Een moodboard maken, dat doet u zo!

Een moodboard maken, dat doet u zo! Hebt u al wel eens van een moodboard gehoord? In deze tijd komen moodboards steeds meer voor. Hele lappen tekst lezen is niet meer nodig, dit willen mensen ook niet meer. In dit artikel worden de volgende drie onderwerpen behandeld: wat is een moodboard, waarbij gebruikt u een moodboard en hoe maakt u een moodboard. In dit artikel vindt u de antwoorden op de onderstaande vragen:

Wat is een moodboard?

Een moodboard is te vergelijken met een collage op posterformaat. Deze collage geeft een bepaald sfeerbeeld. Dit geeft de naam moodboard al aan. Mood is een ander woord voor sfeer, en board is naar het Nederlands vertaald een bord. Zo krijgt u dus het woord sfeerbord, een bord dat de sfeer uitstraalt. Deze sfeer is in een opslag te zien, en dus veel effectiever dan een beschreven sfeer in tekstvorm. Voor een moodboard kunnen allerlei materialen gebruikt worden zoals stof, papier, verf, stift enzovoort.

Waarbij gebruikt u een moodboard?

Een moodboard gebruikt u om in een keer een sfeer duidelijk te maken. Dit kan gebruikt worden op presentaties en bijeenkomsten. U geeft mensen met een moodboard een beeld over de uiteindelijke sfeer in bijvoorbeeld een bedrijf of woning. Het is namelijk altijd handig dat wanneer u iets laat verbouwen of het bedrijf in een nieuw jasje wordt gestoken dat u weet hoe het er ongeveer uit komt te zien qua kleuren en stijl. Via een moodboard ziet u dit in een oogopslag.

Hoe maakt u een moodboard?

Een moodboard kunt u op verschillende manieren maken, niets is gek. Meestal is de grootte van een moodboard een A3 of A2 formaat. Een moodboard moet namelijk van een afstand te zien zijn, en dit lukt niet op A4 formaat of kleiner. Grofweg zijn er twee manieren om een moodboard te maken namelijk digitaal of met de hand.

Een digitaal moodboard

Een digitaal moodboard wordt meestal gemaakt met een fotobewerking programma zoals Photoshop. U kunt ook gebruik maken van gratis bewerkprogramma’s zoals Paint of Photofilte. U kunt zelfs met Word, van Microsoft Office een moodboard maken. Echter is dit wel moeilijker omdat in Word de plaatjes vaak verspringen.

Met een digitaal moodboard kunt u plaatjes van Google.nl kopiëren. Deze plaatjes kunt u dan zonder dat u vies wordt van de lijm in uw moodboard plakken. Als uw moodboard af is, print u deze uit of zet u deze in een PowerPoint presentatie.

Een met de hand gemaakt moodboard

Vaak moeten moodboards met de hand worden gemaakt. Maar hoe doet u dit? Als eerste koopt u een karton in A3 of A2 formaat. Dit kan bij veel kopieerwinkels, of bij bijvoorbeeld de Bruna of Primera. Dit is het frame voor uw moodboard. Hier plakt u verschillende plaatjes op uit bijvoorbeeld tijdschriften en krantenartikelen. Ook kunt u plaatjes van internet uitprinten of tekenen. U kunt ervoor kiezen om plaatjes te knippen in verschillende vormen, of te scheuren. Plak de plaatjes een beetje over elkaar tot een mooi geheel dat overeen komt met de stijl die u wilt presenteren. Behalve plaatjes kunt u ook materialen zoals stoffen of knopen op uw moodboard plakken.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een moodboard maken voor je interieurHeb je allemaal gedachten en ideeën, maar weet je niet zo goed welke uitstraling je precies wilt in je huis? Een moodboa…
Wat je kunt doen met oude tijdschriftenWat je kunt doen met oude tijdschriftenHeb je een abonnement in je huishouden of koop je geregeld los een tijdschrift in de winkel, dan heb je zo een hele stap…
Samenwonen: Een interieur dat bij jullie pastSamenwonen: Een interieur dat bij jullie pastTwee mensen, twee verschillende smaken. Het overkomt bijna ieder stel dat gaat samenwonen: jullie worden het maar niet e…
Meer doen met collageEen tekening of illustratie die gemaakt is in collage ziet er zeer plastisch uit. Bij het zien ervan, krijg je meestal m…

Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf?Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf?Soms ben je genoodzaakt een soort korte introductie over jezelf te schrijven; een soort autobiografie, maar dan in het k…
Wat leert mijn kind in het derde leerjaar? (BE)Wat leert mijn kind in het derde leerjaar? (BE)Als je kind naar het derde leerjaar in België gaat, dan staat er hem/haar heel wat nieuwe leerstof te wachten. In België…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.