Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf?

Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf? Soms ben je genoodzaakt een soort korte introductie over jezelf te schrijven; een soort autobiografie, maar dan in het klein. Dit gebeurt bijvoorbeeld soms voor het zogenaamde 'smoelenboek' van een bedrijf, waarin alle werknemers staan. In dit artikel ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je dit het beste kunt aanpakken en welke toon in je biografie je het beste kunt gebruiken.

Stappenplan

Als je onderstaande stappen doorloopt heb je een minibiografie over jezelf geschreven. Dit zijn slechts tips ter aanwijzing, dus als je denkt dat je iets anders wilt; doe dat gerust!

Stap 1

In de eerste regel plaats je je volledige naam, inclusief secundaire naam en titels.

Stap 2

Vermeldt jouw functie binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Ook is het een waardevolle toevoeging als je vermeldt hoe lang je al voor het bedrijf werkt. Bijvoorbeeld:

  • "Jan Prins, productiemanager, is sinds negen jaar werkzaam voor Prins B.V."
  • "Productiemanager Jan Prins werkt sinds 2002 voor Prins B.V."

Stap 3

Beschrijf eervolle prestaties, onderscheidingen of andere werkgerelateerde prestaties. Bijvoorbeeld:

  • "Jan Prins, productiemanager, is sinds negen jaar werkzaam voor Prins B.V. en in 2006 onderscheiden met een award voor beste werknemer."

Stap 4

Beschrijf behaalde diploma's. Bijvoorbeeld:

  • "Jan Prins, productiemanager, is sinds negen jaar werkzaam voor Prins B.V. en in 2006 onderscheiden met een award voor beste werknemer. Hij behaalde in 1996 zijn bachelor in rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide zijn master Criminologie in 1998."

Stap 5

Beschrijf voorgaande banen die relevant zijn voor je huidige positie. Bijvoorbeeld:

  • "Jan Prins, productiemanager, is sinds negen jaar werkzaam voor Prins B.V. en in 2006 onderscheiden met een award voor beste werknemer. Hij behaalde in 1996 zijn bachelor in rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide zijn master Criminologie in 1998. De heer Prins is reeds van 2000 tot 2002 werkzaam geweest als productiemedewerker bij Keyzer B.V."

Stap 6

Vermeldt contactgegevens, bijvoorbeeld je e-mailadres of zakelijke telefoonnumer. Bijvoorbeeld:

  • "Jan Prins, productiemanager, is sinds negen jaar werkzaam voor Prins B.V. en in 2006 onderscheiden met een award voor beste werknemer. Hij behaalde in 1996 zijn bachelor in rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide zijn master Criminologie in 1998. De heer Prins is reeds van 2000 tot 2002 werkzaam geweest als productiemedewerker bij Keyzer B.V en is te bereiken op keyzer@prins.nl"

Stap 7

Schrijf de biografie altijd in derde persoon. Na de eerste keer de naam voluit geschreven te hebben dient er in vervolg altijd verwezen te worden met termen als 'hij', 'zij', 'de heer' of 'mevrouw'.

Stap 8

Ontwijk details of werkzaamheden die politiek of religieus gekleurd zijn. Ook is je gezinssamenstelling of huwelijk totaal niet van belang.

Stap 9

Houdt het kort. Afhankelijk van de context waarvoor de biografie bedoeld is, zijn ongeveer zes regels een goede richtlijn.
© 2012 - 2020 Infokoning, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gedicht analyse van het gedicht 'Vader'Het gedicht Vader is geschreven door Willem Wilmink. In het gedicht komen verschillende vormaspecten en een achterliggen…
Hoe schrijf ik een boekverslag?Hoe schrijf ik een boekverslag?Voor elke taal die je op de middelbare school hebt moet je wel een boekverslag schrijven van boeken of gedichtenbundels.…
Tessa de Loo - De TweelingTessa de Loo - De TweelingDeze samenvatting/ dit boekverslag gaat over De tweeling van Tessa de Loo. Het is uitgegeven door Uitgeverij de Arbeider…
Samenvatting en gegevens over het boek: Het Gouden eiEen goede samenvatting over het boek: "het Gouden Ei", geschreven door Tim Krabbé. Dit artikel bevat behalve de samenvat…

Soorten onderwijs in NederlandSoorten onderwijs in NederlandNederland kent talloze scholen, van basisscholen tot universiteiten. Ieder kind dat leerplichtig is, wordt ingeschreven…
Een moodboard maken, dat doet u zo!Een moodboard maken, dat doet u zo!Hebt u al wel eens van een moodboard gehoord? In deze tijd komen moodboards steeds meer voor. Hele lappen tekst lezen is…
Bronnen en referenties
  • http://www.ehow.com/how_4899498_write-short-biography-work.html

Reageer op het artikel "Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infokoning
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!