Eindexamentips – Zo bereid je je goed voor
Je eindexamen behalen is de laatste maar ook belangrijkste prestatie die je moet leveren aan het einde van je middelbare schoolcarrière. Het eindexamen is in principe een grote toets over alle onderwerpen die je al eerder hebt geleerd. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn. Het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden voor het centrale examen. Laat je niet afschrikken, maar begin niet op het laatste moment met de voorbereidingen.
Een planning maken
Zorg voor een goede planning om je kans om te slagen zo groot mogelijk te maken. Om je planning te maken heb je het examenrooster, een vel papier, je agenda en je studieboeken nodig. De eerste stap is om alle examendata te noteren. Probeer na te gaan hoeveel tijd je nodig hebt om elk examenvak voor te bereiden. Kijk hoeveel leerstof je voor de vakken moet doornemen en hoeveel van die stof je al beheerst. Zorg voor wat extra tijd in je planning voor als er onverwachts iets tussenkomt. Hang je planning ergens op waar je het regelmatig kunt zien. Op die manier zijn je vorderingen overzichtelijk en kun je als het nodig is de planning aanpassen.
Je materialen controleren
In het eindexamenjaar stoppen de lessen eerder dan de andere schooljaren. Het is de bedoeling dat je die extra tijd gebruikt voor het leren van je examens. Zorg ervoor dat je al de nodige materialen hebt om thuis door te kunnen werken aan je voorbereidingen. Check of je al de nodige boeken, werkbladen en schriften hebt. Als er bepaalde materialen of delen ontbreken heb je nog tijd om een kopie ervan op te vragen op school of het van andere leerlingen over te nemen.
Een studiegroep vormen
Vorm een studiegroep als dat bij jou past. Sommige leerlingen kunnen goed werken in een studiegroep, anderen vinden dat minder leuk. In een groepje leren kan handig zijn, omdat je met meer mensen meer weet dan alleen. Jullie motiveren elkaar onderling en jullie kunnen vragen aan elkaar stellen. Om te voorkomen dat je de dupe wordt van je eigen studiegroep moet je wel ervoor zorgen dat de groep uit mensen bestaat die gemotiveerd zijn en hard willen werken om te slagen.
Je werk indelen
Het is belangrijk om je werk goed in te delen zodat je je aan de planning kunt houden. Start ’s ochtends op tijd met leren en deel je dag in als een normale schooldag of werkdag met de nodige pauzes. Begin rond half negen met leren en werk door tot vijf of zes uur ’s middags. Hou tussen de middag een half uur tot een uur pauze en pauzeer even rond tien uur en drie uur voor ongeveer een kwartier. Misschien moet je even aan dit ritme wennen, maar het zal je wel helpen om je doelen te halen. Je kunt de avond gebruiken om uit te rusten, te ontspannen of om extra te oefenen.
Als je genoodzaakt bent om van je planning af te wijken door onverwachte omstandigheden, moet je je planning zo snel mogelijk aanpassen. Op die manier blijf je het overzicht houden en kun je de gemiste tijd snel inhalen.
Samenvattingen maken
Maak je eigen samenvattingen voor de vakken waarvoor dat mogelijk is. Een samenvatting zal je helpen om de materie goed te begrijpen. Bovendien heb je dan een verkort overzicht van de onderwerpen die in je boeken worden behandeld. Het wordt dan veel makkelijker om alles tussendoor door te lezen. Bij het maken van je samenvattingen moet je wel opletten om belangrijke zaken niet over te slaan.
Voor voldoende afwisseling zorgen
Het kan zijn dat je minder gaat opnemen, als je te lang met dezelfde stof bezig bent. Dat is zonde van je energie en tijd. Daarom moet je proberen om steeds af te wisselen. Zorg dat je tussen verschillende vakken kunt afwisselen of dat je even met theorie en daarna met praktijk bezig bent. Verder kun je ook zorgen voor afwisseling door voor een paar uur te leren en daarna proefexamens te maken.
Als je moe bent van het leren is het beter om even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Vermijd televisie kijken en computerspelletjes. Voor je het weet zit je uren te kijken of te spelen.
Oefenexamens maken
Probeer om zoveel mogelijk examens van de voorgaande jaren te oefenen. Je kunt je kennis testen door deze oefenexamens te maken. Het maken van oefenexamens is ook een goede manier om te wennen aan de wijze waarop de vragen op het examen worden gesteld. Je kunt daarvoor examenbundels voor de verschillende vakken kopen of lenen. Op internet kun je ook veel oefenexamens vinden. Door veel te oefenen zal je een beeld krijgen van de veel voorkomende examenonderwerpen en kan je extra aandacht besteden aan bepaalde onderwerpen. Om echt baat te hebben bij het maken van oefenexamens is het belangrijk om te begrijpen waarom je iets fout hebt gemaakt en te leren van je fouten.
Goed uitrusten
Zorg ervoor dat je goed uitgerust aan je examen kunt beginnen. Door je goede planning en indeling van je werk beheers je de stof goed en ben je helemaal klaar voor je eindexamen. Rust nu goed uit. Zet je spullen de avond voor het examen klaar en zet je wekker op tijd zodat je je niet hoeft te haasten. Succes met je eindexamen.