Bacteriële celmembraan

De bacteriële celenvelop omvat de cytoplasmatische membraan en de celwand, eventueel omgeven door een buitenmembraan of voorzien van andere structuren. In dit artikel wordt de cytoplasmatische membraan besproken.

De Cytoplasmatische membraan

De cytoplasmatische membraan vormt in hoofdzaak een barrière tussen de binnen en de buitenwereld. De celinhoud (nucleinezuren, zouten, suikers, aminozuren, vitaminen, coënzymen en andere) worden omgeven door de cytoplasmatische membraan. Deze membraan bestaat uit een fosfolipidedubbellaag. Deze fosfolipidedubbellaag, omvat een reeks integrale membraanproteïnen. Deze proteïnen kunnen kanalen vormen die belangrijk zijn voor de opname van voedingsstoffen. Dit gebeurt onder de vorm van actief transport. In de cytoplasmatische membraan, kan in het centrum ook een instulping voorkomen, mesosoom genaamd. Het mesosoom dient als anker om tijdens de celdeling dochterchromosomen te binden en te splitsen. De membraan is verantwoordelijk voor nog vele andere functies, zoals de vorming van energie en voor het elektronentransport. De Cytochromen en andere enzymes van de ademhalingsketen zijn eveneens in de membraan gelokaliseerd. Daarnaast bevaten ze nog ionenpompen om de gepaste membraanpotentiaal te behouden. Op de membraan zijn ook receptoren gelokaliseerd van het chemotactische systeem.

Transport doorheen de cytoplasmatische membraan

Eenvoudige diffusie: netto beweging van kleine moleculen of ionen van een gebeid van hogere concentratie naar een gebied van lagere concentratie.

Osmose: dit is de beweging van water doorheen een membraan van een gebeid van hogere waterconsentratie naar een gebied van lagere waterconcentratie (hogere concentratie van de oplossing).

Transportproteïnen: de meeste stoffen worden in de cel getransporteerd door specifieke carrierproteïnen of transporters. Er zijn 3 verschillende types van transporters: Uniporters (voor passief transport), Antiporters (actief transport, via hydrolyse van ATP of van een proton motive force (PMF)) en Symporter (die tergelijkertijd 2 substanties transporteren door de membraan in dezelfde richting).

Groepstranslocatie: het substraat dat getransporteerd wordt, veranderd van chemische structuur tijdens het transport. Eenmaal in de cel, wordt de cytoplasmatisch membraan ondoordringbaar voor deze stof (fosfoenolpyruvaat: suikerfosotransferase).

Secretie van proteïnen: ongeveer 20% van de bacterïële proteïnen, zijn bestemd voor sectretie. Deze kunnen ook een balangrijke functie spelen bij de pathogenen.
De verschillende types van transporters / Bron: Lupask, Wikimedia Commons (Publiek domein)De verschillende types van transporters / Bron: Lupask, Wikimedia Commons (Publiek domein)
© 2008 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transport van stoffen in/uit cellenHet doorlaten van stoffen de cel in/uit gebeurt op verschillende manieren. Sommige moleculen worden door diffusie verpla…
Anatomie: Cellen, de fundamentele bouwstenen van ons lichaamCellen. Ze zijn een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat wij kunnen leven en ze vullen belangrij…
Zenuwcellen en voortgeleiding van impulsenZenuwcellen en voortgeleiding van impulsenPijn is vaak heel erg vervelend. Wat is pijn precies en hoe voel je het? Een interessante vraag dat in dit artikel centr…
Impulsgeleiding en de werking van het zenuwstelselAlles wat we waarnemen, zoals voelen, ruiken, zien en horen krijgen via ons zenuwstelsel binnen. Maar hoe werken onze ze…

Hella S. Haasse - Sleuteloog BoekverslagHella S. Haasse - Sleuteloog BoekverslagHella S. Haasse ~ Sleuteloog Em. Queridoís Uitgeverij BV, 2002 18e druk (2005) 196 bladzijden Roman/ Psychologisch verha…
Boekverslag: Parken en WoestijnenEen uitgebreid verslag van de gedichtenbundel Parken en Woestijnen van M. Vasalis. Drie van de gedichten zijn uitgebreid…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Lupask, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.