Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom Riggs

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom Riggs Miss Peregrine's Home for Peculiar Children is een fantasyboek voor jongvolwassenen geschreven door Ransom Riggs. Het gaat over Jacob die op zoek is naar informatie over het verleden van zijn opa. Hij komt terecht bij het weeshuis van mevrouw Peregrine. In dit weeshuis zitten alleen maar kinderen met bijzondere gaven. Jacob komt er achter dat hij ook een bijzondere gave heeft. Dan wordt Miss Peregrine ontvoerd waardoor de toekomst van het weeshuis onzeker wordt. Het boek is verfilmd en is vanaf september 2016 in de bioscopen te zien.

Feitenlijke gegevens

 • Engelse titel: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
 • Nederlandse titel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
 • Auteur: Ransom Riggs
 • Uitgeverij: Quirk Books
 • Pagina's: 352
 • ISBN10: 1594744769
 • ISBN13: 9781594744761

Achtergrond

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children is het eerste boek voor jong volwassenen geschreven door de schrijver Ransom RIggs. Het verhaal gaat over een jongen die probeert het mysterie rond zijn opa's overlijden op te lossen. Riggs verzamelt foto's en heeft een grote hoeveelheid foto's die hij heeft gevonden in het verhaal verwerkt. Het boek draait om mysteries, magie en monsters. Het boek heeft ruim een jaar in de New York Times bestsellerslijst gestaan, waar het ook de nummer 1-plek heeft behaald. In september 2016 komt de verfilming van het boek uit.

Ransom Riggs

Ransom Riggs is opgegroeid in Florida maar woont in Los Angeles. Hij heeft aan Kenyon College en de Southern California’s School of Cinema-Television gestudeerd. Als hobby maakt en zoekt hij foto's, maakt hij films en reist hij naar bijzondere plekken. Hij maakt korte films en blogt op de website MentalFloss.

Genre

Het boek Miss Peregrine's Home for Peculiar Children bevat verschillende genres, maar het boek is voornamelijk een fantasyboek voor jongvolwassenen met een beetje horror-, thriller- en drama-invloeden.

Samenvatting

Het boek gaat over de jongen Jacob Portman. Toen Jacob jong was had hij een goede band met zijn opa. Zijn opa vertelde hem vaak verhalen over zijn verblijf in een weeshuis in de jaren 40. Het weeshuis zou er speciaal zijn voor kinderen met speciale gaven, maar Jacob gelooft dit niet. Wanneer Jacobs opa overlijdt onder vreemde omstandigheden gaat Jacob toch twijfelen over de verhalen. Jacob ziet namelijk een vreemd monster rond het overlijden. Jacob besluit om naar Wales te gaan, waar zijn opa vroeger heeft gewoond om daar meer over hem te weten te komen. Jacob vindt een groot portaal dicht bij het huis waardoor hij naar een tijdlus van de dag 3 september 1940 wordt gebracht, iedere dag is hier drie september 1940. Elke dag moet de tijdlijn door mevrouw Peregrine gereset worden, anders zullen alle kinderen in korte tijd verouderen omdat ze al jaren in de tijdlus vastzitten en velen de 90 jaar al gepasseerd zijn.

Jacob komt er in het weeshuis achter dat de verhalen die zijn opa vertelde echt waar waren, alle kinderen in het weeshuis van mevrouw Peregrine hebben bijzondere gaven. Op een dag komt mevrouw Recurvirostra binnen bij mevrouw Peregrine om te vertellen dat schepsels, genaamd hulsels, bijzondere kinderen bij haar uit de tijdlus hebben weggelokt waardoor ze zijn overleden aan ouderdom. Dezelfde wezens hebben ook de opa van Jacob vermoord. Jacob komt er achter dat hij als speciale gave heeft dat hij de hulsels kan zien, hierdoor kan hij samen met Emma zo'n wezen doden.

Wanneer Jacob en Emma terugkomen van hun reis komen ze er achter dat mevrouw Peregrine en Recurvirostra zijn gekidnapt en mevrouw Peregrine in de vorm van een vogel wordt gehouden. Ze proberen de tijdlus te herstellen maar zonder mevrouw Peregrine is dat onmogelijk. De kinderen moeten daarom een nieuw huis vinden anders zullen ze overlijden aan ouderdom. Het lukt de kinderen om mevrouw Peregrine te redden maar mevrouw Recurvirostra wordt ontvoerd door een ander hulsel en de tijdlus kan niet worden hersteld. Omdat het huis in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd kunnen de kinderen daar niet meer terecht. Jacob besluit dan dat hij bij de bijzondere kinderen hoort, hij neemt afscheid van zijn vader en gaat samen met de andere kinderen op zoek naar een nieuwe plek om te wonen.

Belangrijke personages

Jacob Portman is de zestienjarige hoofdpersoon van het verhaal. Jacob is verdrietig omdat zijn opa onder vreemde omstandigheden is overleden. Enkele signalen wijzen er op dat de omstandigheden zelfs bovennatuurlijk waren. Dat is de reden dat Jacob op zoek gaat naar het weeshuis waar zijn opa toen hij jong was heeft gewoond. Hier komt hij er achter dat de vreemde verhalen die zijn opa hem vroeger vertelde over de bijzondere kinderen waar zijn.

Emma Bloom is een van de bijzondere kinderen, ze kan vuur met haar handen maken. De ouders van Emma probeerden haar te verkopen aan het circus, maar toen dat niet lukte lieten ze haar achter. Emma vertelt dat ze vroeger een relatie had met de opa van Jacob.

Miss Peregrine is de vrouw die het weeshuis runt voor kinderen met bijzondere gaven. Zelf kan ze van vorm veranderen. Ze zorgt er door middel van een tijdlus voor dat het elke dag 3 september 1940 is in het weeshuis. In het boek wordt Miss Peregrine gekidnapt en in de vorm van een vogel vastgehouden.

Thema's

Het bovennatuurlijke

In de titel van het boek gaat het al over de 'bijzondere kinderen'. Dit slaat niet zomaar op kinderen die anders zijn, maar de kinderen in dit boek hebben bovennatuurlijke krachten. Ook alle foto's in het boek laten kinderen zien die anders zijn dan andere kinderen. Ieder kind heeft een eigen bovennatuurlijke kracht.

Familie

Een groot deel uit het boek gaat over familie en de liefde voor elkaar. Jacob heeft moeite met het begrijpen van het overlijden van zijn vader en wil graag meer over zijn geschiedenis te weten komen. Ook in het huis van Miss Peregrine is er een soort van familieband tussen alle kinderen en Miss Peregrine.

Titelverklaring

Jacob Portman probeert meer uit te vinden over de bijzondere jeugd van zijn opa. Zo komt hij terecht bij het weeshuis waar zijn opa het altijd over had: Miss Peregrine's home for Peculiar Children. De titel van het boek is dan ook de naam van het boek. Het weeshuis wordt gerund door Miss Peregrine. De bijzondere kinderen zijn niet zomaar speciaal, ze hebben allemaal bovennatuurlijke krachten.

Plaats en tijd

 • Verteltijd. Het boek heeft 352 bladzijden.
 • Vertelde tijd. Het boek beslaat de huidige tijd in de tijd waar hij in de stad met zijn vader woont. Daarnaast wordt de dag 3 september 1940 steeds herhaald wanneer Jacob zich in het huis voor bijzondere kinderen bevindt.
 • Chronologie. Het verhaal verschuift constant tussen de huidige tijd en 3 september, 1940, de dag die steeds herhaald wordt.
 • Plaatsen. Er zijn verschillende plaatsen waar het boek zich afspeelt. Het boek begint in de huidige tijd in Englewood, de stad waar Jacob woont. Daarnaast speelt een groot deel van het verhaal zich af in het weeshuis van mevrouw Peregrine op 3 september 1940, de dag die daar steeds herhaald wordt.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon en in geschreven in de verleden tijd. Het perspectief is vanuit de verteller, Jacob Portman. Hierdoor kom je direct achter de gedachten van Jacob precies op het moment dat hij iets denkt. Hierdoor zijn de mysteries die ontdekt moeten worden extra spannend.

De foto's

Door het gehele boek worden foto's gebruikt die de bijzondere kinderen voorstellen. Ransom Riggs heeft deze foto's zelf verzameld op bijvoorbeeld rommelmarkten. De foto's sluiten perfect op het verhaal aan en maken het verhaal extra spannend en geven het meer sfeer. Zo staat er op de voorkant van het boek een foto van een meisje dat lijkt te zweven. Ook zijn er afbeeldingen van brieven en tekeningen te vinden in het boek.

Boekverfilming

Het verhaal over Jacob Portman en Miss Peregrine is in 2016 in de bioscoop te zien. De filmrechten voor Miss Peregrine's Home for Peculiar Children zijn verkocht aan 20th Century Fox en de verfilming is vanaf 30 september 2016 in de bioscoop te zien. De regisseur is Tim Burton, onder andere bekend van de films Charlie and the Chocolate Factory en Alice in Wonderland.
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijver: Ransom RiggsSchrijver: Ransom RiggsRansom Riggs is een Amerikaanse schrijver van jeugdboeken. Hij is bekend geworden door zijn boek "Miss Peregrine's Home…
Schrijfster: Tahereh MafiSchrijfster: Tahereh MafiTahereh Mafi is een Iraans-Amerikaanse schrijfster van young-adultboeken. Tahereh schreef haar eerste boek, Vrees Me, op…
De Acht Zaligheden: HulselHulsel is het kleinste dorp dat behoort tot de Acht Zaligheden, de acht dorpen in de Noord-Brabantse streek De Kempen wa…
Het Kleine Weeshuis in AmsterdamWie tijdens een dagje Amsterdam even genoeg gewinkeld heeft, kan altijd even het Kleine Weeshuis in de Kalverstraat bezo…

Boekverslag: 'De Amerikaanse prinses' - Annejet van der ZijlBoekverslag: 'De Amerikaanse prinses' - Annejet van der ZijlIn 1927 voer Allene Tew (1872-1955) de haven van New York uit. Ze liet een leven achter van aanzien, fortuin, moederscha…
Boekverslag: Gavriel Savit 'De Zwaluwman'Boekverslag: Gavriel Savit 'De Zwaluwman'Gavriel Savit is een Amerikaanse schrijver die met zijn schrijversdebuut De Zwaluwman direct hoog scoort. Het verscheen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Boolean Operator,
 • http://www.ransomriggs.com/
 • http://www.foxmovies.com/movies/miss-peregrines-home-for-peculiar-children
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 17-06-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.