Inferentie: zuiverheid, vertekening en variabiliteit

Inferentie: zuiverheid, vertekening en variabiliteit Op basis van steekproefgegevens uitspraak doen over de populatie, is de betekenis van inferentie bij statistiek. Waarom we op basis van steekproefgegevens uitspraak mogen doen over de populatie wordt o.m. bepaald door de centrale limietstelling, die zegt dat de steekproevenverdeling van vele steekproefgrootheden de populatieverdeling steeds dichter en dichter zal naderen, naarmate onze steekproefomvang groter wordt. Er kan sprake zijn van zuiverheid, vertekening en variabiliteit.

Inferentie

Via steekproefgegevens uitspraak doen over een populatie is statistische inferentie. We gaan een steekproefgrootheid gebruiken voor het schatten van een populatieparameter. Hierbij is het belangrijk om te onderzoeken in welke mate er sprake is van zuiverheid, vertekening en variabiliteit.

Centrale limietstelling

De centrale limietstelling bepaald dat de steekproevenverdeling van vele steekproefgrootheden de populatieverdeling steeds dichter en dichter zal naderen naarmate de steekproefomvang groter wordt. Omwille hiervan mag men steekproefgegevens gebruiken om een populatieparameter te schatten.

Zuiverheid steekproefgrootheid

Wanneer we een steekproefgrootheid gebruiken voor het schatten van een populatieparameter (bv. het gemiddelde), is deze parameter een zuivere schatter, als de verwachting hiervan gelijk is aan de waarde van de populatieparameter.

Voorbeeld zuiverheid

Stel dat het gemiddelde loon in een steekproef van 100 mensen gelijk is aan 1400, en dit gemiddelde is gelijk over de hele populatie (dus bv. over alle inwoners van Nederland), dan spreken we van een volledige zuivere schatter van het populatiegemiddelde aan de hand van onze steekproef. Het steekproefgemiddelde is dan een zuivere voorspeller van ons populatiegemiddelde. Indien deze maar in zeer kleine mate afwijkt van het populatiegemiddelde (bv. 1405) kan men dus ook zeggen dat deze een grote zuiverheid kent en maar in zeer kleine mate vertekend is.

Vertekening steekproefgrootheid

Een steekproefgrootheid is vertekend als het gemiddelde van zijn steekproevenverdeling niet samenvalt met de waarde van de parameter in de populatie.

Voorbeeld vertekening

Zoals in het vorige voorbeeld gedemonstreerd, spreken we daar van 'vertekening' als het gemiddelde in de populatie (redelijk opvallend) niet hetzelfde is. Wanneer uit onze populatie naar boven komt dat het gemiddelde loon bv. 1500 is (in tegenstelling tot 1400 via onze steekproef bepaald), zien we dat dit een redelijk groot verschil is met onze steekproefverwachting. Vertekening is dus de tegenhanger van zuiverheid en dus een synoniem van 'niet zuiver'.

Variabiliteit steekproefgrootheid

Een steekproefgrootheid heeft ook variabiliteit. Dit is de hoeveelheid waarin de steekproefgrootheid tussen de verschillende steekproeven zal variëren. Hoe kleiner deze variabiliteit is, hoe nauwkeuriger de steekproefgrootheid wordt als schatting van de populatieparameter.

Voorbeeld variabiliteit

Wanneer het gemiddelde loon uit 3 verschillende steekproeven van 100 mensen uitkomt op bv. 1400, 1460 en 1320 kunnen we dus spreken van een redelijke variabiliteit in onze steekproefverdeling. Per steekproef blijkt het gemiddelde loon dan redelijk van elkaar te verschillen. Hoe groter de variabiliteit tussen deze verschillende steekproeven, hoe minder nauwkeurig de steekproefgrootheid wordt als schatter van de populatieparameter.

Bedenking

In verband met het vergelijken van onze steekproefparameter met onze populatieparameter kunnen we ons nog het volgende afvragen: Wanneer we via een steekproevenverdeling dus een populatieparameter gaan schatten, hoe kunnen we uiteindelijk dan bepalen of deze zuiver is of niet als we niet over de waarde van de populatieparameter beschikken. Want zuiverheid duidt dus op het feit dat deze overeenkomt met de parameter in de populatie. Wat moeten we dan doen als we niet kunnen vergelijken met de populatieparameter? Of is deze populatieparameter dan sowieso gegeven om mee te kunnen vergelijken? Omdat we dan anders toch ook niet kunnen weten of er sprake is van bv. vertekening in de steekproevenverdeling?

Antwoord

Op basis van theoretische inferentiële statistiek kan er gezegd worden dat indien we voor de steekproeftrekking de juiste procedures volgen (=correcte berekeningen doen), dat dan de steekproefuitkomst gemiddeld gesproken (dus als we de procedure vele malen zouden herhalen) zal overeenkomen met de populatieparameter. In één concrete steekproef zal de uitkomst eerder afwijken. Zuiverheid is dus een kenmerk van de procedure (die weerspiegeld wordt in de steekproevenverdeling) en niet van één concrete schatting
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten steekproevenWanneer je een onderzoek uitvoert moet je ook regelmatig gebruik maken van steekproeven. Het is heel belangrijk om de ju…
Verklarende statistiekVerklarende statistiekIn marketing en marktonderzoek spelen statistieken een belangrijke rol. Er is de beschrijvende statistiek, maar ook de v…
Populatiegrootte: hoe kom je die te weten?Populatiegrootte: hoe kom je die te weten?Een populatie is een groep organismen van dezelfde soort die in hetzelfde gebied leeft. Voor allerlei doeleinde is het v…
Het berekenen van de steekproefomvang voor enquetesHet berekenen van de steekproefomvang voor enquetesAls je tijdens een onderzoek een enquête wilt verspreiden, moet je enkele berekeningen uitvoeren. Je moet namelijk weten…

Middenjury als alternatief voor schoolOm heel wat uiteenlopende redenen kunnen of willen kinderen niet (meer) gewoon naar school gaan, zoals dat in onze maats…
Hypergeometrische verdeling: trekkingen zonder terugleggingHypergeometrische verdeling: trekkingen zonder terugleggingDe hypergeometrische verdeling is een discrete kansverdeling, waarbij men bij aselecte trekkingen uit de populatie N, me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Statistiek UA .
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.