Jane Austen - Pride and Prejudice, Samenvatting

Jane Austen - Pride and Prejudice, Samenvatting Pride en Prejudice is geschreven door Jane Austen, een prachtig verhaal over hoe trots en vooroordelen de liefde kunnen beïnvloeden. Het speelt zich af in de 18e eeuw en is een tijdloos verhaal dat zeker in het literaire canon thuishoort. Het gaat over Mr. Darcy die verliefd wordt op het plattelandsmeisje Elizabeth. Kan hij over zijn trots heen komen en er toch voor kiezen om een relatie te nemen met Elizabeth.

Jane Austen

Jane Austen is geboren in 1775 in Steventon en overleden in 1817. Ze was erg bescheiden over haar eigen werk en talent. Als kind schreef ze al verhalen. Gedurende haar leven zijn vier van haar boeken gepubliceerd. Na haar dood zijn er nog twee boeken van haar gepubliceerd. Haar boeken zijn geschreven in het genre realisme als reactie op de sentimentele romans in die tijd. Haar boeken gaan vaak over morele kwesties. Ze koos er voor om haar boeken anoniem te publiceren. Nadat haar neef Memoir of Jane Austen had gepubliceerd, werd ze bekend onder een groter publiek en werd ze algemeen aanvaard als groot Engels schrijver.

Samenvatting:

Het verhaal begint met Charles Bingley, een rijke, charmante, sociale jonge vrijgezel, die verhuist naar het huis Netherfield in de buurt van de familie Bennet. Mr. Bingley wordt hartelijk ontvangen, terwijl zijn vriend Fitzwilliam Darcy een minder goede indruk maakt doordat hij trots en ijdel overkomt op het bal waar ze aanwezig zijn. Mr. Bingley neemt Jane, de oudere zus van Elizabeth, apart en ze laten aan elkaar zien dat ze elkaar leuk vinden. Mr. Darcy is erg neerbuigend naar Elizabeth, ze hoort hem een grap maken en hierdoor ontstaat rancune vanaf haar kant.

Jane bezoekt de zus van mr. Bingley, in een hevige regenbui wordt ze verkouden en is ze gedwongen om op Netherfield te blijven voor enkele dagen. Elizabeth vertrekt ook naar Netherfield om haar zus te verzorgen en hierdoor ontmoet ze mr. Darcy regelmatig. Hij begint steeds meer affectie voor Elizabeth te voelen.

Mr. Collins, een predikant, brengt een bezoek aan de familie Bennet. Mr. Bennet en Elizabeth zijn geamuseerd door zijn onderdanige adoratie van zijn werkgeefster, Lady Catherine de Bourgh, zijn eigendunk en zijn verwaandheid. Het wordt snel duidelijk dat mr. Collins naar Longbourn is gekomen om een vrouw uit te zoeken van de gezusters Bennet. Elizabeth wordt uitgekozen. Tegelijkertijd ontmoet Elizabeth George Wickham, een officier die naar eigen zeggen verkeerd is behandeld door mr. Darcy, hoewel hij onder het voogdijschap was van Wickham's vader. Door dit verhaal raakt Elizabeth aangetrokken tot mr. Wickham en raakt ze verder bevooroordeeld over mr. Darcy.

Op het bal gegeven door mr. Bingley in Netherfield komt mr. Darcy er achter dat de algemene verwachtingen zijn dat mr. Bingley en Jane gaan trouwen. De familie Bennet, met uitzondering van Jane en Elizabeth, zijn in het openbaar slechtgemanierd en hebben weinig fatsoensnormen. De volgende morgen vraagt mr. Collins Elizabeth ten huwelijk. Ze weigert zijn aanbod, dit doet haar moeder veel verdriet. Mr. Collins komt over de weigering heen en verlooft zich met een goede vriendin van Elizabeth, Charlotte, een vrouw met weinig vooruitzichten.

Mr. Bingley vertrekt plotseling uit Netherfield en gaat terug naar Londen. Elizabeth is er van overtuigd dat mr. Darcey en de zus van mr. Bingley hebben samengespannen om hem te scheiden van Jane.

In de Lente brengt Elizabeth een bezoek aan Charlotte en mr. Collins in Kent. Elizabeth en het stel worden regelmatig uitgenodigd door Lady Caterine de Bourgh, De tante van Mr. Darcy. Darcy arriveert ook in Kent, en wordt steeds meer aangetrokken tot Elizabeth, waardoor hij zonder na te denken Elizabeth ten huwelijk vraagt. Elizabeth is er net achter gekomen dat hij geprobeerd heeft Jane en mr. Bingley te scheiden en weigert daarom zijn aanbod. Ze raken in een verhitte discussie en verwijt hem dat hij het geluk van haar zus heeft vernietigd, Colonel Fitzwilliam onjuist heeft behandeld en dat hij zich niet als een heer naar haar heeft gedragen. Mr. Darcy is geschokt en reageert met een brief waarmee hij de meeste van zijn daden goedpraat: Wickham heeft zijn erfenis vergokt en kwam terug om nog meer geld te vragen, hij probeerde weg te lopen met de jongere zus van mr. Darcy. Mr. Darcy dacht dat Jane niet geïnteresseerd was in mr. Bingley en heeft ze daarom uit elkaar gehaald. Hierdoor komt Elizabeth tot de conclusie dat mr. Darcy het allemaal goed bedoeld heeft. Elizabeth vertelt haar vader dat Darcy verantwoordelijk is voor het verenigen van Lydia en WIckham.

Enkele maanden later bezoeken Elizabeth en haar tante en oom Gardiner Pemberley, de plek waar mr. Darcy woont. Ze denkt dat hij niet aanwezig is. Hij keert onverwachts terug, en hoewel hij verrast is, is hij gracieus en verwelkomend. Hij behandelt de Gardiners met beleefdheid en hij introduceert Elizabeth aan zijn zusje. Elizabeth begint zich steeds meer te realiseren dat ze zich aangetrokken tot hem voelt.

De ontmoeting is kort, door het nieuws dat Lydia, Het zusje van Elizabeth, weggelopen is met mr. Wickham, vertrekken Elizabeth en de Gardiners naar Longbourn. Elizabeth heeft verdriet om het feit dat haar vernieuwde kennismaking met mr. Darcy waarschijnlijk afgelopen zal zijn door de schande van haar zusje.

Lydia en Wickham worden snel gevonden. Ze trouwen door een priester en bezoeken Longbourn. Lydia vertelt dat mr. Darcy verantwoordelijk was voor het vinden van het koppel en het onderhandelen over het huwelijk, wat hem veel heeft gekost. Elizabeth is geshockeerd, maar vraagt niet verder over het onderwerp omdat mr. Bingley terugkeert en Jane ten huwelijk vraagt, een aanbod dat ze gelijk accepteert.

Lady Catherine de Bourgh stormt binnen in Longbourn, ze probeert locale geruchten tegen te werken, ze waarschuwt Elizabeth dat ze niet met mr. Darcy mag trouwen. Elizabeth weigert haar eis. Lady Catherine vertrekt walgend en bezoekt haar neef om te vertellen wat Elizabeth heeft gezegd. Hierdoor krijgt mr. Darcy hoop dat de mening van Elizabeth is veranderd. Hij reist opnieuw af naar Longbourn en vraagt haar opnieuw ten huwelijk, deze keer accepteert ze.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Engeland in de 19e eeuw. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in het stadje Longborn in Hertfordshire. Gedeelten van het boek spelen zich ook af in Derbyshire, de plaats waar Mr. Darcy woont, en in Londen en Kent.
Het verhaal is onderverdeeld in 61 hoofdstukken en is chronologisch verteld. Het begint met het introduceren van alle karakters en daarna worden deze gevolgd gedurende een jaar, daarna eindigt het verhaal. Er zijn geen echte flashbacks, hoewel er af en toe wel herinneringen zijn van eerdere gebeurtenissen.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit Elizabeth Bennet. En wordt verteld in de derde persoon.

Hoofdpersonen

De hoofdpersonen in het verhaal zijn:

Elizabeth Bennet

Ze is een koppige jonge vrouw. Ze heeft een eigen mening en is niet bang om andere mensen deze mening te laten horen. Ze heeft een groot gevoel voor humor, maar dit kan haar soms erg cynisch maken. Daarnaast heeft ze grote vooroordelen over rijke mensen. Ze is een trotse vrouw, en zal niet snel iets doen waartoe ze wordt gedwongen. Ze is erg beschaafd en geeft veel om de reputatie van haar familie. Ze is heel erg gehecht aan haar zus Jane.

Fitzwilliam Darcy

Hij wordt gezien als een trotse man, maar is eigenlijk erg verlegen, hierdoor maakt hij weinig contact met andere mensen. Mensen denken daarom dat hij te trots is om met ze te praten. Volgens sommige mensen is hij een hele aardige en grootmoedige man, die altijd klaar staat om mensen te helpen die dat nodig hebben. Uiteindelijk wordt dat zijn ware karakter.

Jane Bennet

Jane is een meisje met een goed hart. Ze denkt altijd het beste over mensen en kan moeilijk slecht over mensen denken, maar dat maakt haar niet zwak. Ze is een sterke jonge vrouw. Ze heeft last gehad van een gebroken hart zonder dat aan iemand te laten merken. Ze kan heel goed haar ware gevoelens achterhouden.

Charles Bingley

Hij is een soort van mannelijke vorm van Jane. Hij heeft een goed hart, goede manieren, is erg beleefd en aardig. Hij is er niet goed in om zijn gevoelens te verbergen. Soms is hij erg onzeker, hierdoor kan hij makkelijk overgehaald worden door zijn zus of vrienden.

Miss Bingley

Dit is de zus van Charles Bingley en een erg onaangename vrouw die normaal alles krijgt wat ze wilt. Ze is erg trots en erg manipulerend.

Mr. Bennet

Mr. Bennet is de vader van Elizabeth. Hij is erg intelligent maar kiest er voor om dat niet te laten zien. Hij denkt soms erg makkelijk over dingen en zou er soms wat meer over moeten nadenken.

Mrs. Bennet

Dit is Elizabeth's moeder. Ze is niet erg intelligent en heeft weinig fatsoen. Ze is erg levendig en heeft een goed hart, maar soms is ze te snel met het vormen van een mening. Ze houdt erg van geruchten, en dit beïnvloedt haar mening ook vaak.

Lydia Bennet

Lydia is het jongste zusje. Ze is erg koppig en erg verwend. Ze heeft weinig fatsoen en hecht geen waarde aan de mening van anderen. Ze heeft dezelfde levendigheid als haar moeder en houdt ook erg van roddelen. Ze heeft een zwak voor soldaten.

George Wickham

Hij is een officier in het leger. Hij lijkt een erg vriendelijke man met goede manieren, maar is daarentegen juist erg egoïstisch, buitensporig en denk aan niemand anders dan zichzelf.

Mr. Collins

Hij is een neef van de familie Bennet. Hij is een domme man die zichzelf te hoog inschat. Hij houdt altijd erg langdradige conversaties. Hoewel hij altijd beleefd is, is hij erg oppervlakkig.

Thema

De belangrijkste thema's in het boek zijn de liefde en de maatschappij. Het boek geeft namelijk een erg goed beeld van de maatschappij in de 18e eeuw en hoe deze de liefde beïnvloedde. Er worden verschillende problemen in de maatschappij besproken. Een daarvan is weglopen met een geliefde. In de 18e eeuw was dat een van de ergste dingen die een jonge vrouw kon doen. Er kunnen vervelende dingen gebeuren met een familie als het weglopen niet eindigt in een huwelijk. Ook worden de problemen van de lagere klasse in de maatschappij. De familie Bennet is eigenlijk van de hogere klasse, maar omdat ze weinig geld hebben, worden ze niet serieus genomen door de adel.
© 2012 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jane Austen, negentiende eeuwse Engelse schrijfsterJane Austen, negentiende eeuwse Engelse schrijfsterZe leidde een teruggetrokken leven in het 19-eeuwse Engeland. Het was deze setting waarin Jane Austen haar beroemdste we…
Jane Austen: haar romans en haar leven verfilmdJane Austen: haar romans en haar leven verfilmdDe Engelse schrijfster Jane Austen schreef in haar tijd, in de 19e eeuw, zo'n zeven complete romans. Het werden allemaal…
Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)recensieRecensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt…
Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceLost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceWat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Aust…

Samenvatting: J. Bentham over De Verklaring van RechtenJ. Bentham schreef in 1816 het boek ‘Anarchical Fallacies’. P. Hayden gebruikt in het boek ‘The Philosophy of Human Righ…
Verwelken - Lauren Destefano, The Chemical Garden TrilogieVerwelken - Lauren Destefano, The Chemical Garden TrilogieHet boek Verwelken is geschreven door Lauren Destefano en is het eerste deel van de Chemical Garden trilogie. Het verhaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Josealbafotos, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.