The Boy in the Striped Pyjamas

The Boy in the Striped Pyjamas The Boy in the Striped Pyjamas van John Boyne is in nederland bekend onder de naam 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Het boek is inmiddels ook verfilmd. Het boek speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Een samenvatting, opsomming van de belangrijkste personages, informatie over de schrijver en een mening vind je in dit artikel.

Samenvatting van het boek

Bruno is een negen jaar oude jongen die opgroeit in Berlijn tijdens de tweede wereldoorlog. Hij leeft in een groot huis met zijn ouders en zijn 12-jaar oude zus Gretel. Ook leven er een paar slaven in het huis. Zijn vader heeft een erg belangrijke baan en ze zijn op dat moment net bezocht door the 'Fury' (oftewel Adolf Hitler). Na zijn bezoek wordt zijn vader gepromoveerd tot commandant en ze moeten verhuizen naar een plaats genaamd Out-With(oftewel Auschwitz).

Als Bruno daar aankomt heeft hij al meteen heimwee naar zijn grootouders en zijn 3 beste vrienden. Hij is niet blij met z'n nieuwe huis. Het heeft 'slechts' 3 verdiepingen en er zijn altijd soldaten die in en uitlopen. Bruno is alleen en heeft niemand om mee te praten of om mee te spelen. Als hij op een dag uit het raam kijkt ziet hij een grote groep mensen, allemaal met dezelfde gestreepte pyjama. Bruno is een nieuwsgierige jongen en besluit aan zijn vader te vragen wie die mensen zijn. Het antwoord dat hij krijgt had hij niet verwacht, volgens zijn vader zijn het niet eens mensen.

Bruno vindt het leuk om dingen te onderzoeken, wat hij ook al deed in Berlijn. Hier mag hij dat echter niet, maar door nieuwsgierigheid en verveling gaat hij toch op onderzoek uit. Hij komt bij een hek en ziet dat er een jongen achter zit. Omdat hij al heel lang niet meer met een leeftijdsgenootje gepraat heeft, stelt hij zichzelf voor. De joodse jongen heet Shmuel. Bruno gaat bijna elke dag naar Shmuel toe om te praten met hem.

Het is de bedoeling dat Bruno samen met zijn moeder en zus teruggaat naar Berlijn, zijn vader zou niet meegaan. Als laatste avontuur met Shmuel besluit hij ook een gestreepte pyjama aan te trekken en de vader van Shmuel te vinden, die Shmuel kwijtgeraakt is in het kamp. De jongens kunnen hem niet vinden en dan begint het donker te worden en het gaat regenen. Bruno wilt nu naar huis gaan, maar ze zijn omsingeld door een mensen die weer geleid worden door de Nazi-bewakers. Ze gaan mee in de mars, zonder dat ze weten waar het hen zal leiden. Al snel komen ze aan in de gaskamer, Bruno denkt echter dat ze hier moeten blijven om te schuilen tegen de regen. Het verhaal eindigt met Bruno en Shmuel in de gaskamer, terwijl ze elkaars hand vasthouden.

In de epiloog probeert de familie van Bruno hem te vinden, dit is tevergeefs. De soldaten hebben Bruno's kleren gevonden bij een gat in het hek, waar een jongetje als Bruno precies doorheen past. Zijn vader neemt dan ook terecht aan dat hij is vergast. Een aantal maanden later komt de Red Army het kamp bevrijden en ze nemen Bruno's vader met hen mee, hij doet wat ze willen zonder tegen te stribbelen, omdat het hem toch allemaal niet meer uitmaakt.

Belangrijkste personages in het boek

  • Bruno: Een duitse jongen die is opgegroeid in Berlijn. Hij moet echter verhuizen naar Auschwitz. Daar ontmoet hij Shmuel en in het kamp waar Shmuel zit wordt hij uiteindelijk vergast.
  • Shmuel: Een joodse jongen die leeft in het concentratiekamp Auschwitz. Op een dag is zijn vader vermist en hij gaat samen met Bruno op zoek naar hem, maar dan worden ze een gaskamer ingeleid en beiden sterven hand in hand.

Over John Boyne

John Boyne is geboren in Dublin, Ierland in 1971. Hij heeft Engelse Literatuur gestudeerd aan het Trinity College in Dublin en daarna creatief schrijven aan de University of East Anglia in Norwich. Daar kreeg hij de Curtis Brown prijs. In het begin schreef hij vooral korte verhalen en hij heeft er een stuk of 70 gepubliceerd. Zijn eerste korte verhaal, The Entertainments Jar, was genoemd voor de Hennessy Literature Award in Ierland.

John Boyne heeft 7 echte boeken geschreven:
  1. 2000: The Thief of Time
  2. 2001: The Congress of Rough Riders
  3. 2004: Crippen
  4. 2006: The Boy in the Striped Pyjamas
  5. 2006: Next of Kin
  6. 2008: Mutiny on the Bounty
  7. 2009: The House of Special Purpose

Zijn in 2006 verschenen boek 'The Boy in the Striped Pyjamas' is veranderd in een award-winnende Miramax film. Het boek zelf won 2 Irish Book Awards, the Bisto Book of the Year en is vaak genomineerd voor internationale awards waar ook een paar van gewonnen zijn. Het heeft meer dan 80 weken op nummer 1 gestaan in Ierland en heeft op de Bestseller lijst gestaan van de New York Times. Het was zowel in 2007 en 2008 het bestverkopende boek in Spanje. Er zijn wereldwijd meer dan 5 miljoen kopieën verkocht en was het op 6 na best-verkopende boek in 2008. Het boek is inmiddels in 41 talen vertaald.

Mening over het boek

Het boek zal je echt raken als je het hebt gelezen. Het gaat over de tweede wereldoorlog en je kan je daar wel wat dingen bij voorstellen zoals je dat altijd hebt gezien in films en misschien op school over hebt gehoord of van opa's, oma's, vaders, moeders. Het boek is heel realistisch verteld en zoals ik al zei raakt het boek je echt. Ik zou het boek zeker aanraden, want het is een fantastisch, maar ook emotioneel boek!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag de jongen in de gestreepte pyjama, J. BoyneBoekverslag de jongen in de gestreepte pyjama, J. BoyneHet boek De jongen in de gestreepte pyjama, in het Engels the boy in the striped pyjamas, van John Boyne, wordt vaak op…
‘De jongen in de gestreepte pyjama’ van John BoyneBerlijn, 1943. De hele wereld staat op zijn kop. Hitler wil zijn rijk uitbouwen en gaat daarvoor over lijken. Hij zoekt…
De jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (recensie)recensieDe jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne (recensie)Totaal ongeloofwaardig. Ondanks alle lovende reacties, het feit dat het verhaal leest als een trein en geen moment verve…
Doorgangskamp Westerbork, de transportenDoorgangskamp Westerbork, de transportenTijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s meer dan 107.000 Joden, Sinti en Roma vanuit Nederland naar kampen…

Samenvatting: Zonder Genade door Renate DorresteinHet Boek "Zonder Genade" is geschreven door Renate Dorrestein. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 2001 door Uitg…
Bram Stoker's DraculaBram Stoker's DraculaDracula is een boek dat uitgekomen is in 1897, het behoort dus tot de negentiende-eeuwse literatuur. Het is inmiddels me…
Bronnen en referenties
  • www.johnboyne.com
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.