Waardevolle eindexamentips van oud-kandidaten

Waardevolle eindexamentips van oud-kandidaten Gefeliciteerd! Als het goed is mag jij dit jaar opgaan voor het eindexamen, je hebt vier, vijf of misschien zes jaar gestudeerd en nu is het eindelijk zo ver! Het eindexamen is de laatste stap richting je vervolgstudie, nog even de tanden op elkaar en flink doorbijten in de stof die je hebt opgekregen. Voor de één is het examen één grote periode van stress. voor de ander is het een doodgewone toetsweek. Eigenlijk is het examen niet meer dan een toets die je krijgt over wat je de afgelopen vier, vijf of zes jaar hebt geleerd. Maar in de weken voor je examen denk je er vaak anders over. Oud-kandidaten delen graag tips met je!

Mei komt langzaam dichterbij... Eindexamentips!

Voor je het weet begin je al aan je examentrainingen, deze zijn overigens ook weer zo voorbij. De maanden voor mei gaan erg snel en dus is het heel verstandig om je goed voor te bereiden op je examen. Hieronder vind je een aantal tips die je goed op weg zullen helpen

Begin op tijd!

Een heel belangrijke, dan wel allerbelangrijkste tip, tijdens of na je examentrainingen lijkt het alsof je bergen met tijd hebt en dus heb je snel de neiging om het uit te stellen. Deze neiging komt vaak voor en op deze manier verwaarlozen leerlingen hun kostbare studietijd. De kunst is om te kijken hoeveel dagen je nog hebt voor je examen en hier goed op in te plannen, onderschat het aantal dagen dus nooit! Je weet nooit hoe snel je leert en het kan wel eens zo zijn dat je met een bepaald vak vastloopt waardoor je dus een dag minder hebt voor andere vakken

Plannen, plannen, plannen

Geen succes zonder een redelijke planning, zo gaat het vrijwel altijd. Na de examentraining heb je een aantal weken vrij en heb je dus volledig de tijd om te studeren, reken het aantal dagen uit en het aantal vakken en hoelang je ongeveer per vak nodig hebt. Het is een idee om bijvoorbeeld volgens een simpel Word-bestandje te werken, waar je alleen de datum , tijd en werkzaamheden in zet. Zodra je weer een dag in de planning hebt voltooid, verwijder je dat stukje uit het bestand. Het is simpel, maar het werkt!
Met een goede planning kan je precies zien wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen, zo houd je overzicht.

Pas je voeding aan

Je weet het misschien nog niet helemaal maar een slechte voedingsstijl kan een heel negatief effect hebben op je leerprestaties, suikers geven je voor een korte tijd energie maar maken je bij een grote dosis snel moe, iets wat je echt niet wilt hebben! Probeer zo veel mogelijk alcohol te vermijden en zeg eens een maandje nee, het zal het uiteindelijk echt waar zijn.

Slaap voldoende

Misschien was je slaapritme in de jaren op de middelbare school niet zo goed en sliep je per nacht ongeveer een uurtje of zes, verander dit zo snel mogelijk! Om goed te kunnen presteren heeft een mens ongeveer 8 uur slaap per dag nodig en als je het aanvoelt kan je zelfs een uurtje meer pakken.

Vergeet je vrije tijd niet

Een waardevolle tip die mensen vaak krijgen van hun mentor, deel ook je vrije tijd in en doe ook eens leuke dingen. Veel scholieren zetten hun hele privéleven een maand lang aan de kant en raken geïsoleerd, dit heeft na een tijdje een negatief effect op je leerprestaties. Het is belangrijk dat je af en toe wat leuks doet, koop eens nieuwe kleding of ga een middag de stad in, verkwist natuurlijk niet hele dagen aan je vrije tijd!

Maak oefentoetsen

Je kan je niet beter voorbereiden op je eindexamen dan examens van voorgaande jaren maken. Als je een oud examen maakt weet je meteen hoe een examen eruit ziet, de indeling van het examen en kan je de tijd meten die je ervoor nodig hebt.
Let wel op: Het kan zijn dat oudere examens niet de precieze leerstof bevatten die jij hebt opgekregen, examens van een jaar of drie oud zijn meestal wel aardig correct maar als je zoekt naar examens ouder dan zeven jaar kan de module wel eens achterlopen, let hier goed op!

Stress

Het vervelendste punt van je hele examen, de stress die erbij komt kijken. Natuurlijk heeft niet iedereen last van stress en sommige kunnen zich hier heel goed van afsluiten. Maar voor de meeste leerlingen wordt de examenperiode gezien als een stressvolle periode. Toch moet de waarheid helaas gesproken worden, vrijwel iedereen krijgt er last van. In de voorbereiding merkte je het waarschijnlijk nog niet, het is immers nog een aantal weken! Maar nu het examen heel dichtbij komt en het zo ineens al morgen is, begin je het toch te voelen. Je gaat je afvragen 'Heb ik wel genoeg geleerd?' 'Heb ik wel het juiste geleerd?' 'Wat als ik dit vergeet?' Deze vragen moet je direct uit je hoofd zetten. Als jij met een goede structuur de afgelopen weken hebt geleerd kan het bijna niet meer misgaan en loop je alleen maar aan je zelf te twijfelen. Helaas komt dit vaak voor en is het heel moeilijk om tegen te gaan, maar je kan je er maar beter snel op voorbereiden dan dat je tijdens je examen dichtslaat.

Tijdens het examen

Als je eenmaal zit, mag je eindelijk beginnen. Alles wat je de afgelopen jaren hebt geleerd moet nu naar boven komen en moet je goed kunnen beheersen. Een aantal handige tips voor tijdens het examen zijn te vinden op www.scholieren.com.

Na het examen

Eindelijk is het klaar, het heeft uren van studeren gekost maar je bent er vanaf. Ook al weet je de uitslag nog niet zal je merken dat er meteen een enorme last van je schouders valt. Maak je ook geen zorgen om de uitslag, die duurt meestal drie weken en als je in de tussentijd (je hebt immers vakantie) veel leuke dingen gaat doen, vergeet je deze uitslag heel snel. De enige stressvolle dagen na je examen zijn de dag voor de uitslag en de dag van de uitslag, maar zorg ervoor dat je in de weken voor de uitslag je helemaal afsluit van het examen.

Aan alle studenten die dit jaar examen gaan doen: volg de tips op, doe wat voor jou het beste lijkt en heel veel succes. Ook aan de leerlingen die misschien een her-examen moeten doen.
© 2017 - 2025 Nickvdl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over het staatsexamen of BNORInformatie over het staatsexamen of BNOROngeveer 7% van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om in 4 keer het rijbewijs te halen. Zij komen terecht bij het B…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
De verschillende leerwegen in het voortgezet onderwijsDe verschillende leerwegen in het voortgezet onderwijsNa de basisschool moet een leerling gaan kiezen naar welke middelbare school hij gaat. Een leerling gaat dan een van de…

Oefenen voor de eindtoets met software (computerprogramma)Oefenen voor de eindtoets met software (computerprogramma)Vanaf 2015 is een basisschool weer verplicht om het schooladvies naar boven bij te stellen bij een hoge score op de eind…
Wat is de Graduate Management Admission Test (GMAT)?Wat is de Graduate Management Admission Test (GMAT)?De Graduate Management Admission Test (GMAT) is een test die sinds 1953 gebruikt wordt om verbale, wiskundige en analyti…
Bronnen en referenties
  • http://www.scholieren.com/eindexamens2016/blog/5340/deze-examentips-werken-echt
Nickvdl (1 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.