Verwelken - Lauren Destefano, The Chemical Garden Trilogie

Verwelken - Lauren Destefano, The Chemical Garden Trilogie Het boek Verwelken is geschreven door Lauren Destefano en is het eerste deel van de Chemical Garden trilogie. Het verhaal speelt zich af een wereld waar vrouwen maar twintig jaar en mannen maar vijfentwintig jaar worden door een virus. Onderzoekers zijn er in geslaagd een perfecte generatie te creëren, zonder ziektes en aandoeningen. Maar de consequentie is dat de generaties erna maar zeer kort leven. Er is een enorme kloof ontstaan tussen de armen, die geen eten hebben, en de rijken, die elk nieuw gebouw vieren.
 • Auteur: Lauren Destefano
 • Titel: Verwelken
 • Eerste publicatie: 2011
 • Uitgever: Van Holkema & Warendorf
 • ISBN: 9789047519959
 • Genre: Dystopisch verhaal

Lauren Destefano

Lauren is geboren in New Haven, Connecticut, en heeft nooit ver van de Oostkust gewoond. Ze heeft een bachelor in Engels behaald van het Albertus Magnus College, en schrijft al sinds haar kindertijd. Haar debuut als auteur had ze toen ze op de achterkant van een kindermenu stond in een restaurant. Haar eerste manuscript was geschreven op geel papier met een rode pen over hoe een door geesten bezeten schuur kinderen opat. Nu ze opgegroeid is schrijft ze voornamelijk science fiction voor volwassenen.

Hoofdpersonen

 • Rhine Ellery: Een zestien jaar oud meisje uit Manhattan. Ze is gekidnapt door verzamelaars en verkocht aan Linden om zijn vrouw te worden. Ze is de verteller en hoofdpersoon van het verhaal. Rhine heeft heterochromie, een blauw en een bruin oog. Dit maakt haar heel bijzonder voor de wetenschappers. Bij de tweede generatie komen namelijk geen afwijkingen voor behalve het virus.
 • Linden Ashby: Een jonge architect die met Rhine, Jenna en Cecily trouwt aan het begin van het verhaal. Hij is ook getrouwd met Rose.
 • Jenna: Is de oudste van Linden's nieuwe vrouwen. Ze vindt het niet leuk om in Linden's huis te wonen maar probeert niet te ontsnappen.
 • Cecily: Is de jongste van de zustervrouwen. Ze vindt het leuk om getrouwd te zijn en vind haar nieuwe leven geweldig. Gedurende het verhaal krijgt ze een kind van Linden, genaamd Bowen.
 • Rose: Linden's eerste vrouw is 20 jaar oud. Ze ligt alleen op bed omdat ze 20 is en haar gezondheid zwaar achteruit gaat. Ze is gestrest door de medicijnen die haar worden gegeven en wil graag dood. Rose is een keer zwanger geweest van Linden, maar dit is een miskraam geweest.
 • Vaughn Ashby: Is Linden's vader en Huismeester. Hij probeert een medicijn te vinden tegen het virus en het maakt hem niet uit welke middelen daar voor nodig zijn.
 • Gabriel: Een van de bedienden in het huis. Hij is aan Rhine toegewezen om haar te verzorgen en ontwikkelt een relatie met haar.
 • Rowan Ellery: Rhine's tweelingbroer. Je leest alleen over hem gedurende flashback's van voor Rhine was ontvoerd. Rhine gelooft dat hij nog steeds in New York woont en dat hij op zoek is naar haar.
 • Deirdre: Is Rhine's huishoudelijke hulp. Ze doet Rhine's haar, make-up en kleding. Ze is ook een persoonlijke assistent van haar. Deirdre is een wees en haar vader was een schilder, hij leerde haar veel over kunst.

Samenvatting

In de toekomst hebben onderzoekers de mensheid van alle mogelijke ziekten en afwijkingen genezen. Deze 'eerste generatie' heeft nergens last van en heeft een lang en gezond leven. Hun kinderen en de afstammelingen daarvan daarentegen worden geplaagd met een virus. Dit virus zorgt er voor dat jongens dood gaan als ze 25 zijn en meisjes overlijden op hun 20ste. De kinderen en kleinkinderen van de 'Tweede generatie' hebben hetzelfde lot. Wetenschappers en rijkere families proberen een geneesmiddel te vinden terwijl in de maatschappij een grote kloof is ontstaan tussen rijk en arm. Jonge meisjes worden gevangengenomen en gedwongen om te trouwen, zodat de mensheid niet zal uitsterven. In Manhattan wordt de 16 jarige Rhine gevangengenomen en verkocht aan Linden Ashby in Florida. Rhine wordt gedwongen om met hem te trouwen samen met twee andere meisjes, Jenna en Cecily. Dit worden haar zustervrouwen. Ze sluiten zich aan bij Rose als Linden's nieuwe bruiden. Rose is al twintig jaar en heeft niet lang meer te leven. Leven in Ashby's huis is heel comfortabel. Cecily omarmt haar lot als vrouw terwijl Rhine constant probeert om uit het huis te ontsnappen. Rhine raakt bevriend met Ashby's dienaar, Gabriel. Ze gedraagt zich als een goede vrouw voor Linden en zijn vader, Meester Vaughn. Zo probeert ze de titel 'eerste vrouw' te veroveren zodat ze meer privileges krijgt zoals dat ze naar buiten en naar feestjes mag. Dit wordt haar eerste doel zodat ze later kan ontsnappen en haar broer Rohan terug te vinden.
© 2012 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mode: de kleding van Ralph LaurenMode: de kleding van Ralph LaurenPolo Ralph Lauren is een kledingketen met Amerikaanse wortels. Het bedrijf draagt de naam van eigenaar Ralph Lauren. Dez…
De acht verheven aartsengelen – GabriëlDe acht verheven aartsengelen – GabriëlAartsengel Gabriël is de boodschapper van God en speelt een belangrijke rol in zowel de joodse Tenach als in het christe…
The Hills: Nep of echt?The Hills: Nep of echt?Het is misschien wel de populairste realityshow van het moment: The Hills. De show volgt Lauren Conrad, die verhuisd is…
Ralph Lauren polo, kleding en accessoiresRalph Lauren polo, kleding en accessoiresRalph Lauren is een merk dat sinds 1967 bestaat en is uitgegroeid tot een groot kledingmerk in onder andere de Polo. Het…

Jane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingJane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingPride en Prejudice is geschreven door Jane Austen, een prachtig verhaal over hoe trots en vooroordelen de liefde kunnen…
Toen mijn vader een struik werdToen mijn vader een struik werdIn het boek “Toen mijn vader een struik werd” vertel Joke van Leeuwen het intrigerende verhaal van Toda, een meisje die…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hermann, Pixabay
 • http://laurendestefano.com/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Wither_(DeStefano_novel)
 • http://www.selexyz.nl/product/9789000307401/lauren-destefano/the-chemical-garden-trilogie-vrees/
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.