Boekverslag Pizza Maffia, Khalid Boudou

Boekverslag  Pizza Maffia, Khalid Boudou Brahim weet wat hij wil; leren voor een topbaan en zijn leven delen met Alice. In zijn vrije tijd werkt hij in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas. Omdat de vader van Brahim ziek is, wordt de pizzeria geleid door oom Faris, Brahims lievelingsoom. Maar na een ruzie gaat het mis en moet Brahim de leiding van de pizzeria overnemen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Brahim is een Marokkaanse jongen. Hij is vrij rustig en wil graag goed doen. Hij is verliefd op zijn vriendin Alice en kan het eerst heel goed vinden met zijn neef Haas. Ook is hij gek op zijn oom Faris. Haas is de neef van Brahim. Hij is gek op maffiafilms. Hij en Brahim kunnen het, tot de ruzie tussen de vaders, goed vinden.
Oom Faris is de vader van Haas. Brahim kan het goed met hem vinden, maar wanneer door een ruzie de families tegenover elkaar komen te staan, is de vriendschap tussen hen ver te zoeken.

Verhaal

Het boek start met een proloog, waarin Brahim door de stad scheurt op zijn scooter. Al snel blijkt dat we vlakbij het einde van het verhaal zitten, waarin Brahim de confrontatie met zijn neef Haas aangaat.

In het volgende hoofdstuk gaan we namelijk anderhalf jaar terug in de tijd. In deze tijd is alles nog koek en ei tussen de twee neven. Brahim en Haas werken als koeriers in de pizzeria waar oom Faris het, door de ziekte van Brahims vader, voor het zeggen heeft. Toch houdt de vader van Brahim de touwtjes strak in handen en dat zet kwaad bloed. Op een dag komt er een flinke ruzie en loopt het uit de hand.

Oom Faris en Haas stappen op en Brahim moet het roer overnemen. Hij krijgt de taak om de pizzeria van zijn vader draaiende te houden, terwijl aan de andere kant van de straat een nieuwe pizzeria haar deuren opent. Daar hebben oom Faris en Haas het voor het zeggen.

Oom Faris en Haas doen er alles aan om de klanten van Brahim af te pikken, door entertainment te bieden en leuke acties te houden. Brahim heeft het erg zwaar, maar is bereid de strijd voor zijn vader aan te gaan.

Ondertussen is Haas ook hard bezig om de relatie tussen Alice en Brahim stuk te maken. Hoe verder het gaat, hoe meer Brahim beseft dat zijn leven langzaam aan in duigen valt. Maar wat kan hij daar tegen doen?

Thema

Dit verhaal is gesitueerd in de Marokkaanse cultuur in Nederland. Dat is erg leuk om te lezen, ook omdat het door een Marokkaanse schrijver geschreven is. Khalid Boudou schrijft in Pizza Maffia uitstekend over vriendschap, familie en verraad. Ook laat hij zien hoe de grenzen vervagen naarmate je steeds bozer wordt. Totdat er geen weg meer terug is. En wat er dan gebeurt...

Tijd

Pizza Maffia zou zich op dit moment af kunnen spelen. In het verhaal zelf stappen we na het proloog anderhalf jaar terug in de tijd. Verder zijn er af en toe flashbacks naar vroegere tijden, maar geen hele stukken die zich weer in de toekomst afspelen. Aan het eind van het boek ben je waar je bij het proloog gebleven was.

De auteur

De auteur van Pizza Maffia is Khalid Boudou, een bekende Marokkaanse schrijver. Hij schreef onder meer het verfilmde Schnitzel Paradijs. Daardoor werd hij in een klap beroemd. Hij kreeg er Het Gouden Ezelsoor voor. Pizza Maffia was zijn eerste boek voor jongeren.

Conclusie

Pizza Maffia is een spannend, komisch en avontuurlijk boek tegelijk. Daarbij krijg je ook een duidelijk beeld van de Marokkanen die in Nederland leven. Khalid Boudou beschrijft mooi hoe de vriendschap tussen de neven Haas en Brahim onder druk komt te staan en hoe ver beiden gaan om zich te bewijzen. Pizza Maffia is een aanrader voor jongeren die graag een leuk, spannend boek willen lezen.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…
Boekverslag Het Schnitzelparadijs door Khalid BoudouBoekverslag Het Schnitzelparadijs door Khalid BoudouHet boek Het Schnitzelparadijs is een prachtig boek geschreven door Khalid boudou en onlangs ook verfilmd. Wanneer je in…
Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijdingHoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijdingWie bij de maffia wil gaan kan zich niet zomaar aansluiten. Voordat je een "man van eer" of maffioso kan worden moet je…

Boekverslag ShopaholicBoekverslag ShopaholicHet boek the secret dreamworld of a shopaholic, ook wel de geheime wereld van een shopaholic is een boek geschreven door…
Boekverslag Radeloos, Carry SleePaco kan het heel goed vinden met zijn vader. Samen werken ze vaak in de garage van zijn vader, die automonteur is. Maar…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.