Boekverslag: Elfenvuur (Monika Felten)

Boekverslag: Elfenvuur (Monika Felten) Elfenvuur is een fantasyboek dat geschreven is door de Duitse Monika Felten. Het is het eerste deel uit de vierdelige serie ‘de saga van Thale’. Het origineel verscheen in 2001, de Nederlandse vertaling kwam uit in 2009. Voor deze serie, waarmee Felten doorbrak bij het grote lezerspubliek, heeft ze tweemaal de Deutscher Phantastik Preis gewonnen. De boeken zijn alle vier vertaald in het Nederlands, maar van haar andere werken zijn anno 2017 nog geen Nederlandse vertalingen beschikbaar.

Samenvatting

Als kind was Ilahja er getuige van hoe haar familie omkwam in een brand. Het land Thale wordt onder de voet gelopen door de legers van An-Rukhbar en alle druïden en nevelelfen worden afgeslacht. Echter, de opperdruïde voorspelt, vlak voor zijn dood, met profetische zekerheid over de komst van een redder die de duistere machten zal overwinnen. Om te voorkomen dat de profetie uit komt, maakt An-Rukhbar alle toekomstige zwangerschappen onmogelijk. Vrouwen die toch zwanger worden ondergaan een afschuwelijk lot. Als Ilahja ontdekt dat ze zwanger is, doet ze haar best dit te verbergen.

Ze komt echter bij een heleres terecht nadat ze is flauwgevallen. De heleres komt achter haar geheim en doet alles wat binnen haar macht ligt om Ilahja en het kind te helpen. Ilahja’s dochter, Sunnivah, wordt onder afschuwelijke omstandigheden geboren. Zij is het kind uit de profetie, maar komt daar pas achter als ze zestien jaar oud is. Ze verlaat dan haar veilige woonplaats om in Nimrod in dienst van het leger te gaan. Samen met Fayola, haar kamergenote en vriendin, en Vhait, de zoon van de strijdheer, moet ze de staf van de godin te pakken krijgen om zo de duistere machten te overwinnen. De nevelelf Naemy helpt haar waar mogelijk. Haar helpende rol is echter beperkt door de moeilijkheden die ze zelf meemaakt.

Analyse

  • Titel: Elfenvuur.
  • Ondertitel: De saga van Thale – boek een
  • Oorspronkelijke titel: Elfenfeuer
  • Auteur: Monika Felten
  • Uitgave: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam, 2009
  • 1e druk: 2009 Nederlandse vertaling
  • Originele taal: Duits
  • Motto: Voor Sabine Streufert, mijn zuster en vriendin

Personages

De hoofdpersoon is Sunnivah. Ze is zestien jaar en valt vooral op door haar lange, rode haar. In eerste instantie is ze erg onzeker over zichzelf en de taak die haar te wachten staat, maar na de training die ze in de winter bij een heleres gevolgd heeft begint ze zelfverzekerd aan haar opleiding in Nimrod.

Naemy was erbij toen Sunnivah geboren werd. Zij begeleidde Sunnivah naar Nimrod en bracht met haar de koude winter door bij de heleres. Zij was mede verantwoordelijk voor de dingen die Sunnivah daar leerde: het meisje bleek over de gedachtespraak te beschikken, een zeldzame gave die bij de uitvoering van haar taak cruciaal zou zijn.

Fayola is een krijgster in Nimrod. Ze leert Sunnivah kennen wanneer deze haar kamergenote wordt. In eerste instantie loopt hun relatie moeizaam, maar naarmate Sunnivah’s training vordert wordt hun relatie ook beter. Dit heeft vooral te maken met Fayola, die Sunnivah niet geschikt achtte voor de opleiding. Later duurt het ook heel lang voor ze Vhait vertrouwt.

Vhait is de zoon van de opperste krijgsheer. Hij wil zijn vader bewijzen dat hij een waardig krijger is en doet dit door een reuzenalp na te jagen. Deze vogel heeft al voor veel verliezen gezorgd in het leger en Vhait is vastbesloten om hem uit te schakelen. Echter, de vogel doodt de groep waarmee Vhait op hem joeg. Vhait is de enige die de aanval overleeft. Hij wordt door de reuzenalp in de onheilbergzaamste streek van het land achtergelaten. Uiteindelijk wordt Vhait gevonden door een groep krijgers en keert als een veranderd man terug naar Nimrod. Hij staat niet langer achter de daden van het leger. Hij sluit zich aan bij Sunnivah en Fayola wanneer hij doorheeft wat hun plannen zijn.

Kjelt is de vader van Sunnivah. Na de dood van zijn grote liefde, Ilahja, was hij vol haat tegenover de mensen die haar vermoord hadden. Naemy heeft hem lang kunnen tegenhouden, maar niet langer. Hij leidt het rebellenleger en met hulp van de reuzenalp komen ze tot aan de poorten van Nimrod.

Wijze van vertellen

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller.

Tijd en ruimte

De gebeurtenissen worden verteld in chronologische volgorde. Het verhaal speelt zich af in Thale, een land dat door de schrijfster is verzonnen. Belangrijke plaatsen tijdens het verhaal zijn Nimrod, Daran, de Wouden van Daran, het Ylmazurgebergte, de Valdorbergen, het Grasland en de Duistermark. De Duistermark is de enige plaats die buiten de grenzen van Thale valt.

Thema en motieven

Het thema van het boek is de strijd tussen goed en kwaad. Motieven zijn angst, wreedheid, vriendschap, opoffering, strijden voor waarin je gelooft, lijden, samenzwering

Evaluatie

Het boek is spannend. Op sommige punten verrassend, op andere punten een beetje voorspelbaar. De personages zijn interessant gekozen, maar voldoen ook aan clichébeelden. Het verhaal is een aanrader voor adolescenten die kennis willen maken met een andere invulling van fantasy; het boek verschilt sterk van bekende werken als Harry Potter en Lord of the Rings.
© 2014 - 2023 Tamina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Elfenkracht (Monika Felten)Boekverslag: Elfenkracht (Monika Felten)Elfenkracht is geschreven door de Duitse Monika Felten. Het boek verscheen in 2003 en is het vervolg op Elfenvuur. Het i…
Boekverslag: Elfenwake (Monika Felten)Boekverslag: Elfenwake (Monika Felten)Elfenwake is een fantasyboek dat is geschreven door Monika Felten. Het is het derde boek uit de vierdelige reeks ‘De sag…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…

Boekverslag: Wedding Season (Katie Fforde)Boekverslag: Wedding Season (Katie Fforde)Wedding season is een roman die geschreven is door Katie Fforde. Fforde is geboren op 27 september 1952 in Wimbledon, ma…
Bespreking gedicht: Verlaten FortenIn het gedicht “Verlaten Forten” vertelt Paul van Ostaijen over de schade die de oorlog heeft aangericht. De nuttelooshe…
Tamina (24 artikelen)
Laatste update: 25-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.