Saskia Noort - Nieuwe Buren

Nieuwe buren is een boek dat op de literatuurlijst van 5e/6e klassers van het HAVO/VWO kan worden geplaatst. In dit artikel vindt u een vrijwel volledig boekverslag zoals dat op de middelbare school geschreven dient te worden. Het stuk garandeert geen volledigheid, de opdrachten voor een leesverslag variëren van school tot school.

Specifcaties

 • Naam boek: Nieuwe Buren
 • Auteur: Saskia Noort
 • Uitgever: Anthos, Amsterdam
 • Jaar van uitgave: 2006
 • Eerste druk: 2006
 • Aantal pagina’s: 278
 • Genre: Literaire thriller/roman
 • Stroming: Modernisme

Samenvatting

Eva en Peter verhuizen met weinig enthousiasme naar de pasgebouwde Vinex-wijk De Zonnepolder, in een plaats 30 km van Den Helder. Toen ze het huis kochten waren ze dolblij, want dit was dé plek om hun kleine meisje op te laten groeien. Helaas mocht het niet baten, het meisje ‘Lieve’ kwam na 8 maanden zwangerschap levenloos ter wereld. Sindsdien loopt niet alles even lekker tussen Eva en Peter, en ze zijn in relatietherapie gegaan. Voor Peter hoeft dit niet zo nodig, hij ergert zich rot aan de sentimentele Hetty, maar voor Eva lijkt het te werken. De grootste schok was dat ze er bijna twee jaar over hadden gedaan om zwanger te worden, via injecties etc, omdat het zaad van Peter ‘lui’ was. De kans op een nieuwe bevruchting is klein, al helemaal omdat Peter weigert het hele ziekenhuisgebeuren nog een te ondergaan.

Door een buurtbarbecue leren ze de buurt wat beter kennen, en vooral hun overburen, Steef en Rebecca met hun zoontje Sem vallen op. Het klikt tussen de twee stellen en ze gaan steeds meer dingen samen doen. Totdat Steef en Rebecca bekennen dat ze aan swingen doen. Op het eerste gezicht schrikken Eva en Peter best wel, maar dan ziet Eva haar kans. Bij swingen komt vaak een partnerruil aan de pas, en dat zou de ideale mogelijkheid zijn om toch zwanger te raken. Ze bespreekt haar wens met Rebecca, die haar graag bij het plan wil helpen, ze wil graag dat Eva toch weer zwanger wordt en ze besluiten Steef erin te luizen. Er komt een partnerruil, waar Peter toch niet zo blij mee is. Rebecca neemt hem mee naar een andere kamer, zodat hij Eva niet kan zien en sluit zich daar samen met hem op, zodat hij het niet voor Eva kan verpesten. Het condoom dat ze Eva geeft, heeft ze lek geprikt. Als Steef achteraf ziet dat het condoom lek is, gaat hij helemaal door het lint. Hij dwingt Eva een morning-afterpil te nemen, maar die verdoezelt ze. Intussen is haar relatie met Peter er niet beter op geworden. Na drie weken doet ze een zwangerschapstest en blijkt zwanger te zijn.

Maar dan slaat het noodlot toe. ‘s Avonds komt er een stalker bij Steef en Rebecca aan de deur, die beweert dat Steef een van zijn familieleden heeft doodgeschoten (Steef is een agent). Steef gaat de jongen achterna met een pistool (zoals Eva ziet), en komt later zonder terug. Enkele weken later wordt de jongen dood in de greppel gevonden, weliswaar gewurgd, maar wel dood. Eva besluit te vluchten, immers, wie weet wat Steef haar aandoet als hij erachter komt dat ze hem er samen met Rebecca heeft ingeluisd. Ze strandt in Brabant de eerste dag, en overnacht op het park de Kempervennen. Ze vertelt haar zus over de telefoon waar ze is, evenals Rebecca. Helaas vertelt haar zus haar verblijfplaats aan Peter, en Rebecca biecht het hele verhaal aan Steef op. Beiden reizen naar haar toe en het eindigt in een drama.

Perspectief

Wat opvalt is dat er veel bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt, van iedere bank uit het verhaal weet je wat voor kleur hij is en van wat voor soort stof hij gemaakt is. Er is een wisselend ik-perspectief tussen Eva en Peter, en slechts het stukje van het swingen met Steef en Rebecca wordt dubbel verteld, waarschijnlijk om beide visies te laten zien. De schrijver wilde dat de lezer zich zou kunnen verplaatsen in beide partijen.

Titel en motto

Titel

Nieuwe Buren, slaat op Steef en Rebecca, de nieuwe buren van Eva en Peter. Deze schijnen er nog wat rare gewoontes op na te houden, en het eindigt in een drama.

Motto

Het motto bestaat uit 2 quotes:
In a complete sane world, madness is the only freedom – J. G. Ballard
I just wanna feel real love
Fill the home that I live in
I got too mucht life, running
Thru my veins, going to waste – ‘Feel’, Robbie Williams en Guy Chambers
De eerste slaat waarschijnlijk op de levenstijl van Rebecca en Steef (madness). En de tweede slaat waarschijnlijk op hoe zowel Eva en Peter graag weer in een relatie zouden willen zijn.

Structuur

Er is alleen een proloog, geen epiloog. Daarin wordt het einde van het verhaal weergegeven. Ik vind het wel jammer dat het zo gedaan is, het neemt meteen een stuk van de spanning weg, en omdat er beschreven wordt dat er een dienstwapen bij betrokken is, koestert de lezer ook meteen wantrouwen tegen Steef, die agent is. Het boek is, exclusief de niet-benoemde proloog, verdeeld in 34 genummerde hoofdstukken. De hoofdstukken hebben geen titel, alleen een nummer.

Personages

Peter, ongeveer 35 jaar

 • Getrouwd met Eva
 • Chef Sport bij het Noord-Hollands Nieuwsblad
 • Hij is dj geweest en er spoken de hele tijd quotes van liedjes door zijn hoofd
 • Rond karakter, veel gedachtegangen en mede door de therapie die hij volgt

Eva, ongeveer 35 jaar

 • Getrouwd met Peter
 • Kleuterjuf
 • Zit in de ziektewet, vanwege het verliezen van Lieve (eerst zwangerschap)
 • Rond karakter, veel gedachtegangen

Hetty Vos, ongeveer 55 jaar

 • Psychotherapeute en ervaringsdeskundige
 • Doet de relatietherapie en persoonlijke therapie van Eva en Peter
 • Type

Rebecca, ongeveer 40 jaar

 • Huiskapster
 • Getrouwd met Steef, een zoontje Sem
 • Vlak karakter, je leest nergens wat ze denkt

Steef, 40 jaar

 • Politieagent (overgeplaatst)
 • Getrouwd met Rebecc, een zoontje Sem (7 maanden)
 • Vlak karakter

Tijd

Het verhaal speelt zich ergens in de 21e eeuw af. Dit kun je o.a. afleiden uit het feit dat Steef en Rebecca swingen, dat is namelijk iets van de laatste jaren. Ik denk dat het wel belangrijk voor het verhaal is dat het in de 21e eeuw speelt, omdat swingen anders als een vrij ongeloofwaardige ‘hobby’ zou overkomen.

Plaats

Het grootste gedeelte speelt zich af in hun huizen zelf, namelijk de buurt de Zonnepolder, Melkweg 1 en 4. De proloog en het laatste gedeelte spelen zich af op het park Kempervennen in vipcottage de Eekhoorn, nr. 1553. Die plaats is denk ik redelijk willekeurig gekozen.

Tijdsduur

Het verhaal duurt enkele maanden, van het begin van de zomer tot het einde van de zomer.

Chronologie

Het verhaal is chronologisch verteld, op de proloog na, die eigenlijk het einde al verklapt. Dat verpest de spanning. Je kan immers eigenlijk al afleiden dat ze allemaal doodgaan, je blijft alleen nieuwsgierig hoe het kan dat het zover gekomen is.

Auctoriaal of personaal

Personaal, vanuit de ik-persoon. Het ik-perspectief wisselt om de paar hoofdstukken tussen Eva en Peter.

Achterliggende gedachte

Het is geschreven voor Noorts Oma Bep, die is overleden vlak voordat dit boek uitkwam.
© 2008 - 2024 Taxie8888, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
De verbouwing - Saskia NoortrecensieDe verbouwing - Saskia NoortDe verbouwing gaat over een succesvol plastisch chirurg die een privékliniek opent. Ze is in elk opzicht geslaagd: ze is…
Terug naar de kust: de film!Terug naar de kust, een populaire thriller van de schrijfster Saskia Noort, is als film geproduceerd. In dit artikel lee…
Huidpijn - Saskia NoortrecensieHuidpijn - Saskia Noort‘Huidpijn’ (2016), is een van de boeken van de succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort. Het gaat over Anne; de popu…

Harry Mulisch, De aanslagHarry Mulisch, De aanslagDe aanslag is een roman geschreven door Harry Mulisch. Hieronder vindt je een boekverslag van De Aanslag.
Willem Elsschot - KaasKaas is een veelgeplaatst boek op de literatuurlijst van 5e/6e klassers van het HAVO/VWO. Het is een moeilijk boek om te…
Taxie8888 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.