Boekverslag: Philip en de anderen - Cees Nooteboom

Boekverslag: Philip en de anderen - Cees Nooteboom Philip en de anderen, geschreven door Cees Nooteboom, is een veel gelezen boek. Dit boek gaat over Philip, een jongeman die zichzelf zoekt, maar ook anderen. Hij reist een Chinees meisje achterna om te ontdekken wie hij zelf eigenlijk is. De verschillende personages reflecteren Cees Nooteboom. Dankzij de vertelinstantie lijkt het alsof je het zelf mee maakt en je mee reist door de tijd en ruimte in het boek.

Inhoudsopgave


Bibliografische gegevens

  • Auteur: Cees Nooteboom
  • Titel: Philip en de anderen
  • Jaar van uitgave eerste druk: 1955
  • Uitgeverij: Em. querido’s uitgeverij
  • Aantal bladzijdes: 130
  • Motto: Ces povres resveurs, ces amoureux enfants en je rêve que je dors, je rêve que je rêve.
  • Opdracht: Pour Nicole et pour notre ami aux cheveux gris

Vertelinstantie

De vertelinstantie is een belevend ik verteller. Dit kan men opmerken aan een aantal dingen. Natuurlijk wordt het gehele verhaal in de ik-vorm verteld, maar ook kan je merken dat de persoon zelf nog geen enkel benul heeft van de afloop van het verhaal.

Het verhaal wordt helemaal vanuit Philip vertelt. Hij vertelt eigenlijk alles en neemt ons mee op zijn reis. Je kan zijn gedachten lezen, bladzijde 84: “Ik wist niet, dat ik iets bijzonders gedaan had – ik had het alleen maar gedaan, zoals ik dacht dat het moest, of zoals ik dacht, dat anderen het zouden doen, of wat en hoe dan ook.”
Hierin lees je zijn gedachten en alles continu in de ik-vorm.

Je komt er niet achter wat er gebeurt in de toekomst, er is slechts in het begin van het boek een flashback naar het verleden, toen hij nog 10 was en voor het eerst bij zijn oom kwam.

Personages

Philip is het belangrijkste personage. Dit personage is gebaseerd op de schrijver zelf. De schrijver heeft een reis gemaakt en die laat hij ook maken door Philip. Philip maakt allerlei hachelijke situaties mee, allemaal om het Chinese meisje te vinden waardoor hij geobsedeerd is. Hij heeft niet echt iets waaraan hij zich kan vasthouden, hij is namelijk een vrij gesloten boek voor de lezers. Wel moet er dan rekening gehouden worden met het feit dat hij wel verandering doorgaat, men komt steeds meer over hem te weten en als hij uiteindelijk het Chinese meisje vindt, merk je dat dit toch niet helemaal is wat hij wilt. Hij is een round character. Je komt van Philip te weten dat hij in de flashback 10 jaar was en toen hij weer terug kwam bij zijn oom, 6 jaar later, 16 was. Dan blijft hij daar twee jaar dus als hij reist is hij achttien. Dit staat ook op bladzijde 84: “Hoe oud ben je?’ vroeg zij dan. ‘Achttien,’ zei ik.”

Antonin Alexander, de oom van Philip. Dit is een flat character en zijn relatie tot Philip is dat hij familie is en tevens een persoon die Philip inspireert. Antonin heeft al veel reizen gemaakt en spoort Philip aan om ook te gaan reizen en dat doet Philip, op advies van zijn oom. Antonin is een vrij sentimenteel persoon. Hij is snel geroerd door iets wat hem na aan het hart ligt. Hier kan hij met helemaal niemand over praten, omdat het dan misgaat. Echter probeert hij toch het een en ander aan Philip te vertellen.

Over het Chinese meisje dat door Philip gezocht wordt kom je vrijwel niks over te weten. Je weet uiteindelijk slechts dat ze mysterieus, knap en heel slim was. Dit is absoluut een flat character.

Tijd

Het boek zelf speelt zich af van juni tot september 1954. Dit staat achter in het boek, op pagina 160. Het is een chronologisch boek, ondanks de flashbacks. Deze flashbacks spelen zich namelijk helemaal in het begin af en zijn juist voor de opbouw van het verhaal. Het boek begint dus ook eerst met een opbouw van het verhaal en dan pas het daadwerkelijke verhaal, waardoor er meer snelheid in het verhaal zit dan zonder inleiding. Daarnaast is de tijd niet extreem belangrijk, maar heerst voornamelijk de ruimte.

Ruimte

De ruimte is cruciaal in dit boek, hij zoekt het Chinese meisje, maar kan haar nergens vinden. Dit gaat zo door, omdat hij niet weet waar het Chinese meisje is in Europa, slechts dat ze ergens in Europa is. Hij wilt haar vinden, maar dit is erg moeilijk, doordat de ruimte zo enorm groot is. Als hij haar uiteindelijk vind dan drijft de ruimte tussen hen in, hen weer uit elkaar. Dit maal geen echte ruimte, maar een soort van kloof in achtergrond, de te grote ruimte die daartussen zit.

Wat je voor de rest nog te weten komt is dat Philip bij zijn oom in ’t Gooi woonde. Deze ruimte is niet zo belangrijk als Europa. Wel geeft dit aan hoe rijk de oom is en waarom hij Philip dus aanmoedigt de ruimte op te zoeken. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het boek.

Motieven

Liefde

De liefde die Philip heeft voor het Chinese meisje. Hij is helemaal gek van haar, maar ze is onbereikbaar. Dus een onbereikbare liefde. Ook de liefde voor zijn oom is kenmerkend en de liefde van de oom richting Philip. Dit laten ze zien door middel van rododendrons. Die staan symbool voor de liefde in dit verhaal.

Schijnwerkelijkheid

Alle personen die Philip ontmoet dragen een soort schijn van de werkelijkheid mee. Niks is echt en zo moet het ook beleefd worden in principe, echter leeft Philip het als het echte leven en daardoor leeft hij in een schijnwerkelijkheid.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië: Phillip IslandAustralië: Phillip IslandPhillip eiland, gelegen vlak bij Melbourne, is vooral bekend geworden vanwege zijn pinguïns en de pinguïnparade die hier…
Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…
Boekverslag: 'Ivoren wachters', Simon Vestdijk'Ivoren wachters' is een roman van Simon Vestdijk uit 1951. Het gaat over de ondergang van de gymnasiumleerling Philip C…
recensieFilmverslag I love you Phillip MorrisDit een filmverslag van de film 'I love you Phillip Morris' met bekende acteur Jim Carrey. Dit artikel kan nuttig zijn v…

Boekverslag: vertraging - Tim KrabbéBoekverslag: vertraging - Tim KrabbéVertraging, geschreven door Tim Krabbé, is uitgegeven in 1994. Het verhaal speelt zich af in Australië, voornamelijk vla…
Remember Me? - Sophie KinsellaLexi is een 25-jarige vrouw met lelijke tanden, pluizig haar en een raar vriendje. Nadat ze wakker wordt in het ziekenhu…
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.