Bram Stoker's Dracula

Bram Stoker's Dracula Dracula is een boek dat uitgekomen is in 1897, het behoort dus tot de negentiende-eeuwse literatuur. Het is inmiddels meerdere malen verfilmd. Het boek gaat over Jonathan Harker die een bizar avontuur beleefd in Oost-Europa en door middel van zijn avonturen weten ze uiteindelijk een zaak op te lossen, maar ik ga natuurlijk niet teveel verklappen!

Samenvatting van het boek

Het boek begint met Jonathan Harker, een jongeman die op weg is naar Transylvania om informatie door te geven aan Graaf Dracula over zijn nieuw pand in Londen. Dracula neemt Jonathan als gevangene, maar doet alsof ze een soort van vrienden zijn. Jonathan ziet veel rare dingen in het kasteel, maar heeft uiteindelijk wel door dat hij opgesloten zit in het kasteel. Hij weet te ontsnappen, maar wilt niks terugroepen van deze reis. Hij heeft wel alles opgeschreven. Jonathan is verloofd met Mina, die nog in Engeland is en ongerust is over Jonathan. Lucy is een vriendin van haar en die heeft besloten te trouwen met Arthur Holmwood, één van de 3 die haar op dezelfde dag ten huwelijk hadden gevraagd. De andere twee waren Dr. John Seward en Quincey Morris. Dracula gaat op weg naar Londen en zijn eerste slachtoffer is de arme Lucy. Dr. Seward probeert Lucy’s ‘ziekte’ te behandelen. Hij vraagt of Professor Abraham van Helsing uit Amsterdam kan komen. Van Helsing komt erachter wat er mis is met Lucy, maar hij kan haar niet redden. Jonathan is ondertussen ook thuis gekomen en gelukkig getrouwd met Mina. Van Helsing overtuig Mina, Jonathan, Arthur, Quincey en Dr. Seward ervan dat vampiers echt bestaan en vertelt het gevaar over deze specifieke, die in zijn leven een groot vechter en nadenker was. Ze willen Dracula vernietigen. Ze bereiden zich goed voor en bewapenen zich met allerlei dingen tegen vampiers. Ze zoeken uit wat het plan is van Graaf Dracula. De groep gaat verschillende huizen in Londen af en bij een van die bezoeken valt Dracula Mina aan, die nu dus ook in de fase is om een vampier te worden. Uiteindelijk lukt het de groep om Dracula het land uit te krijgen, maar ze moeten hem doden om Mina weer normaal te krijgen. Ze gaan hem achterna naar Transylvania. Dracula is per boot gegaan en zij gaan over land. Uiteindelijk lukt het Jonathan en Quincey om Dracula te doden en Mina wordt weer zichzelf. Quincey is echter zo ernstig verwond dat hij het niet red. Ze blijven allemaal goede vrienden, wat eigenlijk heel normaal is na zo’n bizar avontuur.

Personages

Jonathan Harker: hij is de hoofdpersoon in het begin van het boek. Hij wordt door zijn baas naar Transylvania gestuurd, omdat Graaf Dracula een pand heeft gekocht in Londen. Hij wordt er echter opgesloten en weet maar net te ontsnappen. Uiteindelijk doodt hij, samen met Quincey, Graaf Dracula. Hij trouwt in het boek met Mina.

Graaf Dracula: de boosdoener in het verhaal. Hij is een vampier en heeft gezorgd voor de dood van Lucy en de bijna-dood van Mina, die hij ook heeft gebeten.

Mina: de echtgenote van Jonathan Harker. Zij helpt om Dracula te vermoorden, maar wordt ook gebeten. Zij heeft het uiteindelijk wel gered.

Dr. Seward: Hij probeert Lucy te behandelen, maar het lukt hem niet en daarom schakelt hij de hulp van zijn vriend Abraham van Helsing in.

Abraham van Helsing: Een Nederlander die tevens dokter is. Hij komt erachter dat Dracula een vampier is en probeert de rest ervan te overtuigen. Samen met de rest van de groep zoekt hij naar ideeën om het monster te doden.

Lucy: Een gewilde dame. Ze is op één dag ten huwelijk gevraagd door zowel Quincey, dr. Seward en Arthur Holmwood. Uiteindelijk trouwt ze met Arthur, maar hun geluk duurt niet lang. Ze wordt gebeten door Dracula en sterft.

Quincey: Hij vroeg Lucy ten huwelijk, maar hij werd afgewezen. Bij de poging om Dracula te vermoorden raakt hij ernstig gewond. Uiteindelijk lukt het hem om Dracula te vermoorden, maar hij sterft daarbij zelf ook.

Arthur Holmwood: De echtgenoot van Lucy. Als zij sterft wilt hij Dracula dolgraag vermoorden, dit lukt uiteindelijk ook.

Over Bram Stoker

Hij werd geboren op 8 november 1847 in Dublin onder de naam Abraham Stoker, maar noemde zich al snel Bram. Hij was een Iers schrijver die bekend staat om zijn verhalen in het genre horror. Vooral dit boek, Dracula, is erg bekend geworden en talloze malen verfilmd. Bram Stoker overleed op 64 jarige leeftijd op 20 april 1912 in Londen.

Mening over het boek

Ik ben geen groot liefhebber van horrorverhalen, maar dit boek vind ik toch wel een aanrader. Het boek is spannend en je wilt graag weten hoe het af gaat lopen, omdat het alle kanten op kan gaan al hoop je natuurlijk altijd op een goed einde. Telkens als een deel van een dagboek spannend werd, werd er overgesprongen naar een ander perspectief en moest je weer een aantal hoofdstukken wachten op de ontknoping. Al met al vind ik het een aanrader en ik zou het dan ook aanraden te lezen, al helemaal als je voor school literatuur moet gaan lezen en geen idee hebt wat je moet lezen, zou ik kiezen voor dit boek!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vampierverhalen en legendesVampierverhalen en legendesDe definitie van een vampier is “een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films…
Wie was Dracula?Wie was Dracula?Iedereen kent de verhalen wel over Dracula. Vampiers komen vaak in de literatuur terug. Maar wie was hij eigenlijk? Waar…
Dracula, de vampier uit Oost-EuropaVan oorsprong huist de vampier in Oost-Europa. De vampierverhalen ontstonden in het begin van de 16de eeuw in Roemenië e…
De populariteit van de vampierDe populariteit van de vampierDeze mythische figuur is van verschrikkelijk monster uitgegroeid tot een populair wezen dat voer is voor de schrijvers i…

The Boy in the Striped PyjamasThe Boy in the Striped PyjamasThe Boy in the Striped Pyjamas van John Boyne is in nederland bekend onder de naam 'De jongen in de gestreepte pyjama'.…
Gedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieGedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieStatistische gegevens over stijgende misdaadcijfers zijn vaak gemeld door de media. Dit was vooral het geval tijdens de…
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.