Harry Mulisch, De aanslag

Harry Mulisch, De aanslag De aanslag is een roman geschreven door Harry Mulisch. Hieronder vindt je een boekverslag van De Aanslag.

A Zakelijke Gegevens

Het boek heet De Aanslag en is geschreven door Harry Mulisch. Harry Mulisch is een Nederlandse auteur.

B Inhoud, Samenvatting

Het verhaal begint met een korte proloog. Daarin wordt verteld hoe en waar hij leeft. Verder is het boek verdeeld in 5 episodes.

Proloog
De familie Steenwijk woont in het huis Buitenrust. Het is een rustige straat met 4 kleine villas op rij. Anton woont met zijn familie in het 2e huis van links. Tegenover het huis zijn wat losse stukken grond waar Anton heerlijk op kan spelen.

Eerste episode : 1945
Anton zit gezellig met zijn vader, moeder en broer Peter een spelletje mens erger je niet. Het is bijna achtuur, bijna spertijd, en buiten is alles rustig. Ze willen net opstaan, en horen zes schoten. Peter gaat bij het raam kijken. Hij ziet dat Fake Ploeg, hoofdinspecteur van de politie, neergeschoten op de grond ligt. Het zoontje van de hoofdinspecteur, ook Fake genoemd, zit bij Anton in de klas. Peter vindt het niet erg dat Ploeg is neergeschoten, hij was een berucht oplichter in Haarlem.

Tot zijn verbazing ziet hij de buren, meneer en mevrouw Korteweg, woonachtig in het huis nooitgedacht, het lijk van Ploeg voor het huis van de Steenwijkers schuiven. Peter vindt dat het niet kan en sprint naar buiten. Eenmaal, via de achterkant van het huis, bij het lijk aangekomen stormt er een gewapende patrouille naar het lijk toe en Peter vlucht. Peter neemt het pistool van Fake Ploeg uit zijn binnenzak en rent weg, in een poging veilig binnen te komen. De voordeur van de Steenwijkers wordt ingetrapt door de Duitsers, en zoeken het hele huis door. De Duitsers denken dat de Steenwijkers Ploeg hebben vermoord, en pakken ze op. Peter is onvindbaar en blijft uit de handen van de Duitsers. Anton wordt geschijden van zijn ouders. Hij moet wachten in een auto. Langzaam komen de Duitsers het huis uit. Als ze er allemaal uit zijn steken de Duitsers het huis in de fik. Niks blijft over.

Anton wordt opgesloten in een donkere cel, waar al iemand in zit. Ze praten over wat er is gebeurt. De vrouw, waarvan Anton niets kon zien, verteld, om hem op te vrolijken, een verhaal dat ze van een man houdt. Hij weet dat niet. De vrouw praat in te moeilijke taal dat Anton er maar weinig van begrijpt. Hij vindt het al maar wat fijn dat hij gezelschap heeft. Een aantal minuten later wordt de celdeur opengegooid en Anton en de vrouw worden meegenomen. Anton wordt op de motor naar de Ortskommandantur gebracht. De volgende morgen wordt hij wakker gemaakt door een vriendelijke Feldwebel. Hij krijgt te eten en voert een gesprek met de Ortskommandant. Die zorgt ervoor dat Anton een veilig onderkomen krijgt, maar wil niets loslaten over de verdwijning van zijn ouders.

Tweede episode: 1952
Anton zit inmiddels veilig bij zijn oom en tante, die op een dag vervelend nieuws hebben. Zijn vader, moeder en broer zijn allemaal vermoord. Inmiddels zit Anton op het gymnasium en studeert medicijnen. Anton op een dag gaat Anton weer naar Haarlem. Hij heeft een uitnodiging gekregen voor een feestje. Op dat feestje voelt hij dat hij er niet egt bij wilt horen, en kiest ervoor om een wandeling door zijn oude woonplaats te maken. Mevrouw Beumer, de vroegere buurvrouw van Anton, ziet hem lopen en heelt hem binnen. Het gaat niet goed meer met de bejaarde mensen. Mevrouw Beumer verteld dat meneer en mevrouw Korteweg zonder ook maar iets te zeggen zijn vetrokken. Anton vindt het al gouw genoeg geweest, vooral als mevrouw Beumer verteld over hoe zijn moeder is neergeschoten. Anton bezoekt het monument voor de oorlogsslachtoffers, waar ook de namen van zijn ouders op staan.

Derde episode: 1956
Anton is woont op zichzelf, in een appartement in hartje Amsterdam. Hij is geslaagd voor zijn opleiding medicijnen, en verdiept zich nu in anesthesie. Vlakbij zijn huis zijn er verschillende rellen bij het hoofdkwartier van de communistische partij. Als hij een keer thuiskomt van zijn werk zijn er weer hevige rellen aan de gang. Hij kan zijn huis niet binnen totdat de politie komt. Iedereen rent weg. Anton herkent Fake Ploeg. Hij vraagt hem binnen, maar het gesprek is niet zo gezellig. Ze halen herinneringen op, maar Fake is heel opstandig.

Vierde episode: 1966
Hij ontmoet zijn eerste vrouw, Saskia de Graaff in Londen. Na 1 jaar trouwen ze. Ze hebben een kind, Sandra, die 4 jaar oud is. De vader van Saskia is betrokken geweest bij de oorlog. Op een begrafenis van een vriend van de vader van Saskia, ontmoet Anton een man, Cor Takes. Hij blijkt de man te zijn waar de vrouw in de cel het over had. Hij heeft samen met haar Ploeg doodgeschoten. Anton en hij gaan naar het stille kerkhof en praten over het verleden. Een aantal dagen later belt Anton Takes op. Ze spreken af bij het huis van Takes. Het verleden wordt allemaal een stuk duidelijker. De vrouw in de cel is kort daarna gestorven. Takes wil alles over haar weten, maar Anton kan zich niets meer herinneren.

Laatste episode: 1981
Anton is gescheiden van Saskia en hertrouwd met Liesbeth. In 1969 wordt hun zoon geboren. Anton verdient zoveel, dat hij 4 huizen heeft, die hij deelt met Saskia en haar familie. De band tussen hun blijft goed.
Tijdens een verblijf in Italië raakt hij in een crisis. Zijn migraine begint steeds meer te spelen, waardoor hij nachtmerries krijgt over het verleden. Als Sandra 16 jaar oud is, gaan ze samen naar Haarlem. Ze bezoeken het monument. Opeens ziet hij een bestel auto rijden, met in grote letters FAKE PLOEG SANITAIR BV.
Jaren later heeft Anton last van stevige kiespijn. Zijn tandarts, die hij nog kent van het feestje in Haarlem, wil hem alleen behandelen als hij meeloopt met een grote atoomdemonstratie. Daar kiest hij maar voor. In die demonstratie komt hij mevrouw Korteweg tegen, die hem uitlegt waarom zij het lijk bij hun hadden verstopt: bij de andere buren zaten drie joden ondergedoken.

Hoofdpersonen:

  • Anton Steenwijk: in het begin van het verhaal is hij 12 jaar, aan het eind 48. Hij veranderd nauwelijks in het verhaal. Anton had veel steun aan zijn buren, bij wie hij vaak langskwam. Tijdens de aanslag op zijn huis, deed het hem niks. Hij was nog te jong om het te begrijpen. In de jaren daarna had hij er meer last van, vooral als hij er aan dacht en het terugzag.
  • Saskia de Graaff: ex-vrouw van Anton. Haar vader had veel met de oorlog te maken. Ze hadden samen 1 dochter, genaamd Sandra.
  • Mevrouw Beumer: buurvrouw van Anton, voor wij zij altijd klaarstond. Haar man had niet lang meer te leven. Als Anton later bij haar aanklopt, halen ze samen de droevigste herinneringen op.
  • Fake Ploeg: politieofficier die werd vermoord door Cor Takes. Zijn zoon, ook Fake genoemd, zat bij Anton in de klas.
  • Cor Takes: moordenaar van Ploeg, die Anton later tegenkomt. Zijn geliefde had de hele nacht bij Anton in de cel gezeten.

Titelverklaring:

De titel is gebaseerd op het moment dat de NSBers het huis van de Steenwijkers in brand steken.
© 2008 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Romans 20e eeuw: De aanslag van MulischRomans 20e eeuw: De aanslag van MulischDe roman De aanslag van Harry Mulisch was bij verschijning een ongekend succes. In een jaar tijd werden er 200.000 exemp…
Harry Mulisch, één van Nederlands grootste auteursHarry Mulisch (1927 - 2010) geldt als één van de belangrijkste naoorlogse schrijvers en wordt gerekend tot de 'Grote Dri…
De Orpheusmythe in het werk van Harry MulischDe Orpheusmythe is een van de bekendste mythes uit de Griekse Oudheid. Dat de mythe nog steeds actueel is, bewijst Harry…
Saskia Noort - Nieuwe BurenNieuwe buren is een boek dat op de literatuurlijst van 5e/6e klassers van het HAVO/VWO kan worden geplaatst. In dit arti…
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.