Boekverslag Engels: Anne of Green Gables

Dit is mijn boekverslag van het boek "Anne of Green Gables", dat is geschreven door L. M. Montgomery. Het gaat over een weesmeisje dat geaddopteerd wordt. Je volgt haar levensverhaal en ziet wat ze allemaal bereikt.
 • Titel: Anne of Green Gables
 • Auteur: L. M. Montgomery
 • Eerste druk: 1908
 • Vertaalt uit het: Engelstalig boek.
 • Aantal bladzijden: 351 bladzijden.
 • Soort werk: Roman
 • Literaire stroming: Moderne engelse literatuur.

Positie van de schrijver:

De schrijfster staat buiten het verhaal, al hoewel er toch enkele overeenkomsten zijn tussen dit boek en het leven van de schrijfster. (bijv. L. M. Montgomery woonde op PEI en daar speelt het boek zich ook af.)

In welke vorm is het verhaal geschreven?

Het boek is in de hij/zij-vorm geschreven. Je maakt het verhaal mee vanuit Mrs Rachel Lynde’s (hoofdstuk 1), Matthew’s (hoofdstuk2) en Marilla’s (hoofdstuk 3) oogpunt, maar het grootste deel van het verhaal maak je mee vanuit Anne’s oogpunt (hoofdstuk 4 t/m 38)

De tijd verloopt chronologisch?

Ja, de tijd loopt geheel chronologisch, je volgt het leven van iemand op een normale manier.

Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerst en de laatste bladzijde?

Er verloopt ongeveer 5 en een half jaar tussen de eerste en de laatste bladzijde. Het boek begint wanneer Anne op 11 jarige leeftijd op Green Gables aankomt en het eindigt als ze bijna 16 en een half is.

Het boek is verdeeld in …:

38 Hoofdstukken. Deze hoofdstukken geven allemaal een uiterst korte samenvatting van wat er in dat hoofdstuk gebeurd.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich af in Anvolea, een klein dorpje op Prince Edwards Island (PEI). PEI is een eiland gelegen in Canada. De avonturen die door Anne beleefd worden, spelen voornamelijk af in het dorp, thuis (haar huis heet Green Gables), op de school in Anvolea en in de bossen/weilanden rondom Green Gables. Ook maakt ze af en toe uitstapjes naar de “grotere stad” op het eiland, genaamd Charlottetown.

Wat is de thematiek:

 • Openstaan voor fantasie.
 • Anne heeft erg veel fantasie en laat andere mensen hierin meedelen.
 • Matthew vind dit fantastisch, maar Marilla eerst niet. Later vind zij dit echter ook wel grappig.
 • Ook de vriendinnen van Anne gaan meeleven in Anne’s fantasiewereld. Door het openstaan voor fantasie gaat voor Marilla en de anderen een geheel nieuwe wereld open.

Motieven:

 • Liefde: Voor de omgeving, ouders, vrienden. Anne hecht veel waarde aan die dingen/personen, ze zal ze voor geen goud willen missen.
 • Fantasie: Anne fantaseert bij alles: Bossen, meren, wegen, alles krijgt een mooiere naam (volgens Anne dan.)

Verklaar de titel van het boek:

In het boek komt een meisje genaamd Anne Shirley te wonen in een huis dat Green Gables heet. Anne voelt zich hier zo thuis en iedereen vind haar zo bij het huis en de familie passen dat ze vaak Anne of Green Gables word genoemd. (de Anne van Green Gables.) Anne is een deel van Green Gables.

Motto:

To, the memory of my father and mother. Waarom dit er precies instaat weet ik niet, maar waarschijnlijk gewoon in de gedachte van haar vader en moeder.

Biografie van de schrijver L.M. Montgomery:

Lucy Maud Montgomery is op 30 november 1874 geboren in Clifton. Dit is een plaatsje op Prince Edward Island (PEI). Haar moeder stierf toen ze 2 jaar was, en onder leiding van haar vader en stiefmoeder werd ze zeer gedisciplineerd opgevoed. Lucy begon al vroeg verhalen te schrijven: haar eerste verhaal kwam uit toen ze 15 jaar oud was. Toch werd ze niet meteen fulltime schrijfster. Vanaf 1890 stond ze voor de klas. Later is ze getrouwd en heeft ze 3 kinderen gekregen. In 1907 schreef Lucy, Anne of Green Gables en later volgden (naast andere verhalen) nog 6 delen over Anne’s leven. De boeken zijn in ruim 40 talen vertaald en er zijn films gemaakt over de avonturen van Anne. Vrijwel alle boeken die Montgomery heeft geschreven spelen zich af op het eiland PEI. Lucy Maud Montgomery is op 24 april 1942 gestorven in Toronto.

Geef een samenvatting:

Anne shirley, een weesmeisje, komt door een misverstand op Green Gables terecht. Marilla en Matthew Cuthbert wouden een jongen adopteren zodat hij kon helpen op de boerderij. Green Gables is een huis omgeven door schitterende natuur. Anne die erg veel fantasie heeft geniet hier enorm van. Op Green Gables komen haar dromen uit. Doordat Anne altijd zo vrolijk en opgewekt is weet ze de harten van Marilla en Matthew te winnen en mag ze op Green Gables blijven. Anne krijgt enkele vriendinnen, waaronder Diana, haar beste vriendin, samen doen zij veel leuke dingen en beleven ze veel avonturen. Anne is erg goed op school, dit komt onder andere ook door de eeuwige strijd met Gilbert, een jongen uit haar klas, om wie de beste is.
Anne groeit in het boek van een meisje dat nooit haar mond kan houden tot een nette jongedame.

Mijn verwachtingen van het boek:

Ik had verwacht dat het boek wat minder fantasierijk was. Wel had ik verwacht dat in het boek het leven zou worden gevolgd van een persoon, namelijk Anne. Ook had ik gedacht dat het verhaal zich op het hele eiland zou afspelen, en niet bijna alleen in een dorp. Wel had ik gedacht dat het een mooi boek zou zijn aangezien hij ook verfilmd is en mijn Oma en Tante er erg enthousiast over waren.

Door wie of waardoor waren je verwachtingen gewekt?

Door mijn Tante en Oma, zij hadden dit boek al eerder gelezen en zeiden dat het een erg mooi boek was. Ook zeiden zij mij dat het boek verfilmd was.
Dit gebeurt meestal alleen als het ook echt een mooi verhaal is daarom dacht ik dat het boek het lezen wel waard zou zijn.

Welke passages hebben indruk op je gemaakt en waarom?

Ik vond dit stukje uit het boek wel erg toepasselijk voor Anne’s karakter:

"I'm pretty hungry this morning," she announced, as she slipped into the chair Marilla placed for what's going to happen through the day, and there's so much scope for imagination." her. "The world doesn't seem such a howling wilderness as it did last night. I'm so glad it's a sunshiny morning. But I like rainy mornings real well too. All sorts of mornings are interesting, don't you think? You don't know what’s going to happen through the day, and there’s so much scope for imagination. But I’m glad it’s not rainy today because it’s easier to be cheerful and bear up under affliction on a sunshiny day. I feel that I have a good deal to bear up under. It’s all very well to read about sorrows and Imagine yourself living through them heroically, but it’s not so nice when you really come to have them, is it?”

Anne is een meisje dat erg veel praat. Marilla is hier niet altijd zo blij mee maar Matthew vind dit wel leuk. Anne heeft ook erg veel fantasie en een aparte kijk op dingen. Dat kan je in dit stukje erg goed zien. Daarom vind ik dit stukje ook zo kernerkend voor Anne.


Beschrijf de karakters van de belangrijkste personen:

Anne Shirley:

Anne was een weesmeisje van 11, totdat ze geadopteerd werd door Marilla en Matthew Cuthbert. Anne is een spontaan meisje met rood haar, groen/grijze ogen, een smal gezicht en een wat grotere mond. Anne heeft veel fantasie. Zo verzint ze voor elk meer of elk bos een eigen, fantasierijkere naam. Ze praat erg veel en is best streng voor haarzelf. Zo mag ze (van zichzelf) met een jongen waarmee ze een keer ruzie had, absoluut geen vriendschap sluiten en zo moet zo ook altijd beter en slimmer zijn dan die jongen. Later wordt die competitie tussen haar en die jongen (en andere leerlingen) minder. Anne groeit in het boek van een jong ongecontroleerd meisje naar een nette beheerste jongedame.

Marilla Cuthbert:

Marilla is een dame op leeftijd. Ze is een vriendelijke vrouw, die niet snel complimentjes uitdeelt, maar wel altijd zegt waar iets op staat. Ze is (naar Anne toe) streng maar rechtvaardig.

Matthew Cuthbert:

Matthew is de broer (al lijkt hij meer op de man) van Marilla en ook al aardig op leeftijd. Hij moet al het werk op de boerderij doen, en omdat Marilla en hij geen bloedeigen kinderen (zoons) hebben, en ze een meisje hebben geadopteerd, moet hij al het werk alleen doen. Dat is erg zwaar voor hem. Matthew wordt helemaal blij en vrolijk als hij Anne ziet. Hij vind het prachtig om te luisteren naar de verhalen van Anne, terwijl hij zelf een heel stil mens is.

Welke vraag wil je aan wie stellen?

Ik zou wel een vraag willen stellen aan Anne.
Ik ben wel benieuwt of zij haar echte ouders ooit heeft gekend en of ze iets over hen weet.
Hier wordt in het boek namelijk niets over verteld.

Bedenk alternatieve titel en motiveer die:

Ook weet ik niet zo goed een andere titel te verzinnen, aangezien deze titel gewoon het hele boek omvat en er perfect bij past. Als ik toch een titel zou moeten doen bedenken dan zou ik denk ik uitkomen op de titel: “Anne’s dream”
Aangezien op Green Gables al haar dromen uitkomen. Maar deze titel vind ik stukken minder dan de originele titel.

Evaluatie:

Het onderwerp van het boek, fantasie, vond ik op zich niet zo heel erg leuk, maar de manier waarop het aan het licht kwam, door Anne’s gedachte te volgen, maakte het een stuk aantrekkelijker en leuker. De fantasie zat namelijk in de gedachtes en niet in het verhaal zelf, het was geen sprookje.
Wat ik ook wel leuk vind is dat er in het boek steeds werd verteld hoe mooi alles was, hierdoor ging je zelf af en toe ook wel eens denken van: “hé, dat is wel mooi.” Dat vond ik wel leuk. In ieder hoofdstuk gebeurt wel een ongeluk/probleem. Dit is goed in verhouding, er zijn niet te veel of te weinig problemen/ongelukken. De ongelukken/problemen die er zijn, zijn erg geloofwaardig. Ze zouden ieder jong kind met fantasie kunnen overkomen. Het boek is ook erg realistisch geschreven, ik het nergens gedacht dat zo iets nooit kon gebeuren.

De gedachten vond ik in dit boek het belangrijkst. Met het geval dat Anne Diane op de thee kreeg, en voor die ‘speciale gelegenheid’ de lekkere ranja uit de kelder mocht pakken, maar toen per ongeluk de wijn pakte, was de gebeurtenis wel belangrijk. Maar de gedachten dat de kinderen speelden dat ze heel volwassen waren en dat het zogenaamd een speciale gelegenheid was, zijn belangrijker.

De personen vond ik erg goed, ze waren “levens echt”. Vooral in Anne kon je heel erg goed een “gewoon” levend persoon voorstellen. Dit komt onder andere doordat je zoveel over haar en haar manier van denken te weten komt. Ik kan me zo voorstellen dat het een waar gebeurd verhaal is. (maar dit is het niet.)

De opbouw van het verhaal vond ik niet erg moeilijk, je las gewoon met het leven mee, en de gebeurtenissen waren allemaal logisch achter elkaar.
Ik vond het leuk dat je Anne en de anderen echt zag groeien. Het boek bevatte niet echt spannende momenten, maar dit komt denk ik ook omdat er erg veel humor in het boek zat, dit vond ik erg leuk. Het is zo geschreven dat je soms echt wel even moet lachen.

Het taalgebruik was best wel lastig. Het gehele boek is in het engels geschreven. De zinsopbouw viel wel mee, maar ik wist niet de betekenis van alle woorden. Er werden namelijk erg veel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. Hierdoor kreeg ik een iets minder goed beeld van alles, maar er werd zo veel verteld dat het beeld wat ik kreeg nog ruim voldoende was. Ook uit het taalgebruik kwam redelijk wat humor, dat was wel leuk.

Het geen dat ik het aller leukste vond uit het boek was dat het zich op PEI afspeelde. Ik ben namelijk zelf op PEI geweest (hier woont mijn tante), hierdoor lijkt het toch al dichterbij te staan. Sommige dingen die in het boek voorkwamen herkende ik, dat was wel erg leuk. Ook bij sommige plaatsnamen die genoemd werden stopte je even met lezen en bedacht ik even hoe dat er ook al weer uit zag. Het nadeel was alleen dat het verhaal zich bijna geheel afspeelde in een dorpje, dat op een ander deel van het eiland ligt dan mijn tante woont. Hierdoor was er minder te herkennen dan ik had gehoopt, maar het was toch leuk.
© 2007 - 2023 Xmarlies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele verjaardagswensenLeuke en originele verjaardagswensenIedereen vindt het leuk om een kaartje te krijgen op zijn of haar verjaardag. Het is alleen niet altijd even makkelijk o…
Een wens op een kaartEen kaartje sturen, dat doen veel mensen. Negen van de tien keer staat er echter alleen een naam vermeld op het kaartje.…

Boekverslag: BeatrijsDit is mijn boekverslag van het boek "Beatrijs", waarvan de schrijver onbekend is. Het is een oud-Nederlands boek. Het b…
Boekverslag: De VriendschapDit is mijn boekverslag over het boek "De Vriendschap" van Connie Palmen.Het is een verhaal over 2 meisjes die volledig…
Xmarlies (8 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.