Arbeidstraining voor jongeren bij De Loods

Arbeidstraining voor jongeren bij De Loods De Loods is een bedrijvencentrum in het Zeeuwse Goes waar jongeren getraind worden om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt. In het bedrijvencentrum werkt een aantal ondernemingen samen om de jongeren arbeidstraining aan te bieden door middel van begeleide stages. De te trainen doelgroep bestaat uit jongeren die problemen hebben met gedrag en motivatie ten opzichte van de arbeidsmarkt.

Verschillende locaties

Het bedrijvencentrum wil vooral praktijkgericht de bekwaamheden van de jongeren vergroten om daarna duurzaam op een werkplek te kunnen functioneren. De jongeren hebben een leeftijd van 12 tot en met 23 jaar en kunnen afkomstig zijn uit alle onderwijsrichtingen of reeds het onderwijs hebben verlaten. De Loods kent zelf in de centrale vestiging een scooterwerkplaats, een keuken en een smederij en tevens vindt de trajectbegeleiding vanuit die vestiging plaats en bevinden zich er de projectleiding en administratie. Verder is er sprake van een aantal andere locaties omdat wordt samengewerkt met enkele externe bedrijven.

Aanpak en doelstellingen

Een zeer belangrijk pedagogisch uitgangspunt van De Loods is een persoonlijke benadering van de jongeren. Jongeren zullen zich er binnen die aanpak van bewust worden dat ze in staat zijn om een gewenst resultaat te kunnen behalen vanuit een persoonlijke controle en zelfbeschikking en toch rekening houdend met de ander. Zij bereiken hun doel uit een algemeen menselijk verlangen om zinvol bezig te zijn waaruit het verlangen om iets af te maken vrijwel vanzelf voortvloeit. Uiteindelijk zullen de jongeren zoveel ervaring en motivatie opdoen dat ze ofwel gaan werken, ofwel gaan werken gecombineerd met een vakopleiding, ofwel doorstromen naar een beroepsopleiding.

Trainingsuitgangspunten

Bij de arbeidstraining komt een aantal zaken aan bod zoals:
 • Functioneel communiceren
 • Omgaan met kritiek
 • Goede samenwerking
 • Omgaan met leidinggevenden
 • Op tijd komen
 • Doorzettingsvermogen
 • Persoonlijke presentatie
 • Samengestelde handelingen
 • Veilig omgaan met gereedschap
 • Veilig omgaan met machines
 • Veilig omgaan met de omgeving
De duur van de training, de begeleidingsintensiteit, het tempo en de inhoud worden per jongere bepaald. Naast de training kunnen zij een aantal praktijkgerichte cursussen volgen zoals het behalen van een tractorrijbewijs, bromfietscertificaat en er kunnen ook kortlopende opleidingen worden gevolgd.

Verschillende werkplekken

Er zijn diverse interne en externe werkplekken waar jongeren kunnen worden geplaatst:

Scooterwerkplaats

In de scooterwerkplaats werken jongeren onder begeleiding aan het opknappen en repareren van scooters. Daarnaast kunnen zij ingezet worden bij het beheren van een onderdelenmagazijn dat in samenwerking met een bromfietshandel is opgezet waarbij zij het magazijnbeheer en de logistieke afhandeling van de bestellingen verzorgen.

Houtwerkplaats

Eveneens onder deskundige begeleiding verwerken jongeren bomen tot bruikbaar hout met een mobiele woodmizer.

Keuken

In een cateringbedrijf werken de jongeren mee voor de verzorging van broodjes voor kantoren, zakenlunches, andere zakelijke bijeenkomsten, recepties, vergaderingen, verjaardagen en jubilea.

Smederij

In een eenmansbedrijf helpen jongeren mee bij het vervaardigen van allerlei voorwerpen om werkervaring op te doen in de metaalbewerking. In dat bedrijf worden onder meer voorwerpen gemaakt zoals hekwerken, ledikanten, sierwerk, uithangborden, hangwerk, sluitwerk en trapleuningen.

Externe bedrijven

Ook werkt De Loods nauw samen met diverse andere externe bedrijven waar ook jongeren geplaatst kunnen worden met als uitgangspunt de interesses van de jongeren.

Financiële afhankelijkheid

Maar zoals zoveel van dit soort initiatieven is het voortduren afhankelijk van een goede financiering. Duidelijk is dat de activiteiten van De Loods op langere termijn geld kunnen opleveren, omdat jongeren een werkplek vinden en niet meer afhankelijk zijn van uitkeringen. Hopelijk kijken degenen die financiën beschikbaar stellen met de juiste bril naar het werk en blijven zij in de toekomst goede besluiten nemen. Wellicht dat ook gemeentelijke samenwerkingsverbanden of provinciale bemoeienissen daarbij een rol kunnen spelen.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loods: het bouwen van een loodsLoods: het bouwen van een loodsHet hoeft niet heel duur te zijn om een loods te bouwen. U kunt er voor kiezen om een loods op uw terrein of bijvoorbeel…
Loods 5 250 aanbieders van meubels op één plaatsLoods 5 250 aanbieders van meubels op één plaatsTien jaar geleden werd de basis gelegd voor Loods 5 in Zaandam. Een outlet voor meubelen in een grote loods. Bij Loods 5…
Het loodswezen: dienstverlening op zeeHet loodswezen: dienstverlening op zeeEen loods is een specialist die heel erg goed bekend is met een (gedeelte van) een vaarwater. De loods heeft een adviser…
Leerplicht in NederlandLeerplicht in NederlandIn Nederland is het verplicht dat alle kinderen goed worden opgeleid. Ze moeten worden voorbereid op de maatschappij en…

Proces beschrijven met SIPOCAls je een proces gaat verbeteren, kun je SIPOC gebruiken om het proces in kaart te brengen. Het is een hulpmiddel uit h…
Wat is tandemlezen?Wat is tandemlezen?In heel wat scholen wordt er aan tandemlezen gedaan. Maar wat is dat precies en wat hebben de kinderen eraan? In de eers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • Atcc-deloods.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.