Jan Terlouw: Koning van Katoren

Koning van Katoren is één van de bekendste boeken van Jan Terlouw. Dit boek, bekroond met een Gouden Griffel in 1972, is ondanks zijn ouderdom nog steeds voor de hedendaagse jeugd leuk om te lezen. Het boek beschrijft hoe Stach, een 17-jarige jongen uit Katoren, probeert om Koning van Katoren te worden.

Algemene informatie

 • Auteur: Jan Terlouw
 • Uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam
 • 1e druk: 1971
 • ISBN: 978 90 477 0133 0

Het verhaal

Het verhaal gaat over het land Katoren. Ongeveer 17 jaar geleden is de koning van dit land overleden, en tot op heden is er nog geen nieuwe koning. Het land wordt bestuurd door een ministerraad die oorspronkelijk tijdelijk het land zouden besturen. We zijn nu 17 jaar verder en deze ministerraad is nog steeds aan de macht.

De hoofdpersoon van het verhaal is Stach. Stach is geboren op de sterfdag van de koning. Omdat zijn vader en zijn moeder vrij snel na zijn geboorte allebei zijn overleden, wordt hij opgevoed door zijn oom: Gervaas. Omdat oom Gervaas als 33 jaar op het paleis werkt, wordt hij bij de ministerraad geroepen. Gervaas is er van overtuigd dat zijn neef de nieuwe koning van Katoren gaat worden, en hij vraagt aan de ministerraad om zijn neef te woord te staan. Uiteraard heeft de ministerraad daar niet veel zin in, maar uiteindelijk mag Stach bij minister Regtoe op visite komen.

Stach vraagt aan minister Regtoe wat hij moet doen om koning van Katoren te worden. Deze minister is uiteraard heel erg verbaasd over deze vraag en heeft daar niet direct een antwoord op. Wekenlang wordt Stach in spanning gehouden, maar uiteindelijk wordt hij weer bij de minister geroepen. Om koning van Katoren te worden, moet Stach zeven, bijna onmogelijke, opdrachten uitvoeren.

De opdrachten

De opdrachten die Stach van de ministerraad moet uitvoeren, zijn in volgorde:
 1. Maak een eind aan het geschreeuw van de vogels van Decibel
 2. Het omhakken van de granaatappelboom in Wapenfelt
 3. Versla de draak van Smook
 4. Maak een einde aan de schuifelende kerken van Uikumene
  • Spring van de St. Aloisius
 5. Genees de knobbelneuzen van Afzette-Rije
 6. Vernietig de tovenaar van Ekilibrië
 7. Neem plaats op de Stenen Stoel van Stellingwoude

De laatste opdracht lijkt de gemakkelijkste opdracht, maar is dit niet. Iedereen die in het verleden heeft geprobeerd om op de Stenen Stoel plaats te nemen, heeft dit niet overleefd. Volgens de legende is het de bedoeling dat je op de Stenen Stoel getild wordt door 6 hoger geplaatste mensen dan jezelf.

Let op! De ontknoping

Als eerste probeert Stach om de 6 ministers zo ver te krijgen om hem op de Stenen Stoel te tillen. Uiteraard weigeren ze dit. Dan nodigt hij alle 6 de burgemeesters uit van de steden die hij in de voorgaande 6 opdrachten geholpen heeft. Bijna zeker weet hij dat hij op hun hulp kan rekenen.

Uiteindelijk wordt Stach door de 6 burgemeesters op de Stenen Stoel getild. Het blijft even stil in Stellingwoude, maar al snel wordt er ‘lang leve de Koning van Katoren’ geroepen. Eindelijk heeft na jaren Katoren weer een koning. Stach besluit dat de 6 ministers mogen blijven, maar ze krijgen wel allemaal een andere taak.

Kim, het meisje dat hij tijdens één van zijn opdrachten ontmoet heeft, en op wie Stach vreselijk verliefd is geworden, blijft in Katoren om samen met Stach te regeren. En zo eindigt dit sprookje in een leuk ‘eind goed, al goed’.
© 2009 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat krijg je bij een tien met een griffel?Wat krijg je bij een tien met een griffel?Je hebt vast de uitspraak wel eens gehoord: ‘Een tien met een griffel’. De ‘tien’ als hoogste beoordeling bij een bepaal…
Jeugdboekenschrijfster Tonke DragtTonke Dragt werd vooral beroemd met haar boek De Brief voor de Koning, dat in 2004 zelfs met de Griffel der Griffels wer…
Boekrecensie: Eén miljoen vlinders (over verliefdheid)recensieBoekrecensie: Eén miljoen vlinders (over verliefdheid)Als olifantje Stach een wolk vlinders om zich heen ziet, vertellen zijn ouders hem dat het tijd is dat hij de wijde were…

Godsdienst en de ontwikkeling van ethiekGodsdienst en de ontwikkeling van ethiekGodsdiensten hebben veel te zeggen over de zedenleer. Hoewel de verschillende wereldgodsdiensten het niet eens zijn over…
De rol van religie in de levenscyclus en crisis van de mensDe rol van religie in de levenscyclus en crisis van de mensDe psycholoog Erikson had veel interesse in de betekenis van religie voor de mens. Volgens Erikson bestaat de cyclus van…
Saskiaw (29 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.