Hoe geef je een presentatie iets extra’s?

Hoe geef je een presentatie iets extra’s? Heel veel mensen hebben ermee te maken: het geven van presentaties. Voor sommige mensen is het een reden voor stress, anderen hebben er veel plezier in. Iedereen kent de standaard regels: ga niet staan voorlezen, niet wiebelen, je publiek aankijken enz. Maar hoe geef je een presentatie flair? Hoe maak je er een gedenkwaardig evenement van? Hier zijn tips om je presentatie naar een volgend level te brengen.

Basisstructuur

Of je nu scholier, student of zakenman of –vrouw bent, presentaties horen bij het leven. En zoals iedereen weet is de meest geaccepteerde regel van een goede presentatie dat je een goede structuur moet hebben die er ongeveer zo uit ziet:

  1. Vertel wat je gaat vertellen - Inleiding
  2. Vertel het - Inhoud
  3. Vertel wat je hebt verteld. - Samenvatting/Conclusie

Deze structuur geldt voor alle presentaties die mensen onthouden. Het punt is namelijk, dat wanneer je wil dat een boodschap bij je publiek blijft hangen, je jezelf moet blijven herhalen totdat ze het echt hebben gehoord. Maar hier zit natuurlijk een valkuil verstopt; wanneer je steeds hetzelfde zegt, raak je je publiek kwijt. Je vertelt namelijk steeds hetzelfde. De truc is, je boodschap telkens anders te verpakken.

De Inleiding

In de inleiding van je presentatie vertel je basic statements. Als je ervoor zorgt dat die statements direct, provocerend of interessant zijn, zul je de volledige aandacht krijgen van je publiek.

De Inhoud

je overgaat tot de inhoud van je presentatie, kun je je voorgenoemde statements uitwerken. Het is belangrijk om je boodschap te verpakken in helder taalgebruik en onderbouwd met goede argumenten. Wanneer je gebruik maakt van visuele hulpmiddelen zoals powerpoint, prezi of andere media, kun je gebruik maken van meer gedetailleerde informatie, zoals cijfers en percentages. Maak je hier geen gebruik van, dan is het beter om de algemene lijn aan te houden. De cijfers gaat dan toch niemand onthouden.

De Conclusie

Als je tot je conclusie of samenvatting komt, kun je de statements die je hebt gemaakt in de inleiding kort herhalen, dit kan in dezelfde bewoording, anders weten mensen niet waar je het over hebt. Noem rustig je hoofdpunten en trek een conclusie.

Extra Tips

Breng het natuurlijk

Het is echt niet nodig om dat wat je wilt gaan zeggen vooraf op te schrijven en uit je hoofd te gaan leren. Want stel je voor dat je iets vergeet, dan raak je de draad van je verhaal kwijt. Dit kan een ongemakkelijke situatie veroorzaken. Meestal gaan presentaties gepaard met verslagen, rapporten of onderzoeken die je zelf geschreven hebt. Dit maakt jou de specialist over je eigen onderwerp en je publiek weet er minder vanaf dan jij. En jij weet weer meer dan je denkt. Dus oefen je presentatie voor de spiegel of voor een bekende in plaats van dat je een tekst uit je hoofd leert. Dat zorgt ervoor dat je natuurlijk overkomt en dat het publiek beter naar je luistert.

Wat ook belangrijk is, is om tijdens je presentatie ontspannen en zelfverzekerd te zijn. Probeer niet om eventuele korte stiltes op te vullen met het langgerekte woord ‘uhmmmmm’. Dit leidt je luisteraars af. Zelfs wanneer je moeite hebt met het geven van presentaties kun je rustig en zelfverzekerd overkomen door niet te snel te praten, je publiek aan te kijken en niet op een been te gaan wiebelen. Het is daarbij vrijwel altijd verstandiger om aan te geven dat er tijd is voor vragen, nadat je klaar bent met je presentatie. Hiermee voorkom je voortijdige vragen die tijdens je presentatie beantwoord worden. Als je zenuwachtig bent voor de vragen, vraag dan iemand waar jij je bij op je gemak voelt om een keer naar je te luisteren en vragen te stellen. Hierdoor kun je je presentatie beter voorbereiden.

Visuele Media

Het gebruik van visuele media is aan jou. Een visualisatie kan nadelig zijn omdat het makkelijker is voor je publiek. Ze kunnen het idee krijgen dat ze niet hoeven op te letten omdat het al in de powerpoint of prezi staat. Toch is het meestal een voordeel om te visualiseren. Dit kan een publiek meer betrekken bij het onderwerp. Zorg er voor dat je niet te veel informatie in je powerpoint of prezi zet. Gebruik steekwoorden en vertel wat je hiermee bedoelt. Foto’s en video’s zijn aanbevolen, mits ze een meerwaarde hebben, anders leiden ze alleen maar af van het daadwerkelijke onderwerp.

Denk bij het geven van een presentatie er aan dat jij altijd meer van het onderwerp afweet dan je publiek. Jij bent de specialist. Dan worden presentaties minder eng en uiteindelijk alleen nog maar leuk!
© 2013 - 2024 Emma1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Hoe geef je een goede Powerpoint presentatieHoe geef je een goede Powerpoint presentatieZakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op…
Presenteren met Prezi - korte handleidingPrezi is een presentatietool die in zeer korte tijd erg populair geworden is, in tegenstelling tot presentatiesoftware P…
Tips voor het geven van een PowerPoint presentatieHet wordt steeds belangrijker dat je over goede presentatievaardigheden beschikt. Niet iedereen kan een goede presentati…

Weetjes over China voor spreekbeurt of quizWeetjes over China voor spreekbeurt of quizChina is een enorm groot land. Maar wat weten we er eigenlijk over buiten dat de Chinezen rijst met stokjes eten? Hoe vi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nist6dh, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Foto: http://educatie-en-school.infonu.nl/artikel-foto-upload/spreekbeurt/73359-tips-voor-het-houden-van-een-presentatie-of-spreekbeurt.jpg geraadpleegd op 2 mei 2013
Emma1991 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.