Spreekbeurt over Harry Potter

Als een van de meest bekende Engelse figuren is Harry Potter een leuk onderwerp om je spreekbeurt op te baseren. Niet alleen Harry Potter en zijn avonturen zijn leuk om te bespreken maar ook de auteur: J.K. Rowling

De auteur

We kennen allemaal J.K. Rowling als de schrijfster van de bekende Harry Potter boeken,maar eigenlijk is 'J.K. Rowling' niet haar echte naam. Ze heeft namelijk geen tweede naam, waarvoor de 'K' dan zou staan. Ze heet gewoon Joanne Rowling en met deze naam wou ze ook haar boeken publiceren maar haar uitgever, Bloomsbury, vreesde dat haar naam niet aantrekkelijk was voor haar oorspronkelijke doelpubliek. Het doelpubliek waren kleine jongens van ongeveer 9à11 jaar en de uitgever dacht dat deze jongens geen boeken wilden lezen van een vrouw. Daarom vroegen ze aan Rowling of ze twee initialen wou gebruiken om zo neutraler over te komen. Het zou immers op het eerste zicht niet duidelijk zien of het een man of een vrouw was. Omdat ze geen tweede naam heeft besloot ze om 'K' te gebruiken, wat voor Kathleen staat en de naam van haar grootmoeder was.

Het succes

De Harry Potter reeks is een immens populaire fantasie reeks en je kan wel stellen dat bijna iedereen wel 1 boek ervan gelezen heeft of tenminste 1 van de films gezien heeft. Wat in schril contrast staat met de verwachtingen van de uitgevers waar Rowling haar boeken aanbood om te publiceren. Het manuscript van het eerste boek "Harry Potter en de steen der wijzen" werd naar 12 uitgeverijen gestuurd maar werd overal geweigerd. Uiteindelijk besloot 'Bloomsbury' toch om Rowling's boek te publiceren. Er wordt gezegd dat het achtjarige dochtertje van de Bloomsbury voorzitter een positief effect had op de beslissing om het boek te publiceren. Het meisje kreeg het eerste hoofdstuk te lezen zodat ze tegen haar vader kon vertellen wat ze ervan vond. Toen het eerste hoofdstuk uit was wilde ze direct het volgende hoofdstuk lezen, wat haar vader direct duidelijk maakte dat het misschien toch een interessant boek was voor kinderen. Hoewel ze besloten om het boek uit te geven, raadden de werkgevers van Bloomsbury Rowling toch aan om een andere job te zoeken omdat ze maar erg weinig kans had om hier haar brood mee te verdienen.

De boekenreeks

Het eerste boek werd gepubliceerd in 1997 met 1000 oplages waarvan de helft naar bibliotheken ging. Nu zijn deze eerste drukken heel veel geld waard. De serie eindigde in 2007 met het zevende en laatste deel: Harry Potter en de Relieken van de Dood. Vanaf het moment dat het vierde boek uitkwam bleef de serie records breken op de eerste dag van verkoop. Het vierde boek werd tegelijkertijd in de UK en de VS uitgegeven en brak alle records van verkoop in beide. In de UK werden op de eerste dag zelfs evenveel boeken verkocht als van het derde boek in een heel jaar.

De serie, die een totaal van 4195 pagina's beslaat, is vertaald in 65 talen. De eerste vertaling was in het Amerikaans Engels omdat vele Britse woorden en concepten die gebruikt worden door de personages in de boeken verwarrend konden zijn voor het jonge Amerikaanse publiek. Omdat de inhoud van het boek geheim moest blijven,mochten de boeken alleen maar vertaald worden als de boeken al uitgegeven werden in het Engels. Dit zorgde altijd voor een vertraging van verschillende maanden voordat de vertalingen beschikbaar waren. Dit leidde ertoe dat meer en meer Engelse boeken verkocht werden omdat de mensen die niet Engelstalig waren te ongeduldig waren om op de vertaling te wachten.

In 2001 was er de release van de filmversie van het eerste boek, "Harry Potter en de Steen der Wijzen". Sinds toen zijn er al 6 films uitgekomen in totaal. Het is overbodig te zeggen dat J.K.Rowling geen andere job meer nodig heeft buiten het schrijven en dat ze ook niet krap bij kas zit. Voor de Harry Potter reeks zo'n succes was, leefde ze van bijstand en nu is ze een multi-miljonair. Rowling geeft veel aan liefdadigheidsprojecten. Zo gaf ze in 2008 "The Tales of Beedle the Bard" uit, een collectie van tovenaarsprookjes die in het laatste boek voorkomen. De winst hiervan gaat naar "Children's High Level Group", een fonds voor mentaal gehandicapte kinderen in arme landen.

Het begin

Het idee 'Harry Potter' ontsproot bij Rowling toen ze op de trein zat van Manchester naar Londen. Ze zegt dat het idee plots uit de lucht kwam vallen. Rowling heeft altijd gezegd dat ze vanaf het begin wist hoe de boekenreeks zou eindigen en dat ze niet van plan is om een achtste Harry Potter boek te schrijven. Wat ze wel zal doen is een encyclopedie maken over de toverwereld rond Harry die zal bestaan uit verschillende ongepubliceerde delen en notities. De opbrengst van deze encyclopedie gaat naar het goede doel. Het is niet duidelijk wanneer ze zal beginnen met het schrijven ervan omdat volgens Rowling zelf 'het geen nut heeft om het te maken tenzij het fantastisch wordt. Het laatste dat ik wil doen is snel snel iets maken dat op niets trekt.'

Nu zal ik iets meer vertellen over de reeks zelf en de gebeurtenissen erin. Ook zal ik de belangrijkste personages bespreken.

Harry Potter

De boeken draaien rond het hoofdpersonage 'Harry Potter'. Hij is een wees die al elf jaar lang bij z'n tante en oom woont en dan plots ontdekt dat hij een tovenaar is. Wanneer hij elf jaar wordt, wordt hij uitgenodigd om school te lopen op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Elk boek draait rond 1 jaar in Harry's leven en de meeste gebeurtenissen vinden plaats op Zweinstein.

Harry is een halfbloed tovenaar, hoewel zijn beide ouders ook tovenaars waren. Maar omdat zijn moeder, Lilly Evans, dreuzelouders had (ouders die geen tovenaars zijn dus), is hij een halfbloed. Harry is een echte held, hij volgt zijn instincten en heeft snel door wat goed is en wat slecht. Hij is erg getalenteerd als het aankomt op het vak 'Verweer tegen de Zwarte Kunsten', wat erg goed uitkomt in zijn strijd tegen de slechte tovenaar Voldemort. Harry kan ook Sisseltong praten en begrijpen, wat betekent dat hij met slangen kan praten. Dit talent kreeg hij op de nacht dat Voldemort hem probeerde te vermoorden. Die nacht vermoordde Voldemort Harry's ouders maar wanneer hij zijn dodelijke spreuk tot Harry richtte, ketste deze af en raakte Voldemort zelf. Vanaf toen verdween Voldemort en werd Harry bekend als 'de jongen die leefde' en hij heeft een litteken in de vorm van een bliksem die hem deze nacht doet herinneren.

Het litteken heeft nog een andere functie. Het begint namelijk te branden als Voldemort in de buurt is of als hij erg moordlustig of kwaad is.

Voldemort

Nu iets meer over Voldemort zelf. Voldemort is de ultieme vertegenwoordiging van het kwaad en dus ook de meest duistere tovenaar die de tovenaarswereld in honderden jaren gekend heeft. Hij wordt zo gevrees door de tovenaarsgemeenschap dat zij zelfs zijn naam niet durven uitspreken. De meeste mensen verwijzen naar hem als 'Jeweetwelwie' of 'Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden'. De meeste slachtoffers van Voldemort zijn gewone mensen (dreuzels), tovenaars afkomstig van dreuzelouders en tovenaars die dreuzels tolereren. Hij wil een volbloed tovenaarsras. Zijn leger, de Dooddoeners, zijn bijna allemaal volbloed tovenaars die zijn gedachtegoed volgen. De hele paradox van het verhaal is dat Voldemort zelf een halfbloed is.

Albus Perkamentus

Albus Parcival Wolfram Bertus Perkamentus is het schoolhoofd van Zweinsteins Hogeschool van Hekserij en Hocus-Pocus. Hij is ook de stichter en de leider van de Orde van de Feniks, een organisatie die vecht tegen Voldemort.

Hij geeft niet om de kwestie volbloed en gelooft dat de keuzes die je maakt je karakter weerspiegelen en niet je geboorte, familie of bloedlijn. Het feit dat Perkamentus vaak bereid is om mensen te vertrouwen die niet betrouwbaar zijn wordt gezien als zijn grootste zwakte. Perkamentus is gebaseerd op Rowling's eigen schoolhoofd van St. Michael's School: Alfred Dunn

Ron Wemel

Ron Virus Wemel is samen met Hermelien Griffel de beste vriend van Harry. Hij maakt deel uit van de Wemel familie, wat duidelijk te zien is aan zijn rode haar. Ron is trouw aan Harry maar is niet getalenteerd als hem als het aankomt op magische krachten. Hij is sarcastisch en gepassioneerd. Hij heeft de neiging om veel te discussiëren en dan vooral met Hermelien. Het lijkt wel alsof ze het beste communiceren door middel van ruzie te maken. Harry ergert zich hier soms aan, wat voor Ron en Hermelien soms als een verrassing komt. Ron is een van de personages die Rowling creëerde op de eerste dag. Rowling vond de inspiratie voor Ron bij haar beste vriend Sean Harris. Omdat Ron er altijd is voor Harry, net zoals Harris er altijd is voor haar.

Hermelien Griffel

Hermelien Jeanine Griffel is een dreuzelgeboren tovenares van Griffoendor. Ze is een enorme betweter. Ze bezit veel encyclopedische kennis en is heel goed als het op logica aankomt. Ze is erg getalenteerd maar dingen die je niet kan leren uit een boek, zoals vliegen op een bezem, lukken haar niet zo goed.

In het begin van de boekenreeks heeft ze de neiging om te panikeren in griezelige situaties maar naar het einde van de reeks toe begint ze meer te vertrouwen op haar instincten en daardoor red ze iedereen z'n leven wel een keer of 2.
Ze heeft een enorm gevoel van empathie en staat altijd paraat om anderen te helpen.

Rowling gebruikt Hermelien's personage, naast Perkamentus, om allerhande dingen uit te leggen van de tovenaarswereld aan de lezer. Ze deed dit omdat ze alletwee veel kennis hebben over deze wereld. Hermelien uit encyclopedie's en Perkamentus uit ervaring.

Severus Sneep

Severus Sneep is een leraar aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. In het begin lijkt het dat hij gewoon een leerkracht is die Harry haat omdat hij bekend is en omdat hij Voldemort verslagen heeft. Maar naarmate de reeks evolueert wordt Sneep een meer gelaagd en complex personage.

Hij is koud, bitter en sarcastisch en laat ook duidelijk merken hoe hard hij Harry verafschuwt. Sneep beledigt Harry vaak door zijn vader te beledigen. De reden waarom Sneep Harry zo behandelt is dat wanneer hij op Zweinstein school liep dat er enorm veel rivaliteit tussen hem was en Harry's vader.

Het lijkt of Sneep, die een Dooddoener was in de eerste tovenaarsoorlog, nog altijd trouw is aan Voldemort hoewel hij beweert trouw te zijn aan Perkamentus, wat Perkamentus gelooft.

En dat is alles dat ik kan vertellen over Sneep. Als je wat meer wil weten moet je zeker de boeken lezen. Ik beveel ze iedereen aan omdat ze goed geschreven zijn en omdat op het einde van de reeks veel geheimen worden onthuld die erg verrassend blijken te zijn.
© 2010 - 2024 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Dit is een filmverslag over de film Harry Potter and the Deathly Hallows (part1). In dit zevende deel zullen Harry Potte…
Harry Potter, een wereldwijde succesHarry Potter een succes verhaal, geschreven door een Britse schrijfster genaamd J.K. Rowling. Een vrouw met een wereldwi…
recensieVeel gierende puberhormonen in The Half Blood PrinceThe Half Blood Prince bevat een groter wordende Harry Potter. De films van Harry Potter zijn voor veel ouders met jonge…
Hermione Granger / Hermelien GriffelHermione Granger / Hermelien GriffelHermione Jean Granger is een van de drie hoofdrolspelers in de zeer bekende Harry Potter serie die geschreven werd door…

Weetjes over NederlandWeetjes over NederlandNederland is een vlak land. Dat weet iedereen. In Nederland is veel water. Dat weet iedereen. Nederlanders houden van ka…
De essentie van de toespraakVroeg of laat gebeurt het wel eens dat je een (kleine) toespraak moet houden. Hoe begin je eraan en hoe bouw je dat op?…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.