Boekverslag: Animal Farm
Dit is mijn boekverslag over het boek Animal Farm van George Orwell (Pseudoniem van Eric Arthur Blair). Het gaat over een boerderij die wordt overgenomen door de dieren die hierop leven. Ze worden voorgesteld als mensen.
Animal farm – George Orwell
- Titel: Animal Farm
- Auteur: George Orwell
- Eerste druk: 1945 (Staat niet in het boek, opgezocht op internet. Het betreft hier de datum van het origineel. Dit boek is uitgegeven door uitgeverij J.M. Meulenhoff, waarvan dit de 9e onveranderde druk is.)
- Aantal bladzijden: 112
- Soort werk: Engelse Roman
- Literaire stroming: Na-oorloogse Literatuur
De schrijver van het boek staat buiten het verhaal. Het is een fictief boek waarin de personages zijn verzonnen. Het perspectief van dit boek is de alwetende verteller. De tijd verloopt chronologisch, waarbij wel flashforwards voorkomen.
Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en laatste bladzijde?
Dit is vrij onduidelijk. In het boek komen geen data voor, waardoor het moeilijk bij te houden is hoelang het verhaal duurt. Hiervoor heb ik het internet gebruikt en ik kwam tot de conclusie dat het ongeveer 15 jaar moet zijn geweest.
Ruimte: Het grootste deel speelt zich af op de boerderij Manor Farm, die later van naam veranderd in Animal Farm.
Thematiek: De dieren van de boerderij Manor Farm nemen de macht over.
Motieven: Macht (De dieren nemen de macht over de boerderij over en verjagen Mr. Jones) en onderdrukking (De varkens en de honden nemen de leiding, en onderdrukken de overige dieren op de boerderij).
Verklaar de titel: Animal Farm is de naam die de dieren van de boerderij geven aan de boerderij Manor Farm.
Motto: Dit boek heeft geen motto. Het motto van de dieren op de boerderij luidt: ‘All animals are equal, but some are more equal than others’.
Schrijver: George Orwell (pseudoniem van Eric Arthur Blair, is geboren in 1903 en gestorven in 1950. Hij is geboren in India, uit een Schotse familie. Vijf jaar lang heeft hij als overheidsfunctionaris in Birma gewerkt. In 1927 kreeg hij verlof en ging hij naar Engeland. Een jaar later verhuisde hij naar Frankrijk, waar zijn tante woonde. Hij maakte zijn schrijversdebuut in 1933, met het boek Aan de grond in Parijs en Londen (Down and Out in Paris and London).
Samenvatting:
Mr. Jones heeft een boerderij genaamd Manor Farm. De dieren op de boerderij gaan in opstand, geleid door het varken Napoleon. Ze verjagen Mr. Jones door hem en zijn medewerkers massaal te bestormen en nemen zelf de leiding over de boerderij, die ze Animal Farm hebben genoemd. Vanaf dat moment gaan de dieren steeds meer lijken om mensen. Ze hebben regels ingesteld, zoals de regel dat de dieren niet op bedden gaan slapen. Toch houden de slimste onder de dieren, de varkens en de honden, die de leiding nemen over de rest, zich hier niet aan. De slimste dieren konden zelfs lezen. Boxer, de harde werker, wordt naar het slachthuis verbannen en ook Snowball wordt weggestuurd. Onder leiding van de varkens en de honden, die een luxe leven gaan leiden, krijgen de andere dieren het met de dag slechter.
De belangrijkste personen:
- Mr. Jones: De boer op de boerderij. Hij wordt verjaagd door de dieren.
- Major: De grote leider op de boerderij. Hij heeft nagedacht over het leven. Hij is groot, tamelijk oud en hij bestempelt zichzelf ook als wijs man.
- Napoleon: Een groot en woest varken. Was niet zo’n goede prater, maar stond bekend om zijn wilskracht.
- Snowball: Een goede prater. Hij was levendiger dan Napoleon en zeker ook inventiever.
- Squealer: Een kleine dikke big met ronde wangetjes, twinkelende ogen, vlotte bewegingen en een schrille stem. Hij was ook een briljante prater. Hij kon iedereen overtuiging. De anderen zeiden zelfs dat hij zwart kon omvormen tot wit.
Alternatieve titel voor het werk:
Rebel Farm. Dit slaat op de overname van de boerderij.
Mijn beoordeling:
Het Onderwerp:
Ik vond dit wel een grappig boek. Voor de verandering ging het hier eens niet om mensen, maar om dieren die wel erg veel begonnen te lijken op mensen. Het was een totaal andere manier van lezen, je ervaart het toch anders. Zelf ben ik niet zo geïnteresseerd in revoluties en dergelijke. Zelf heb ik ook nooit een oorlog of revolutie meegemaakt, waardoor het me niet zoveel deed. Het onderwerp werd wel grondig behandeld, want alles draaide hier om macht, revolutie en onderdrukking. Ik denk niet dat er veel boeken en films zullen zijn die een soortgelijk verhaal met dieren aan de leiding zullen bevatten.
De Gebeurtenissen:
De gebeurtenissen waren allemaal gericht op de overname en de handhaving van de boerderij. De dieren leken heel erg op wereldleiders. Al hun acties hadden te maken met de rolpatronen binnen de boerderij. Ik vond het zelf wel indrukwekkend om eens te lezen hoe iemand kan schrijven over dieren die ineens kunne praten en lezen. Overduidelijk zou dit verhaal nooit in het echt kunnen gebeuren. Dieren kunnen niet praten of lezen. Ze hebben wel een eigen taal, waarmee ze met soortgenoten kunnen praten, maar een varken die met een hond zou kunne praten zal niet voorkomen. Verder lijkt het me niet logisch dat dieren eenzelfde soort werking van het brein hebben als wij. Ze zullen nooit in staat zijn een boerderij te handhaven.
De Personen:
De dieren leken veel op mensen, zoals ik al vaker heb gezegd. Dit geeft toch een ander effect aan het verhaal. Je weet dat het dieren zijn, maar ze hebben bijna alle trekjes van wereldleiders. Ze dachten na en waren één groep, tot op zeker moment. Ik vind dat de dieren veel weg hebben van wereldleiders. De onderdrukking en machtsvertoning kwamen sterk overeen. In mijn omgeving ken ik geen mensen die op deze dieren lijken.
De Opbouw:
Ik vond dat het boek prima te lezen was. Ik had verder geen moeite met de opbouw ervan. Van begin tot eind was alles prima te volgen. Spannend vond ik het boek niet bepaald, omdat er weinig actie in zat. Het is en blijft vreemd om te lezen over dieren die een boerderij overnemen.
Het Taalgebruik:
Het taalgebruik in dit boek was vrij simpel. Ik had geen enkele moeite met het lezen ervan. Verder vond ik het wel irriterend dat er allemaal van die rare bolletjes bij veel woorden stonden. Hier werd ik nog wel eens afgeleid. Ik vond dit een mooi boek en ik vond het leuk om voor de verandering eens niet over mensen te lezen. Ik denk wel dat dit boek in m’n geheugen zal blijven, juist omdat het over dieren ging.