Een inleiding in professionele clownstechnieken

Clown zijn is iets wat je bent, niet een rol die je speelt. Toch zijn er verschillende technieken die je kunnen helpen je publiek aan het schaterlachen te krijgen. Vanuit eigen ervaring beschrijf ik de meest essentiële technieken.

Driesecondenregel

De belangrijkste regel is misschien wel de driesecondenregel. Deze regel is gebaseerd op een juiste timing tijdens de interactie met je publiek. De driesecondenregel is geen grap op zich (al heeft het wel vaak dit effect) maar 'timed' de grap. In het spelen met een tegenspeler wordt deze regel gebruikt om een 'verrassende' situatie uit te vergoten in de tijd. De clown kijkt in een bepaalde situatie drie seconden naar zijn partner, dan drie seconden naar zichzelf, en vervolgens drie seconden naar het publiek. Dit heeft een vaak komisch effect, waarbij de clown het helemaal niet meer lijkt te kunnen snappen of bevatten. Het is een heel eenvoudige techniek die goed uitgevoerd dient te worden. Je kan hier ook mee aan de slag gaan in grappige situaties van alle dag (bvb als iemand je in een groep iets vreemds vraagt).

Rode neus

Een andere ongeschreven clownsregel betreft het opzetten de bekende rode neus. Uitzonderingen in acht genomen wordt deze nooit met het gezicht naar het publiek opgezet. Dit is om een stukje magie te waarborgen en betekent een mogelijkheid je als clown met je rug naar je publiek even te concentreren en om eens diep in te halen. Je bent de clown na het opzetten van de rode neus, wat geloofwaardig dient te zijn.

Spiegelen

Een techniek die iedereen 'als vanzelf' vaak hanteert is deze van het spiegelen. Het is hilarisch een persoon uit het publiek uit te pikken en al zijn of haar handelingen te spiegelen. Het vereist enige oefening dit goed en met de juiste timing te doen. Na veel training kan het bijna reflexmatig worden, je wordt echt het spiegelbeeld van iemand. Dit gaat natuurlijk veel beter met een vaste partner. Elkaar spiegelende duo's kunnen hilarisch zijn. In het meer dagelijkse leven is het een hele uitdaging en bevrijding (hopleijk) om tijdens een ruzie je partner te spiegelen. Proberen op eigen risico.

Uitvergroting

Een andere techniek is heel eenvoudig het uitvergoten van 'vreemde' kantjes van jezelf. Enige zelfreflectie en alertheid is hiervoor vereist. Als je stapt, wees eens bewust van de 'walk' die je hebt en vergroot deze eens uit (bvb een hiphopwalk). Heel grappig! Een ander voorbeeld; als je een heel lichamelijk iemand bent met veel gebaar, vergroot deze gebaren eens. Neem jezelf onder de loep en vergroot je houdingen. Enige zelfrelativering vereist!

Struikelen

Struikelgrappen die goed uitgevoerd zijn verrassen het publiek en brengt mensen aan het lachen (of wenen). Je plaatst gewoon heel nonchalant tijdens het stappen je ene voet voor de andere en valt. Het is van clownsbelang je te durven laten vallen, zodat de voorbereiding heel onopgemerkt voorbijgaat en alles echt lijkt. Je moet een clown als publiek kunnen 'geloven', anders is het niet echt.

Clownsclap en aan de haren trekken

De clownsclap is een behoorlijk hier prijsgegeven geheim en vereist oefening en timing. Je gaat met je ene hand naar de ander zijn of haar kaak en alvorens deze (liefst lichtjes) te raken slaan je beide handen snel tegen elkaar, in een heel snelle beweging zodat de pets die je hoort het resultaat lijkt van een echte mep. Proberen! Een andere duograp gaat als volgt; neem iemand stevig vast bij het haar en speel zodanig op elkaar in dat telkens je iemand (heeeeeeeeeel zachtjes) bij de haren trekt de ander naar boven springt. Je ziet het plaatje wel. In werkelijkheid wordt er niemand pijngedaan (!). Met deze twee grappen heeft mijn clownsbegeleider en zijn partner zichzelf ooit de politie op straat gehaald. De laatste technieken worden ook in films gebruikt.

Deze technieken zijn hulpmiddelen die werken als je ze goed uitvoert. Ze kunnen je tijdens het clown zijn meer helpen dan alleen maar het trekken van gekke bekken.

Heel veel succes!
© 2009 - 2024 Janvanertvelde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
McDonald, Ronald McDonaldMcDonald's, het wereldberoemde fastfoodrestaurant, heeft een geweldige mascotte. In 1963 kwam de clown Ronald McDonald o…
Cabaretier: Toon HermansToon Hermans wordt meestal in één adem genoemd met Wim Sonneveld en Wim Kan. Zij waren 'De Grote Drie' van het Nederland…
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…

Verhalend ontwerpenVerhalend ontwerpenVerhalend ontwerpen, oftewel; 'Storyline approach to education' is ontwikkeld in Schotland, door o.a. Steve Bell. Bij de…
TOM Onderwijs Anders: vernieuwend voor docent en leerlingTOM Onderwijs Anders: vernieuwend voor docent en leerlingTOM Onderwijs Anders is een vernieuwing waarbij de rol van de leerling en van de leerkracht anders is dan in het huidige…
Bronnen en referenties
  • Fred Versonnen, Clown vormingscoach vzw Wisper, Leuven, België
Janvanertvelde (7 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.