Samenvatting 'Mijn leven is een ?' van Sara Zarr

'Mijn leven is een vraagteken' is een jeugdboek. Het beschrijft de problemen van een meisje van 16. Gebeurtenissen uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Hoe ga je daarmee om?

'Mijn leven is een ?' van Sara Zarr

Gegevens

  • Titel: Mijn leven is een ?
  • Auteur: Sara Zarr
  • Jaar: 2007, 2008 (in Nederlandse taalgebied)
  • Oorspronkelijke titel: Story of a girl
  • Uitgever: Clavis Uitgeverij, Hasselt

Dit boek is genomineerd voor De Nederlandse Kinderjury 2009.
Meer informatie over de auteur: Info over auteur

Samenvatting

Als Deanna Lambert dertien jaar oud is, wordt ze door haar vader betrapt met een vriendje op de achterbank van een auto. Haar vader is zwaar teleurgesteld en tot overmaat van ramp vertelt de jongen, Tommy Webber, het hele verhaal in geuren en kleuren aan iedereen die het horen wil.

Inmiddels is het drie jaar later en is Deanna de schande nog niet te boven. Ze wordt nog dagelijks herinnerd aan de misstap die ze beging toen ze dertien was. Op school ziet iedereen haar als een slet. Ze heeft maar twee echte vrienden. Alleen Jason en Lee kennen de échte Deanna.

Het gezin Lambert kampt met veel problemen. Deanna's broer is op jonge leeftijd vader geworden en leeft, vanwege geldgebrek, samen met vriendin Stacy en dochtertje April in het souterrain van het ouderlijk huis. De vader van Deanna is ontslagen en dat heeft hem verbitterd. De moeder van Deanna werkt in een modehuis om extra geld te verdienen. Omdat Deanna ervan droomt samen met haar broer en zijn gezin te verhuizen, gaat ze op zoek naar een baantje. De enige plek waar ze aangenomen wordt, is een slechtlopende pizzeria. Ze besluit om de baan toch aan te nemen. Het is immers vakantie en het is de enige manier om in korte tijd wat geld te verdienen. Het huis waar Deanna woont, is geen 'thuis'. Het liefst zou ze er helemaal niet meer terugkomen, maar waar moet ze dan heen? Haar ouders spreken de liefde voor hun kinderen ook niet uit. Hierdoor voelt Deanna zich alleen op de wereld.

Deanna heeft Tommy na het voorval in de auto ontlopen. Gaandeweg het verhaal wordt er steeds meer duidelijk over hun relatie. Ze zijn ongeveer een jaar bij elkaar geweest. Een normale relatie was het niet; ze gingen niet naar de bioscoop, of samen uit eten, maar spendeerden hun tijd in de auto van Tommy en werden meestal stoned. Deanna heeft eigenlijk geen zelfrespect. Ze wordt beinvloed door de praatjes die over haar de ronde doen.

Wanneer Deanna haar eerste werkdag heeft, ontdekt ze dat Tommy ook bij de pizzeria werkt. Ze overweegt om weg te lopen, maar neemt haar baas in vertrouwen en hij zal haar beschermen. Ze moet er wel voor zorgen dat haar vader en broer er niet achter komen, want vooral haar vader zal meteen denken dat ze weer dezelfde fout begaat.
Op een avond komt er niemand opdagen om haar na het werk op te halen. Tommy biedt haar een lift aan en hij neemt haar vervolgens mee naar hun vertrouwde plekje op een parkeerplaats. Daar wordt Deanna boos, ze spreekt haar gevoelens uit en laat Tommy voelen wat hij haar heeft aangedaan. Ze was pas dertien, en ook nog eens onder invloed. Tommy schrikt van haar reactie. Deanna voelt zich opgelucht en beseft dat het geen zin heeft om je gevoelens alleen maar in een dagboek op te schrijven. Soms moet je ze ook uitspreken om iets te bereiken.

Als ze de volgende ochtend aan het ontbijt zitten, blijkt dat Stacy ervandoor is. Ze heeft de baby achtergelaten. Daarop volgt een uitbarsting van Deanna tegen haar vader, waarmee ze hem raakt in zijn hart. Kan het waar zijn dat haar vader nog steeds van haar houdt? Ze ontvlucht het huis en gaat naar Jason. Ze kust hem en voelt zich direct schuldig. Ze wil het vriendje van haar vriendin Lee niet afpakken, maar ze wil gewoon graag een relatie met een jongen die van haar houdt om wie ze is. Dan blijkt ook nog eens dat haar broer Darren niet met haar samen wil wonen. Het plan om samen ergens anders te gaan wonen bevalt hem niet. Darren wil dat Deanna gaat studeren en iets maakt van haar leven. Deanna is ontroostbaar, maar beseft dat hij gelijk heeft. Ze wil Pacifica achter zich laten, maar haar baas geeft haar wijze raad. Hij zegt: 'Verwar een nieuwe plek niet met een nieuwe jij. Je kan net zo goed hier leren omgaan met jezelf.'

Het tij moet keren. Deanna ontdekt dat eerlijkheid het langste duurt. Ze confronteert haar vader en zegt dat ze het gevoel heeft dat hij haar altijd zal blijven haten om die ene misstap. Ze zorgt ervoor dat Darren gaat nadenken over zijn relatie met Stacy, hij moet ervoor vechten haar terug te krijgen. Darren daarentegen overtuigt Deanna dat ze het goed moet maken met Lee. Vriendschap is belangrijk en kan wel tegen een stootje. Tenslotte schrijft ze een brief aan Lee om haar excuses aan te bieden over de kus en haar waardeloze gedrag als vriendin. Langzamerhand verandert de houding van haar vader en ook haar moeder toont meer genegenheid.

Op de eerste schooldag na de vakantie brengt Darren haar naar school. Deanna hoopt dat Lee haar excuses zal aanvaarden. Jason en Lee wachten haar op en samen beginnen ze aan het laatste jaar op Terra Nova. In een paar weken tijd heeft Deanna veel over zichzelf geleerd. Hoe de toekomst zal verlopen, weet ze niet, maar het belooft alleen maar beter te worden.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm. Hierdoor voelt de lezer een sterke identificatie met en sympathie voor de hoofdpersoon Deanna.

Decor/plaats van handeling

Deanna Lambert woont in een klein dorp, genaamd Pacifica. Iedereen kent elkaar en roddels gaan als een lopend vuurtje. De omschrijving van Pacifica is troosteloos. Er is niets te doen. Het huis waarin Deanna woont, weerspiegelt de relaties in het gezin. Het is slecht onderhouden en rommelig. Zo ergert Deanna zich herhaaldelijk aan de totaal rozekleurige keuken in haar ouderlijk huis.

Verteltijd en vertelde tijd

  • Verteltijd: 157 pagina's
  • Vertelde tijd: Een aantal weken, het verhaal speelt zich af in de zomervakantie van school.

Tijdstructuur van het verhaal

Het verhaal is gedeeltelijk chronologisch geordend. Dit betekent dat het verhaal in het heden wordt afgewisseld met fragmenten uit het verleden, zgn. flashbacks. Door deze flashbacks krijgt de lezer steeds meer begrip voor de situatie van de hoofdpersoon in het heden. Ook wordt het verhaal afgewisseld met fragmenten uit het dagboek van Deanna, waarin zij zichzelf beschrijft als een meisje op de golven.

Thematiek

De belangrijkste thema's zijn: vriendschap, familie, liefde, spijt, vergeving en volwassen worden

Titelverklaring

'Mijn leven is een vraagteken' verwijst naar de onzekerheid van adolescenten over hun leven. Waarom vinden bepaalde gebeurtenissen plaats? Wat verwacht je van de toekomst? Wat wens je van de toekomst? Niets is zeker.
© 2008 - 2024 Teko, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering'Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering''Een lichte koude huivering' is het derde deel uit de Grant County-reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Sar…

Samenvatting van het boek: De jacht van de afgepakte sterrenHet gaat over kleine Nina, Joost, Eefie en Pepijn. Ze wonen in hotel Korenwolf. Ze noemen zichzelf daarom ook de bende v…
Uittreksel "Inleiding in het Nederlandse recht"Dit is een uittreksel van het eerste hoofdstuk (Recht in het algemeen) van het boek "Inleiding in het Nederlandse recht"…
Teko (2 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.