Wat is de Graduate Management Admission Test (GMAT)?
De Graduate Management Admission Test (GMAT) is een test die sinds 1953 gebruikt wordt om verbale, wiskundige en analytische vaardigheden te meten. De GMAT wordt vooral gebruikt bij de toelating voor verschillende opleidingen, met name voor opleidingen die onder de titel Master of Business Administration vallen en andere business en economisch gerelateerde studies. De test wordt wereldwijd gebruikt en is één van de belangrijkste graadmeters in het voorspellen of een aankomend student geschikt is voor een opleiding of niet. In Nederland maken er ook meerdere universiteiten gebruik van de GMAT bij het bepalen of een aankomen student ook daadwerkelijk wordt aangenomen.
Wat is de Graduate Management Admission Test?
De Graduate Management Admission Test, afgekort als GMAT, is een computer adaptieve test die wordt afgenomen voor aankomende Master of Business Administration-studenten. Computer adaptief houdt in dat de antwoorden die tijdens de toets gegeven zijn, bepalend zijn voor de moeilijkheid van de komende vragen. Maak je bijvoorbeeld vraag 1 tot en met 10 goed dan is vraag 11 waarschijnlijk zeer moeilijk. Maak je 1 tot en met 10 echter allemaal fout, dan kan je als vraag 11 een zeer gemakkelijke vraag verwachten. Je kan door dit systeem ook niet meer terug naar vorige vragen om eventueel een antwoord aan te passen.
De GMAT staat onder beheer van de Graduate Management Admission Council (GMAC). Zij zien toe op het goed afnemen van de test, de beoordeling en het continu verbeteren van de test, zodat deze representatief is voor het vermogen van de afnemers ervan. Deze Amerikaanse organisatie neemt de test sinds 1953 af. De test is dan ook geheel in het Engels. Tijdens de GMAT worden er meerdere disciplines afgenomen. De onderdelen die worden getoetst zijn elementaire verbale, wiskundige en analytische vaardigheden.
Hoe is de test opgebouwd
De test is opgebouwd uit vier onderdelen. Afhankelijk van het doel waarmee de kandidaat de test afneemt worden niet alle onderdelen gemaakt. Om op bijvoorbeeld een MBA-opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam te worden aangenomen hoeven maar twee van de vier onderdelen gemaakt te worden. De vier onderdelen van de test zijn een analytische schrijfopdracht, analytische vaardigheden, kwantitatief onderdeel en een taal onderdeel. De verschillende onderdelen zijn op de test ook in deze volgorde, hiervan kan de kandidaat niet afwijken naar eigen wens.
De test duurt in totaal 3,5 uur, maar tussendoor zijn er twee pauzemogelijkheden voor de kandidaat. Het eerste pauzemoment zit na de eerste twee onderdelen. Na een uur heb je dus de eerste pauzemogelijkheid, welke 8 minuten duurt. Het tweede pauzemoment zit tussen onderdeel drie en vier en bedraagt ook 8 minuten. De eerste twee onderdelen duren elk 30 minuten en de laatste twee onderdelen duren elk 75 minuten. Mocht je langer pauze nodig hebben, dan gaat dit af van de tijd van het onderdeel volgend op de pauze.
Opbouw van de score
Na afloop volgt er een onofficiële score. Enkele dagen later volgt een officiële score, afhankelijk van de onderdelen die zijn gemaakt. Als de schrijfopdracht is gemaakt zal het beoordelen langer duren. De score ligt tussen 200 en 800 punten. Voor de schrijfopdracht en de analytische vaardigheden geldt een aparte score. De score tussen 200 en 800, waar het meeste naar wordt gekeken wordt dus bepaald door de laatste twee onderdelen van de test.
Waarvoor wordt de GMAT gebruikt?
De GMAT wordt bij uitstek gebruikt voor de procedure om aangenomen te worden op een (Engelse) Master of Business Administration-opleiding (MBA). Ruim 2100 universiteiten en business schools wereldwijd gebruiken de test bij het aannemen van nieuwe studenten. Afhankelijk van de studie die je wilt volgen is er een minimaal vereiste score nodig.
Het is afhankelijk van de universiteit of business school welke score er benodigd is. Voor veel universiteiten in Nederland geldt vaak een minimale score. Bij het behalen van deze score en bij het voldoen aan de andere vereisten ben je vaak aangenomen. De grootste en meest prestigieuze scholen in de wereld gebruiken een uitgebreidere aannameprocedure. De GMAT is dan onderdeel van een portfolio, waarbij de scores vaak erg hoog liggen (700+). Gemiddeld wordt er op de GMAT tussen de 550 en 600 gescoord.
Waar kan je een GMAT afnemen
Er zijn wereldwijd tal van locaties waar je een GMAT kan afnemen. In Nederland zijn er ook meerdere locaties waar de test kan worden afgenomen, zodat je niet gebonden bent aan één plek. Op
de officiële website van de GMAT kan je zoeken naar beschikbare locaties in binnen- en buitenland. Het afnemen van de test kost 250$ en dient vooraf te worden betaald. Enkel via de officiële website kan je een officiële GMAT afnemen. Universiteiten en business schools nemen enkel scores aan die via deze organisatie zijn toegestuurd.
Bron: Hans, Pixabay Leren voor de GMAT
Het is verstandig om ruim op tijd te beginnen met leren voordat je een GMAT gaat afnemen. De vragen en antwoorden op de test zijn anders dan een gemiddelde toets en testen specifieke vaardigheden. Het kan de nodige tijd kosten om op de juiste manier de vragen te lezen. Ook het niveau van de vragen en het logisch nadenken om deze te beantwoorden kan de nodige tijd kosten. Ben je niet goed in Engels op het moment, dan is het eventueel verstandig om dit eerst op een hoger niveau te brengen. In de test komen soms lastige woorden voor en een goede basiskennis van Engels is hier belangrijk.
Er zijn meerdere mogelijkheden om te leren voor de GMAT. Sommige hiervan zijn gratis en sommige betaald. Begin niet blind met leren, maar maak voor jezelf een leerplan hoe je het gaat aanpakken. Veel oefenen is vooral aan te raden, zodat je gewend raakt aan de vraagstelling. Om een uitgangsbasis voor het leerplan te maken is het verstandig de software van de officiële website van de GMAT te downloaden. Hiermee kan je echte GMAT maken als oefening en heb je een basis op welk niveau je nu zit. Afhankelijk van je doel kan je nu een gedegen leerplan maken om de GMAT met de voor jou benodigde score te behalen.
Gratis leermethoden voor de GMAT
Om te leren voor de GMAT zijn er tal van gratis mogelijkheden, vaak een gratis variant die later geüpgraded kan worden. Zo biedt de officiële software van de GMAT twee gratis oefentoetsen en 90 gratis oefenvragen. Het is verstandig om één van deze oefentoetsen als uitgangspunt van het leren te beginnen en de laatste twee dagen voor de officiële GMAT te maken. Ook de oefenvragen zijn verstandig later tijdens het leren te gebruiken. Reden hiervoor is dat deze vragen en oefentoetsen de GMAT exact nabootsen.
Derde partijen
Online zijn er veel aanbieders te vinden die helpen bij het klaarstomen voor de GMAT. Deze bieden vaak een gratis voorproefje aan, bijvoorbeeld een oefentoets. Via Google kom je op tal van mogelijkheden als je bijvoorbeeld zoekt op 'GMAT preperation'. Dit zijn zeer handige methode om klaar te stomen voor de echte test. Om te oefenen met vragen op specifieke onderdelen kan je ook vaak op deze websites terecht. Veritas Prep heeft één van de meest uitgebreide vragenbanken om specifieke onderdelen te oefenen.
Op het forum van gmatclub kan je ook veel handige vragen en oefeningen terugvinden. Dit forum geeft daarnaast veel trainingen en andere handige hulpmiddelen tijdens het leren. Je kan ook specifiek op niveau oefenen, waardoor je op het juiste niveau voor jou oefent. Ook via YouTube kan je veel handige trainingen vinden.
Betaalde leermethoden voor de GMAT
Veel derde partijen bieden online trainingen, oefenvragen, studiemateriaal en oefentoetsen aan om je te helpen met de voorbereidingen op het echte tentamen. Of je betaalde hulpmiddelen wilt aanschaffen is geheel aan je eigen voorkeuren. De prijzen kunnen sterk oplopen. Deze derde partijen komen vaak zeer dicht bij het echte examen in hun vragen en oefentoetsen.
De officiële software voor de voorbereiding op de GMAT biedt ook een uitgebreidere variant. Je krijgt dan extra oefentoetsen, vragen en ander studiemateriaal. Je kan er ook voor kiezen om enkel bepaalde onderdelen hiervan aan te schaffen, zodat je specifiek aan je zwakkere punten kan werken.