Kinderboekenreeks "Boris de boswachter" van Nick Butterworth

Kinderboekenreeks "Boris de boswachter" van Nick Butterworth Op zoek naar een leuk kinderboek en wil je eens wat anders dan de meest bekende boekjes? Kies dan eens voor een boekje uit de reeks “Boris de boswachter” van Nick Butterworth. Prachtig geïllustreerde, grappige verhaaltjes van een boswachter die graag zijn vriendjes uit het bos helpt. De problemen die aan bod komen zijn voor kinderen goed te begrijpen en de oplossing vinden ze vaak grappig. Kortom, een origineel cadeau om gezellig voor te lezen!

De auteur: Nick Butterworth

Nick Butterworth werd in 1946 geboren in Londen. Hij groeide op in Essex, waar zijn ouders een snoepwinkel hadden. Met zijn hond maakte hij altijd lange boswandelingen. Tijdens deze wandelingen deed hij inspiratie op voor zijn boekenreeks over Boris de boswachter. Inmiddels zijn Boris en zijn vriendjes, zowel in Engeland als hier, goede bekenden van veel kinderen geworden.

Titels van de reeks

  1. De egel wil een ballon (ISBN 9054253584)
  2. Het konijn is boos (ISBN 905425348)
  3. De das gaat in bad (ISBN 905425368)
  4. De vos heeft de hik (ISBN 905425338)

De egel wil een ballon

Boris de boswachter houdt van de dieren in zijn bos en maakt graag tijd voor ze vrij om ze te helpen. Zo hoort hij op een dag een egel huilen en gaat kijken wat er aan de hand is. De egel was erg verdrietig omdat hij zo graag een ballon zou willen vasthouden, maar elke keer dat hij het probeerde ging deze kapot door zijn stekels.

Boris de boswachter gaat de egel helpen en neemt hem mee naar zijn schuurtje. Daar pakt hij uit een mooi blikje allemaal kurken, die hij zorgvuldig op de stekels van de egel prikt. Vervolgens pakt hij een ballon en geeft deze aan de egel. De egel is weer blij en Boris heeft weer een dier geholpen!

Konijn is boos

Het is een mooie winterdag en Boris de boswachter is in de sneeuw aan het werk. Er komt een boos konijn naar Boris toe. Hij klaagt over de muizen die verschrikkelijk vervelend zijn. Boris gaat kijken bij de muizen en ziet dat de muizen druk aan het sleeën zijn en veel pret maken. Boris moet lachen, maar begrijpt wel dat het voor een konijn niet leuk is om uit zijn slaap gehouden te worden. Daarom vraagt Boris aan de muizen om ergens anders te gaan spelen, zodat het konijn kon gaan slapen.

Tijdens zijn lunch mist Boris wat spulletjes en ziet de muizen ermee weglopen. Konijn is ook weer bij Boris om te klagen over het lawaai. De muizen maken een sneeuwpop van Boris’ handschoenen, sjaal, pet en appel. Boris geeft het konijn maar wat watjes om in zijn oren te stoppen, dan heeft hij geen last meer van het lawaai en kunnen de muizen lekker spelen in de sneeuw.

De das gaat in bad

Das komt bij Boris de boswachter op de thee. Hij heeft de hele dag gegraven en Boris vind eigenlijk dat hij eerst in bad moest gaan om schoon te worden. Das wil helemaal niet in bad, maar Boris maakt een lekker sopje voor hem klaar. Das vind de zeep stinken en de shampoo ook. Als Boris even een kannetje gaat halen om Das’ haar te kunnen wassen, gaat Das er vandoor.

Das heeft zich verstopt. Boris kan hem niet vinden en gaat dan maar zelf lekker in bad. Op dat moment hoort Boris iets ritselen in de boom boven zijn hoofd. Ineens kraakt de tak en valt Das naar beneden, zo in het bad van Boris! Samen boenen ze zich schoon en kunnen ze daarna lekker een kopje thee drinken.

De vos heeft de hik

Na een dag werken is Boris op weg naar huis. Onderweg komt hij zijn vriend de vos tegen. De vos heeft de hik. Sterker nog, de vos heeft al de hele dag de hik en hoopt dat Boris hem er vanaf kon helpen. Hij loopt Boris stiekem achterna naar zijn huis. Op het moment dat hij hard om Boris'huisje rent, belandt hij daarbij in de waslijn. Boris komt naar buiten en denkt dat hij een spook ziet. Het is de vos, met een wit laken over zijn hoofd.

Boris heeft nog nooit een spook gezien en weet niet wat hij moet doen. Op dat moment hoort hij de hik van de vos en moet lachen. Hij kijkt om het hoekje van zijn huis om te zien waar de vos is. De vos ligt met laken en al in een grote regenton, op zijn kop. Toen Boris hem eruit had geholpen, vertelden ze dat ze allebei een beetje geschrokken waren. Maar vos was nu wel van zijn hik af!

Mijn mening

Het is een prachtige boekenreeks met mooie illustraties. Kinderen vinden de verhaaltjes vaak grappig en luisteren er graag naar. Het enige minpunt is de manier waarop de boekjes gebonden zijn. Ze zijn op een paar punten met touw gebonden, waardoor ze vrij kwetsbaar zijn. Wel hebben ze gewoon een harde kaft. Daarnaast is het weer eens wat anders dan de bekende kinderboeken!
© 2009 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als boswachterWerken als boswachterEr zijn veel mensen die boswachter willen worden. Er zijn weinig mensen die uiteindelijk daadwerkelijk als boswachter aa…
Boekrecensie: Een gat in mijn emmerrecensieBoekrecensie: Een gat in mijn emmerEen gat in mijn emmer is een prachtig boek van Ingrid en Dieter Schubert over Beer die bloemen water wil geven maar zijn…
De winterslaap van de egelDe winterslaap van de egelEen voorbeeld van een dier dat een winterslaap houdt, onze stekelige vriend de egel. Zijn normale lichaamstemperatuur is…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…

Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Hoe kun je je peuter goed op een vliegreis voorbereiden? Door met hem of haar het boek "Pien en Patrick gaan vliegen" te…
Het bijbelboek Judit in het Deuterocanonieke Oude TestamentHet bijbelboek Judit in het Deuterocanonieke Oude TestamentHet boek Judit behoort tot de Deuterocanonieke boeken van de Bijbel. In de Rooms Katholieke traditie horen ze bij het Ou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WokinghamLibraries, Pixabay
  • Nick Butterworth (1996). Boris de boswachterreeks
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.