Boekverslag: De Vriendschap

Dit is mijn boekverslag over het boek "De Vriendschap" van Connie Palmen.Het is een verhaal over 2 meisjes die volledig elkaars tegenpolen zijn maar beste vriendinnen worden. Dit gaat niet altijd even makkelijke maar toch blijven ze bij elkaar. Titel: De Vriendschap
  • Auteur: Connie Palmen
  • Eerste druk: 1995
  • Aantal bladzijden: 311
  • Soort werk: Roman
  • Literaire stroming: moderne Nederlandse literatuur

Positie van de schrijver:

De schrijver staat buiten het verhaal, maar toch denk ik wel dat een (groot) deel van het boek dingen uit haar leven bevat en met haar overeenkomt, anders is het naar mijn mening bijna onmogelijk om op deze manier een boek te schrijven. Ik denk dan dat Connie Palmen een beetje op Kit leek, omdat je van haar het meest te weten komt. Ook komen er zeer veel dingen uit het boek overeen met haar leven, zoals je in de biografie zal zien.

In welke vorm is het verhaal geschreven?

Het boek is in de Ik-vorm geschreven, Kit is de ik-persoon in dit boek, Je ziet alles vanuit Kit haar oogpunt.

De tijd verloopt chronologisch?

Het is een chronologisch verhaal met flashbacks. Je volgt het leven van Kit, met dan specifiek de aandacht voor de vriendschap met Ara.

Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerst en de laatste bladzijde?

Iets langer dan 30 jaar, want er staat in het boek “en maar mijn trouw en liefde in twijfel trekken, dertig jaar lang” (blz. 286) Hier na is ze nog naar Amerika geweest en heeft ze nog een brief geschreven, dus het zal nog wel 2 weken langer hebben geduurd, vandaar iets langer dan 30 jaar.

Het boek is verdeeld in …:

3 delen:
  • Dingen en woorden, onderverdeeld in 8 hoofdstukken
  • Eten en drinken, onderverdeeld in 7 hoofdstukken
  • Werk en liefde, onderverdeeld in 7 hoofdstukken

Ruimte:

Het verhaal speelt zich af op meerdere plaatsen, namelijk:
  • In het dorpje waar Kit en Ara hun ouders woonden. (hier speelt het zich af in het huis van Kit, Ara en op het schoolplein)
  • In Amsterdam, waar Kit heen is verhuisd.
  • Bij Ara en Bing (de vriend van Ara), in een boerderij op het platteland in het zuiden.

Wat is de thematiek:

De ontwikkeling van de vriendschap tussen twee vrouwen die in alles elkaars tegenpolen zijn.

Motieven:

  • Tegenstellingen (Kit en Ara zijn eigenlijk een soort van tegenpolen van elkaar, er zijn erg veel tegenstellingen te vinden tussen Kit en Ara.)
  • Honden (Ara houd van honden en zou Kit als een hond drillen zodat ze van haar zou gaan houden, alleen ara wordt daardoor ook afhankelijk van Kit, zonder haar heeft ze geen kennis en ze is ook van haar gaan houden.)
  • Double Blind (Er wordt vaak van twee kanten op de zelfde tijd iets van iemand verwacht, of worden er tegenstrijdige dingen gezegd.)
  • Heerser-knechtmotief (iemand wil superieur worden over een ander maar word daardoor ook afhankelijk van die ander.)

Verklaar de titel van het boek:

De titel van het boek is “De vriendschap”. Voor deze titel is waarschijnlijk gekozen omdat het hele boek gaat over de vriendschap tussen twee vrouwen

Motto:

Soep op het vuur
Is
Als
Een goede vriend in huis
Extra lekkere soep
Is
Als een nieuwe familie
Ischa Meijer (1943-1995)

Verklaring:

Ik denk dat dit gedichtje in het boek staat omdat Ischa Meijer de man van Connie Palmen was. Dit gedichtje zegt, op een beetje rare manier, hoe Ischa Meijer over vriendschap dacht.

Biografie van de schrijver:

Connie (Aldegonda Petronella Hubert Maria) Palmen is op 25-11-1955 in Sint Odilienberg geboren.(dit dorpje ligt in de buurt van Roermond). Haar gezin bestond uit zes mensen, haar ouders, twee broers, een broertje, en Connie zelf. Na haar basisschool en middelbare school voltooid te hebben is Connie Palmen in Roermond de opleiding Pedagogie gaan volgen. Toen ze ook deze opleiding had voltooid is ze naar Amsterdam verhuis om hier Filosofie en Nederlands te gaan studeren. Ondertussen dat ze deze studies doet begint ze ook al af en toe artikels te schrijven in bladen als “De Held” en “Optima” Na afgestudeerd te hebben voor beide studies begon ze echt te schrijven. In 1991 maakte ze haar debuut met het boek “De Wetten”. Dit boek is zo’n succes dat het in meerdere talen zal worden vertaald. Hierna heeft ze nog vele andere boeken geschreven waarvan “De Vriendschap” er een is. Ze heeft vele prijzen ontvangen voor haar boeken, waarvan de AKO Literatuurprijs, voor het boek “De vriendschap” er een is. Er is ook veel oproer geweest over haar boeken, ze zou door middel van literatuur delen van haar zelf vastleggen, en haar eigen gedachten zo vast leggen.
Ze is zelf sterfelijk, maar ze zou haar gedachten onsterfelijk maken.

Geef een samenvatting:

Als Kit 10 jaar is ontmoet ze Ara. Als ze eindelijk op Ara af durft te stappen klikt het meteen, een vriendschap is geboren. Ze doen veel samen en komen veel van elkaar te weten. Naarmate ze ouder worden komen er ook iets meer conflicten en onenigheden, dit komt o.a. ook omdat ze meer inzicht in elkaar krijgen. Dit inzicht heeft buiten het negatieve effect ook een positief effect, want omdat ze meer van elkaar weten wordt hun band nog sterker. Als Kit gaat studeren wonen Kit en Ara voor het eerst niet meer bij elkaar in de buurt, hierdoor zien ze elkaar veel minder, maar ze houden contact d.m.v. brieven en de telefoon. In deze periode wordt Kit ook verliefd op Thomas en Ara op Bing. Thomas lijkt heel erg op Ara en hierdoor komt Kit achter dingen die ze misschien beter niet had kunnen weten. Hierdoor wordt Kit heel erg boos en valt uit tegen Ara. Maar Kit ziet er uiteindelijk de positieve en negatieve dingen van in en schrijft Ara een brief waarin ze de conclusie trekt die ze eigenlijk het hele boek al weet. Ze zegt: “Zonder jou ben ik minder waard.”

Mijn verwachtingen van het boek:

Ik had verwacht dat het een boek zou worden dat over vriendschappen zou gaan. Ik verwachte daarentegen een verhaal over meerdere mensen en de vriendschap tussen die groep mensen. Ook had ik verwacht dat het boek in niet zo veel jaar zou afspelen omdat vriendschappen meestal niet voor zo veel jaar zijn. (behalve als je echt heel goed bevriend bent, maar dat start meestal niet vanaf zo’n jonge leeftijd.) Ik had het boek veel oppervlakkiger verwacht dan het achteraf is gebleken. Het was veel diepgaander.

Door wie of waardoor waren je verwachtingen gewekt?

Door de titel van het boek, de eerste bladzijde, en ik had wel eens van het boek gehoord. Ik had de flaptekst vooraf niet gelezen, daarom had ik ook niet verwacht dat het zo’n diepgaand boek zou zijn. Wel kon je bij de bieb een heel kort stukje lezen waar het boek over ging, dat stond mij wel aan.

Welke passages hebben indruk op je gemaakt en waarom?

Dit vond ik wel een heel mooi stukje, hier is Kit aan het nadenken. Ze heeft het net met haar vriend uitgemaakt, ze wou niet dat hij aan haar zat.
Na hier verder over te denken komt ze bij dit stukje: Er is er maar een die me aan kan raken zonder dat ik verkramp en dat is Ara. Zij zegt vaak dat ik heel raar ben met aanraken en dat ik mij gedraag als een mishandeld dier, zo schattig ben ik. ”maar hoe kan dat nou” het ik tegen Ara gezegd, “ik ben in mijn leven niet een keer geslagen.” “Je bent ook in je hele leven niet aangeraakt,” zei Ara rustig. ”Niet aangeraakt worden is ook mishandeling.” Ara legde de klemtoon verkeerd toen ze mishandeling zei. Ze legde hem op de mis, waardoor je eigelijk veel beter begrijpt waar het precies om gaat. Ze had het al vroeg bij mij ontdekt, zei ze, toen we elkaar pas leerden kennen, op de lagere school, en zij een keer onverwacht haar hand op mijn buik legde. Ze had gevoeld dat die zich schokkend samentrok en ze had gezien dat ik daarna nog wel een half uur nasidderde omdat het vel van mijn buik de schrik maar langzaam te boven kwam.

Ik vond dit een heel mooi stukje, niet speciaal vanwege de gebeurtenis, maar vanwege het feit dat er inderdaad heel vaak wordt gedacht dat als iemand zich als een “mishandeld dier” gedraagt dat die dan geslagen is. Dit hoeft zoals Ara al zei helemaal niet zo te zijn. Aan deze andere optie wordt meestal niet gedacht, maar Ara merkt het wel.

Beschrijf de karakters van de belangrijkste personen:

Kit:

Haar echte naam is Catherina Buts. Ze komt uit een katholiek gezin van zes mensen, ze heeft 3 broers. Ze is eind november 1955 geboren en een klein dun en blond persoon. Een van de belangrijke dingen is wel dat ze zich snel hecht aan mensen en dat ze altijd liefde wil geven aan iedereen. Ze is bang om dingen met haar lichaam te doen, en kan dan ook alleen echt loskomen als ze drinkt, drinken is haar verslaving. Ze is erg taalbehendig en haar geest is haar belangrijkste bezit. Ze wil daarom ook om haar geest begeerd worden, en is haar uiterlijk niet zo belangrijk voor haar.

Ara:

Haar echte naam is Barbara Callenbach. Ze heeft zeven zussen en haar vader scheidt in de loop van het boek van haar moeder. Ze is twee jaar ouder dan Kit en heeft een groot, dik donker uiterlijk, maar ze is wel een knappe vrouw. Ze is erg gehecht aan dieren en de natuur. Ara gaat erg veel op haar intuïtie af, ze gebruikt haar gevoel voor veel dingen, ze heeft dan ook een verstandig gevoel. Ara is erg rustig en kan goed luisteren, dit doet ze liever aangezien ze niet zo taalbehendig is, ze heeft dyslectie. Ze wil om haar lichaam begeerd worden, haar uiterlijk is dan ook erg belangrijk voor haar.

Welke vraag wil je aan wie stellen?

Ik zou wel een vraag willen stellen aan Kit. Ik ben namelijk wel benieuwd of ze er nooit aan getwijfeld heeft of ze op Ara zou kunnen zijn. aangezien ze zo close met Ara is en Ara eigenlijk de enige is die ze volledig vertrouwt.

Bedenk alternatieve titel en motiveer die:

“Bindende tegenstellingen”

Vind ik wel een mooie titel voor dit boek. Kit en Ara zijn tegenpolen van elkaar, maar toch hebben ze zo’n aantrekkingskracht op elkaar. Door dat ze zo sterk van elkaar verschillen kunnen ze alsmaar over elkaar blijven denken en leren, en dit roept spanning op, maar het is ook wel een fijn iets, doordat ze zo verschillen denken ze veel over elkaar en wordt hun binding sterker.

Evaluatie:

Ik vond het boek achteraf mooi, maar af en toe ook wel moeilijk. Het boek was naar mijn mening moeilijk te lezen omdat er erg lange zinnen in stonden, en er op het eind af en toe termen werden gebuikt waarvan ik niet helemaal zeker wist wat ze betekenden. Ook is het een boek met heel erg veel dingen die terugkeren en met stukjes die terug slaan op een eerder gezegd iets, daarom is het het beste als je dit boek in een keer leest. Het nadeel is namelijk ook dat als je het niet achter elkaar leest je soms wel eens iets vergeet of minder goed een verband legt en je daardoor de clou niet snapt of het moeilijker lezen wordt.

Het onderwerp waar het over ging sprak mij erg aan omdat ik vriendschappen erg belangrijk vind. Alleen ik had niet gedacht dat het onderwerp op deze manier “beleefd” zou worden, ik had gedacht dat je het meer van buitenaf en oppervlakkiger zou meemaken. Het boek was heel diepgaand, je kwam dan ook erg veel gedachtes en gevoelens te weten, vooral van Kit. Dit zorgde er ook voor dat de personen heel erg echt overkwamen en kon je heel goed begrijpen waarom zo gedacht werd. Ik vond het heel leuk dat je gewoon een heel deel van het leven mee maakt, er zijn wel dagen en stukken overgeslagen, maar je hebt niet het gevoel dat je veel gemist hebt. Het allerleukste aan het boek vond ik wel dat je door dat je zo veel van de gedachtes van Kit te weten kwam, je ook veel dingen herkende. Je kon dingen van je zelf herkennen en van anderen.

Ook kreeg je meer inzicht, in hoe iets zou kunnen. Je keek op een andere manier naar dingen dan je zelf zou doen en je had heel vaak van hé dat is inderdaad zo, wat grappig. Een voorbeeld hiervan heb ik al genoemd bij het stukje wat ik het meeste indruk vond maken. Juist doordat het boek zo veel gedachtes aan jou gaf ging je zelf ook denken. Dit is op zich heel grappig want als je het voorgeschoteld krijgt denk je zelf minder snel, maar hier deed je dat juist wel.

Het woord dat ik het beste bij dit boek vind passen is “origineel”. Ik vind het een heel origineel boek, ik ken namelijk geen enkel boek waarin twee vrouwen voorkomen die zo tegenstrijdig zijn. Ook de manier van schrijven vind ik heel origineel, niet dat het in de ik-vorm is geschreven, dat gebeurd wel vaker. Maar de manier waarop hij in de ik-vorm geschreven is. Ik ken geen boek waar je echt zo veel te weten komt over de gedachtes en gevoelens, dat geeft wel een heel leuk effect.
© 2007 - 2024 Xmarlies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Connie Palmen: filosofe en romanschrijfsterConnie Palmen: filosofe en romanschrijfsterWilde ze aanvankelijk priester worden, haar boeken, of liever gezegd, haar bestsellers, zoals ‘De Wetten’, ‘De Vriendsch…
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Wie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie past bij wie volgens de Chinese astrologie? Welke Horoscopen: Dierentekens (vgl. sterrenbeelden) passen goed bij elk…
Vriendschap een leven lang of passanten?Vriendschap een leven lang of passanten?Je hoort het nogal eens ‘een goede vriend(in) is er een voor het leven’ en dan past een ‘tijdelijke vriend(in)’ niet in…

Boekverslag Engels: Anne of Green GablesDit is mijn boekverslag van het boek "Anne of Green Gables", dat is geschreven door L. M. Montgomery. Het gaat over een…
Boekverslag: De TweelingDit is mijn boekverslag over het boek "De Tweeling" van Tessa de Loo. Het boek gaat over een tweeling die jong van elkaa…
Xmarlies (8 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.