Boekbeschrijving – The English Patient

The English Patient is geschreven door Michael Ondaatje. In deze boekbeschrijving ben ik uitgegaan van de Engelse versie van het boek, maar de beschrijving doe ik in het Nederlands, onderverdeeld per hoofdstuk.

Hoofdstuk 1 van The English Patient

Wie komen er in voor en wat is de beschrijving van deze personen;

1. Hana;
 • Is verpleegkundige,
 • 20 jaar oud,
 • Komt uit Canada.

2. The English patient;
 • Heeft een ongeluk in de woestijn gehad met zijn vliegtuig,
 • Heeft ernstige brandwonden,
 • Kan zijn eigen naam niet herinneren,
 • Is erg vergeetachtig,
 • Heet ‘the English patient’ omdat hij niet te identificeren is, als gevolg van de brandwonden.

Wanneer speelt dit hoofdstuk zich af;

Dit hoofdstuk speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

Hana en haar patiënt leven in een villa. Als het leger naar het Noorden vertrekt, besluit Hana met die ene soldaat, haar patiënt, te blijven. Hij wordt ‘the English patient’ genoemd, heeft een ongeluk met een vliegtuig gehad en kan niet meer herinneren hoe hij heet. Hij is onidentificeerbaar, omdat zijn lichaam ernstige brandwonden heeft. Hij is erg vergeetachtig, maar weet nog wel precies hoe zijn vliegtuig een ongeluk heeft gehad in de woestijn. Hij heeft ook een dagboek; ‘Herodotus stories.’

Hoofdstuk 2 van The English Patient

Wie komen er in voor en wat is de beschrijving van deze personen;

3. Caravaggio;
 • Is een dief,
 • Werkt voor de geheime dienst,
 • Is een vriend van Hana’s vader,
 • Heeft geen duimen meer, deze zijn afgehakt.

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

Caravaggio gaat op bezoek bij Hana, hij kent haar nog van vroeger. Hij was altijd een dief en werkte voor de geallieerden. Hij moest papieren stelen van de Duitsers, maar is door hen gevangengenomen en zij hebben zijn duimen afgehakt. Hij verteld Hana dat haar vader in de oorlog omgekomen is en besluit bij Hana en de English patient te blijven.
Hana ontdekt dat ze een soort liefde begint te voelen voor de English patient, maar ze weet dat dit onmogelijk is. Om om te gaan met haar emoties en deze een beetje van zich af te zetten besluit ze haar haar af te knippen, als begin van een nieuwe start.

Hoofdstuk 3 van The English Patient

Wie komen er in voor en wat is de beschrijving van deze personen;

4.Kip;
 • Zijn hele naam is Kirpal Singh,
 • Geboren in Pakistan,
 • Is een dokter.

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

De geallieerden trekken verder naar het Noorden. Eén van hen echter zet een tent op in Hana’s tuin, hij heet Kip. Hij hoort Hana piano spelen en zoekt contact met haar. Hij kan het erg goed vinden met de English patient, ze weten allebei veel over wapens.
Hana wordt verliefd op Kip, Caravaggio is jaloers en heeft pijn in zijn hart, hij gebruikt morfine om het te kunnen vergeten.

Hoofdstuk 4 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

South – Caïro, 1930 tot 1938 (terug in de tijd dus);
Leden van ‘the Geographical Society’ proberen de Libische en Egyptische woestijn in kaart te brengen en kaarten te tekenen van deze omgeving. Almasy en Madox zijn twee van hen, zij willen de verloren oase van Zerzura vinden. Maar ze raken verdwaalt in de woestijn, voor drie dagen.
Op een gegeven moment arriveren Geoffrey Clifton en zijn vrouw Katharine in Caïro. Hij is rijk en kan vliegen, heeft een vliegtuig.

Hoofdstuk 5 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

Katharine en Almasy worden verliefd op elkaar, in de woestijn, maar Katharine wil niet dat haar man teleurgesteld in haar is. Ze wil dat haar man weet van hun relatie. Als Almasy dat niet wil, maakt Katharine een eind aan de relatie tussen Almasy en haar.

Hoofdstuk 6 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

Terug aan het einde van de Tweede Wereldoorlog;
Caravaggio denkt dat de English patient Almasy is. Hij weet dat Almasy gewerkt heeft voor de Duitsers en dan zou de English patient dus een vijand van hen zijn. Dit weet Caravaggio doordat hij voor de geallieerden heeft gewerkt en veel spionnen heeft getraceerd.

In de woestijn, in 1936 ongeveer, probeert Geoffrey Clifton Almasy, Katharine en hemzelf te doden door het vliegtuig neer te laten storten. Helaas komt hij hierbij alleen zelf om het leven. Katharine is ernstig gewond en Almasy gaat hulp zoeken. Maar het kost hem te veel tijd om terug te komen en zij overlijdt.

Hoofdstuk 7 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

Kip meld zich aan bij ‘the Sikh regiment,’ maar niet lang daarna worden zijn leiders vermoord.

Hoofdstuk 8 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

Kip maakt een hele grote bom onschadelijk en Hana helpt hem hierbij. Hierna slapen Hana en Kip samen. Kip houdt van Hana, maar zijn liefde voor haar doet hem denken aan de liefde die hij ooit voelde voor zijn oppasmoeder. Zij is overleden en Kip wil aan de ene kant Hana niet toelaten in zijn hart.

Hoofdstuk 6 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

De English patient vertelt eindelijk het verhaal over wat hij voelde voor Katherine. Hij was dus, zoals Caravaggio al dacht, inderdaad Almasy. Hij vertelt zijn hele verhaal, hoe hij opgesloten heeft gezeten bij de mensen die in de woestijn woonden en dat hij de hulp van de Duitsers wel nodig had om weer vrij te komen.

Hoofdstuk 10 van The English Patient

Wat gebeurt er in dit hoofdstuk;

De oorlog komt tot einde. In augustus gooien de Amerikanen de kernbommen op Heroshima en Nagasaki. Kip wil om deze reden niet meer blijven en voor de Engelsen werken, dus gaat hij naar huis.

Jaren later is Kip getrouwd, heeft 2 kinderen en werkt als dokter. Hij denkt nog steeds af en toe aan Hana.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
De Oscarwinnaars 1996De Oscarwinnaars 1996De Academy Awards van het jaar 1996. De beste films van dit jaar waren The English patient, Fargo, Shine en Jerry Maguir…
FCE examen cambridgeHet FCE examen is een engelstalig examen. FCE betekent First Certificate in English. Het is voor mensen die door middel…
English breakfast: Engels ontbijt dat vultEnglish breakfast: Engels ontbijt dat vultEen English breakfast, of Engels ontbijt, is een groot ontbijt met bacon en eieren. Vaak zitten er ook worstjes, black p…

Boekbeschrijving – De kleine blonde doodBoekbeschrijving – De kleine blonde doodDe kleine blonde dood is een boek dat geschreven is door Boudewijn Büch. Hij is geboren in Den Haag, in 1948 en in 2002…
Boekbeschrijving – One flew over the Cuckoo’s nestOne flew over the Cuckoo’s nest is een boek, geschreven door Ken Kesey. Deze boekbeschrijving heb ik gemaakt aan de hand…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.