Tessa de Loo - De Tweeling

Tessa de Loo - De Tweeling Deze samenvatting/ dit boekverslag gaat over De tweeling van Tessa de Loo. Het is uitgegeven door Uitgeverij de Arbeiderspers, Amsterdam 2003 (55e druk) Liever niet letterlijk overnemen, als je dat wel doet zijn de gevolgen uiteraard voor jezelf. Gemaakt in VWO4.

Korte Inhoud

'De tweeling' gaat over de tweelingzussen Lotte en Anna, die op 6-jarige leeftijd van elkaar gescheiden zijn omdat hun vader was gestorven. Lotte werd meegenomen naar Nederland, en Anna bleef in Duitsland. Als ze elkaar bijna 70 jaar later in een kuuroord weer tegenkomen, staat Lotte wantrouwig tegenover Anna, mede omdat ze niet kan geloven dat Duitsers ook hebben geleden tijdens de oorlog. toch zoekt Anna Lotte iedere dag weer op en ze vertellen elkaar hun levensverhaal.
Anna groeit op op de boerderij van haar oom Heinrich, maar wanneer deze hertrouwt met tante Martha wordt haar leven er niet beter op. Haar tante laat haar namelijk al het vuile werk opknappen en vernedert haar. Toch lukt het haar om weg te komen en ze wordt huishoudster. Ze bouwt zo een goede naam op, zodat ze terecht komt bij de familie Von Garlitz. Deze mensen zijn overtuigd nazi en via deze baan ontmoet ze Martin, een SS-soldaat met wie ze trouwt. Wanneer ze het bericht ontvangt dat hij gesneuveld is, wordt ze nazizuster.
Door alle ellende die de twee hebben meegemaakt in de oorlog is het, ondanks momenten van toenadering, vooral voor Lotte moeilijk om zich met haar tweelingzus te herenigen.
Lotte komt na de scheiding terecht bij een Hollands pleeggezin. De vader wil graag alle aandacht op zichzelf hebben en kan zich niet voorstellen dat je voor andere zaken misschien ook iets zou moeten opofferen. Hij houdt enorm veel van klassieke muziek en Lotte hoort dan ook niks anders.
Lotte heeft 3 zusjes. In de oorlog komen er onderduikers in huis, waaronder een joodse violenbouwer waar ze later mee trouwt. Hij wordt helaas door de Duitsers meegenomen en vermoord. Ze moet vaak om voedsel, omdat ze de oudste en gezondste is van het gezin.

Uitgewerkte persoonlijke reactie

Onderwerp

Het onderwerp is de Tweede Wereldoorlog en de verschillende herinneringen die mensen eraan hebben. Dit vond ik best interessant, omdat ik dat een van de meer interessante aspecten vind van de twee wereldoorlogen. Vooraf had ik niet echt verwachtingen, wel hadden mensen tegen mij gezegd dat het een goed boek was, en dat is ook waar vind ik. Over het onderwerp ben ik niet anders gaan denken, vooraf wist ik ook wel dat ook Duitsers slechte herinneringen hebben aan de oorlog.

Gebeurtenissen

De belangrijkste gebeurtenis van het boek is volgens mij dat Lotte en Anna elkaar weer terugvinden en elkaar hun levensverhaal gaan vertellen. De gebeurtenissen spelen in dit boek wel de belangrijkste rol, maar ook de gevoelens van de personages staan goed beschreven. De gebeurtenissen zijn best boeiend en geloofwaardig, want het zijn dingen die iedereen hadden kunnen gebeuren, maar toch wel op zo'n manier verteld dat het interessant is. De gebeurtenissen bleven me wel boeien en ze werden duidelijk verteld.

Personages

De hoofdpersonen zijn niet echt heldinnen, maar gewone mensen. De karaktereigenschappen zijn wel redelijk duidelijk beschreven, dit vind ik altijd erg prettig, omdat het dan makkelijker is om je in te leven in zo'n persoon. De personages zijn wel 'levensecht', dwant ze doen dingen die echte mensen ook zouden kunnen doen. Ik zou me het best kunnen verplaatsen in Lotte, omdat zij meer op mij lijkt dan Anna. Ook vind ik Anna en Lotte beide sympathiek, maar Lotte's vader en Anna's tante en oom niet. De beslissingen van de personages zijn, gezien hun persoonlijkheid, begrijpelijk en ook redelijk voorspelbaar. Ik zou wel anders reageren, omdat ik niet hetzelfde ben als zij.

Opbouw

Het verhaal is zo'n beetje één grote flashback, omdat Lotte en Anna hun verhaal vertellen. De opbouw past heel goed bij het onderwerp, omdat met de flashbacks een stukje verhaal verteld wordt, waarna ze weer teruggaan naar de tegenwoordige tijd. Je ziet de gebeurtenissen vanuit de ogen van 2 personages, namelijk Lotte en anna. Dit is goed, want zo zie je de gebeurtenisen van 2 kanten. Het boek begon me te boeien bij hoofdstuk 2, wanneer ze beiden realiseren dat ze hun tweelingzus hebben teruggevonden.

Taalgebruik

Het taalgebruik in dit boek is niet verschrikkelijk moeilijk en de verhouding tussen dialoog en beschrijvingen is goed. Het taalgebruik past goed bij de personages en het onderwerp.
© 2006 - 2024 Ridepi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…
De Tweelingen of GeminiDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Tweelingen, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…
Tweelingen en erfelijkheidJaarlijks worden in Nederland ongeveer 2000 tweelingparen geboren. Wij krijgt er een tweeling en hoe komt dat? Voor twee…

Boekverslag: Animal FarmBoekverslag: Animal FarmDit is mijn boekverslag over het boek Animal Farm van George Orwell (Pseudoniem van Eric Arthur Blair). Het gaat over ee…
Boekverslag van Het InstituutDit is een boekverslag van Het Instituut, geschreven door Vincent Bijlo. Het is een hilarisch boek met absurd komische m…
Ridepi (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2006
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.