De ingrediënten voor een goede C.V

Om uitgenodigde te worden voor een sollicitatie is het van belang om bij de aller eerste stap, het opsturen van je c.v., een goede indruk te maken. Je hebt altijd maar één keer de kans om een goede indruk te maken, dus zorg dat je c.v. in orde is. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden hoe belangrijk een goede c.v. is.

Wat is een goede c.v.?

Een goede c.v. is niet alleen een c.v. die volstaat met werkervaring of nevenactiviteiten. Een goede c.v. is ook een c.v. die goed in elkaar gezet is. Bij een vacature zijn er altijd een hoop mensen die reageren, jouw c.v. moet dus de strijd met die van de anderen aan kunnen. Een c.v. die qua opbouw niet klopt of niet aanspreekt wordt al gauw aan de kant gelegd. Schrijf- of spelfouten zijn al helemaal fataal. Laat je c.v. daarom door zoveel mogelijk vrienden nakijken op schrijf- en/of spelfouten. Zoals al eerder vermeldt, je hebt maar één de kans op een goede indruk te maken.

De opbouw

Een juiste opbouw is overzichtelijk en chronologisch. Jouw toekomstige werkgever wil in één oogopslag kunnen zien wat je gedaan hebt en wanneer. Het moet geen puzzel zijn waarbij hij opzoek moet gaan naar de juiste stukjes.

Hieronder wordt een voorbeeld c.v. gegeven die per rubriek besproken wordt.

Persoonlijke gegevens

De persoonlijke gegevens hebben met name tot doel een beeld te schetsen over jou als persoon. Daarbij is het ook van belang om je contactgegevens te vermelden indien men beslist om met jou in contact te willen komen. De persoonlijke gegevens hebben dus tot doel een algemeen beeld te schetsen en contactgegevens te verstrekken.

Voorbeeld:
Persoonlijke gegevens
Naam:Willie Wortel
Voornamen:Willie Marinus
AdresDe Houtse Markt 34, 2251 AK Delft
Telefoon+31(6)-1234567
E-mail:w.wortel@live.com
Geboortedatum:14-05-1980
Geboorteplaats:Amsterdam
Geslacht:Man

Stages

Indien je nog geen echte relevante werkervaring hebt is het zeer van belang om je stages te vermelden. Stagebeoordelingen kunnen jouw toekomstige werkgevers namelijk al een hoop over jouw kwaliteiten als werknemer vertellen. In je c.v. zelf vermeld je welke stages je hebt gelopen, waar, hoe lang en de gemiddelde beoordeling. De stagebeoordeling zelf dien je als bijlage mee te sturen. Stage waarbij je geen goede beoordeling hebt gehad, kan je het beste uit je c.v. weg laten en niet noemen.

Voorbeeld:
Stages:
01/2011 - 05/2011Student-stagiaire bij Randstad
- Sectie havenswerkers
- Gemiddelde beoordeling: 7,5
05/2009 - 08/2009Student-stagiaire bij De Arbeidsdesk
- Sectie thuiszorg
- Gemiddelde beoordeling: 7,0

Opleidingen

De werkgever moet natuurlijk ook weten in hoeverre jij gekwalificeerd bent, daarom is het van belang om je opleidingen te vermelden. Als je nog met een opleiding bezig bent, vermeld dan voor alle duidelijkheid wanneer je verwacht af te studeren. Heb je een opleiding met hoge cijfers behaald, dan kan je altijd het gemiddelde cijfer erbij vermelden.

Voorbeeld:
Opleidingen:
06/2011 - heden School of business and economics, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle
Verwachte afstudeerdatum: september 2012
06/2006 - 06/2011HAVO, Adelbert College, Wassenaar
Gemiddeld cijfer: 8

Werkervaring

Het is altijd goed de werkervaring die je hebt te vermelden op je c.v., dat is zelfs een pré. Vermeld ook de werkervaring die wellicht niet aan sluit op de vacature waarop je reageert. Vermeld ook altijd de kern activiteiten per werkervaring, zo krijgt men makkelijk inzicht in jouw ervaring.

Voorbeeld:
Werkervaring:
01/2012 - 06/2012 Verkoper, Mediamarkt, Zwolle
- verantwoordelijk voor de verkoop van laptops

Nevenactiviteiten, overig en interesses

Hierboven zijn persoonlijke gegevens, stages, opleidingen en werkervaring behandeld, behalve deze rubrieken kan je ook nog de rubrieken nevenactiviteiten (vb. bestuurservaring, vrijwilligerswerk), overig (vb. talen) en interesses (jouw hobby's) toevoegen om je c.v. helemaal af te maken.

Schrijf- en spelfouten

Zoals al eerder vermeldt zijn schrijf- en spelfouten wellicht de grootste dooddoener. Zorg er dus voor dat er geen schrijf- en/of spelfouten in je c.v. zitten. Zelf zie makkelijk fouten in de door je zelf geschreven stukken snel over het hoofd, laat daarom je c.v. voordat je hem opstuurt door je ouders of vrienden nakijken.
© 2012 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frans grammatica: het bijwoordFrans grammatica: het bijwoordIn dit artikel leg ik precies uit hoe het bijwoord in het Frans wordt gevormd. Je zult zien dat het bijwoord in veel gev…
Curatief, palliatief of positiefEr zijn verschillende soorten en vormen van maatregelen met betrekking tot een aandoening. Deze zijn op te delen in cura…
Voorbeeld van een factuur gemaakt in WordVoorbeeld van een factuur gemaakt in WordHeb je een eigen bedrijf, dan zijn facturen de basis voor je omzet en voor het berekenen van de BTW. Op basis van uw fac…
Rekenen met procentenRekenen met procentenOp de middelbare school leer je het, maar hoe goed weet je het nog? Ik heb het natuurlijk over procenten. Hoe moest je o…

VolwassenonderwijsVavo (voorbereid algemeen volwassenonderwijs) is bedoelt voor volwassenen die alsnog een diploma willen behalen in het v…
Leveen (67 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.