Boekverslag – Pizza Maffia, Khalid Boudou
Brahim weet wat hij wil; leren voor een topbaan en zijn leven delen met Alice. In zijn vrije tijd werkt hij in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas. Omdat de vader van Brahim ziek is, wordt de pizzeria geleid door oom Faris, Brahims lievelingsoom. Maar na een ruzie gaat het mis en moet Brahim de leiding van de pizzeria overnemen.
Wie zijn de hoofdpersonen?
Brahim is een Marokkaanse jongen. Hij is vrij rustig en wil graag goed doen. Hij is verliefd op zijn vriendin Alice en kan het eerst heel goed vinden met zijn neef Haas. Ook is hij gek op zijn oom Faris. Haas is de neef van Brahim. Hij is gek op maffiafilms. Hij en Brahim kunnen het, tot de ruzie tussen de vaders, goed vinden.
Oom Faris is de vader van Haas. Brahim kan het goed met hem vinden, maar wanneer door een ruzie de families tegenover elkaar komen te staan, is de vriendschap tussen hen ver te zoeken.
Verhaal
Het boek start met een proloog, waarin Brahim door de stad scheurt op zijn scooter. Al snel blijkt dat we vlakbij het einde van het verhaal zitten, waarin Brahim de confrontatie met zijn neef Haas aangaat.
In het volgende hoofdstuk gaan we namelijk anderhalf jaar terug in de tijd. In deze tijd is alles nog koek en ei tussen de twee neven. Brahim en Haas werken als koeriers in de pizzeria waar oom Faris het, door de ziekte van Brahims vader, voor het zeggen heeft. Toch houdt de vader van Brahim de touwtjes strak in handen en dat zet kwaad bloed. Op een dag komt er een flinke ruzie en loopt het uit de hand.
Oom Faris en Haas stappen op en Brahim moet het roer overnemen. Hij krijgt de taak om de pizzeria van zijn vader draaiende te houden, terwijl aan de andere kant van de straat een nieuwe pizzeria haar deuren opent. Daar hebben oom Faris en Haas het voor het zeggen.
Oom Faris en Haas doen er alles aan om de klanten van Brahim af te pikken, door entertainment te bieden en leuke acties te houden. Brahim heeft het erg zwaar, maar is bereid de strijd voor zijn vader aan te gaan.
Ondertussen is Haas ook hard bezig om de relatie tussen Alice en Brahim stuk te maken. Hoe verder het gaat, hoe meer Brahim beseft dat zijn leven langzaam aan in duigen valt. Maar wat kan hij daar tegen doen?
Thema
Dit verhaal is gesitueerd in de Marokkaanse cultuur in Nederland. Dat is erg leuk om te lezen, ook omdat het door een Marokkaanse schrijver geschreven is. Khalid Boudou schrijft in Pizza Maffia uitstekend over vriendschap, familie en verraad. Ook laat hij zien hoe de grenzen vervagen naarmate je steeds bozer wordt. Totdat er geen weg meer terug is. En wat er dan gebeurt...
Tijd
Pizza Maffia zou zich op dit moment af kunnen spelen. In het verhaal zelf stappen we na het proloog anderhalf jaar terug in de tijd. Verder zijn er af en toe flashbacks naar vroegere tijden, maar geen hele stukken die zich weer in de toekomst afspelen. Aan het eind van het boek ben je waar je bij het proloog gebleven was.
De auteur
De auteur van Pizza Maffia is Khalid Boudou, een bekende Marokkaanse schrijver. Hij schreef onder meer het verfilmde Schnitzel Paradijs. Daardoor werd hij in een klap beroemd. Hij kreeg er Het Gouden Ezelsoor voor. Pizza Maffia was zijn eerste boek voor jongeren.
Conclusie
Pizza Maffia is een spannend, komisch en avontuurlijk boek tegelijk. Daarbij krijg je ook een duidelijk beeld van de Marokkanen die in Nederland leven. Khalid Boudou beschrijft mooi hoe de vriendschap tussen de neven Haas en Brahim onder druk komt te staan en hoe ver beiden gaan om zich te bewijzen. Pizza Maffia is een aanrader voor jongeren die graag een leuk, spannend boek willen lezen.