal wordt vroeg gegeten, zo rond vijf à zes uur. Heeft men 's middags warm gegeten, dan worden er nu boterhammen gegeten. Heeft men 's middags boterhammen gegeten, dan wordt er 's avonds warm gegeten.
Typisch Belgische kost
Frietjes
Hoewel ze in het Engels "French fries" worden genoemd, is er aan frietjes niets Frans! Ze zijn wel degelijk Belgisch! De kunst om goede frietjes te bakken ligt in het feit dat de juiste aardappel moet gebruikt worden, namelijk een bintje en dat de frietjes twee keer moeten worden gebakken. Daarna worden de frietjes in een bakje gedaan en bestrooid met zout. De echte frietliefhebber wil zijn frietje echter in de typische puntzak! Niet moeilijk dat ieder dorp zo'n twee à drie frituren rijk is!
De legende voor het ontstaan van de friet gaat als volgt: lang geleden werd er voor het feest van
Driekoningen door de vissers aan de Maas visjes gebakken in grote potten. Maar op een bepaald moment was de rivier dichtgevroren en konden er geen visjes gevangen worden. Dus besloot men maar aardappelen in lange repen te snijden. De vorm moest die van een visje voorstellen. De friet-visjes werden daarna in de hete olie geworpen. De friet was geboren, althans volgens de legende! Hoe het echt is gegaan, dat weet eigenlijk niemand...
Kazen
België is een land waar heel veel kazen worden gemaakt. Je hebt harde kazen, zachte kazen, schimmelkazen, etc. Sommige kazen worden in abdijen gemaakt, denken we maar aan Maredsous en Chimay bijvoorbeeld. Wil je een kaastafel maken, dan zit je goed met Belgische kazen!
Bieren
Elke Belg zou elk jaar zo'n 150 liter bier drinken! Niet verwonderlijk met zo'n uitgebreide keuze: pilsbieren, wittekes, bruine bieren, etc. Sommige smaken zuur, andere bitter, nog andere hebben een fruitige smaak. Sommige bieren worden in abdijen gebrouwen (Maredsous, Trappist, Chimay, Westvleteren, ...). Vele bieren hebben ook hun eigen, specifieke glas. Verzamelaars zijn gek op al die glazen en zijn er dan ook naarstig naar op zoek.
Chocolade
Een andere Belgische specialiteit is chocolade. Witte, melk of fondant, er is voor elk wat wils! Om maar te zwijgen over de pralines van Leonidas, Neuhaus, Godiva, etc. Je kan soms ook zelf kiezen met welke pralines je doosje moet gevuld worden.
Belgische specialiteiten in elk dorp
Bijna elk dorp en elke stad heeft wel zo zijn specialiteit. Denk maar aan
Lierse Vlaaikes, Hasseltse jenever, Mechelse koekoek, Filet d'Anvers, Limburgse vlaai, Luikse siroop, Gentse waterzooi, mattentaartjes uit Geraardsbergen, Veurnse babelutten, etc. Keuze te over voor wie eens lekker wil snoepen! Vele produkten zijn ook echte
zoete^ en
zoute streekprodukten
België stripland
België is onmiskenbaar een stripland. Wie houdt van de negende kunst moet zeker eens een kijkje gaan nemen in België. Denk maar aan de Smurfen (Peyo), Bert Bibber (Pom),
Suske en Wiske (Willy Vandersteen), Robbedoes (Franquin), Guust Flater (Franquin), Lucky Luke (Morris), Nero (Marc Sleen), Natasja (Walthéry), Kuifje (Hergé), en al de anderen. Te veel om op te noemen! Allemaal het werk van Belgische striptekenaars. In Brussel vind je trouwens het Nationaal Centrum van het Beeldverhaal, ook wel het Stripmuseum genoemd. Hier kan je kennismaken met heel wat stripfiguren uit karton, in pluche, op papier en soms zelfs in levende lijve. Ook is er een shop naast de tentoonstelling waar je heel wat strips kan kopen alsook een heel aantal gadgets. In
Kalmthout heb je dan weer het Suske en Wiskemuseum.
Kant
Brugse kant, Lierse kant, Mechelse kant, Brusselse kant... Ook kant vind je in heel wat steden terug. Meestal wit, maar soms ook gekleurd. Tafelkleedjes, lapjes, maar ook figuurtjes of letters. Een prima cadeau om mee naar huis te nemen.
Begijnhoven
Een andere Belgische specialiteit, uniek in de wereld, zijn de begijnhoven. Afgesloten ministadjes binnen de stad. Meestal witte huizen met veel groen er tussen. Veel begijntjes wonen er niet meer, maar de begijnhoven zijn nog steeds een oase van rust. Je vindt een begijnhof onder andere in
Lier,
Antwerpen en in Kortrijk.
Wat kan je meenemen om je spreekbeurt of je quiz op te leuken?
- een kaart van België
- stukjes Belgische kaas
- Veurnse babelutten
- stripboeken
- Lierse Vlaaikes
- pralines
- foto's van carnavalstoeten
- foto's van de garnaalvissers uit Oostduinkerke, van het ganzenrijden in de polderdorpen, etc.
- een Belgische vlag
- een voorwerp uit Belgische kant
- muziek van Jacques Brel, Axelle Red, Adamo, School is Cool, Stromae, etc
Succes!