Democratie in Nederland

Democratie in Nederland
Nederland is een democratie. We kiezen vertegenwoordigers in de gemeenteraad, de Provinciale Staten en het parlement. De vertegenwoordigers hebben namens de inwoners de macht. We onderscheiden de directe democratie en de indirecte democratie.- Indirect democratie: is dat de kiezer een vertegenwoordiger kiest om namens hem besluiten te nemen.
- Directe democratie: is dat iedereen mee mag praten of beslissen.
Om de vier jaar worden verkiezingen georganiseerd voor de gemeenteraad, de Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Inwoners van Nederland hebben geen plicht om te kiezen, maar hebben een stemrecht.
Wat is een stemrecht?
Een stemrecht is een recht, waarbij je mag stemmen zonder verplichtingen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je wordt onderscheiden van actief kiesrecht en passief kiesrecht.- Actief kiesrecht: je mag kiezen als je 18 bent geweest.
- Passief kiesrecht: Je kunt gekozen worden, als je 18 jaar of ouder bent, je een Nederlandse nationaliteit hebt.
Verkiezingen verlopen volgens een stelsel van een evenredige vertegenwoordiger.
Wat houden de politieke partijen in?
Nederland kent, zoals elke democratie, meer dan 1 politieke partij. Iedere partij hoort bij een politieke stroming. Deze bestaan uit 3 grote stromeningen.- Het liberalisme
- Het socialisme
- Het confessionalisme
Om Nederland zo goed mogelijk te besturen, is het verdeeld in provincies en gemeentes. De inwoners van een gemeente kiest een gemeenteraad, deze is het hoofd van de gemeente. Het andere hachelijke bestuur wordt gedaan door een burgemeester(es) en wethouders. Inwoners van de provincie kiezen de Provinciale Staten, zij zijn het hoofd van de Provincie.