Tekenen in de bovenbouw, je eigen naam in graffiti

Tekenen in de bovenbouw, je eigen naam in graffiti Graffiti spreekt veel kinderen tot de verbeelding. Vrijwel alle leerlingen hebben er een associatie bij of hebben het wel eens gezien. Voornamelijk in de bovenbouw lonkt het om een eigen 'tag' te maken en deze te gebruiken. Met deze opdracht ontwerpen de kinderen verschillende tags en werken ze de mooiste uit op groot formaat. Deze opdracht kan eenvoudig worden aangepast voor de middenbouw en is ook zeer geschikt om een verjaardagskalender van te maken. Naast de naamtag kan de geboortedatum in dezelfde stijl worden toegevoegd.

Materialen:

 • Wit A4'tje
 • Grijs papier
 • Wit of baksteenrood papier
 • Wit tekenpapier
 • Potlood
 • Waskrijt
 • Schaar
 • Lijm

Werkwijze voor de leerkracht

Laat de kinderen een eenvoudig wit A4'tje twee keer dubbelvouwen zodat er vier vakken ontstaan. Hierop schetsen de kinderen vier ontwerpen. Geef duidelijk aan dat ze groot moeten werken. De kinderen ontwerpen zo vier eigen tags met hun naam of een gedeelte hiervan. Ze kiezen vervolgens de beste uit en gaan deze op een wit tekenpapier groot uitwerken. De tag mag uit losse letters bestaan of aan elkaar zitten. Let hierbij op de verdeling van de letters en laat de kinderen de ruimte op het tekenvel gebruiken. Vervolgens gaan ze hun tag dik inkleuren met waskrijt (wasco). Dit materiaal zorgt voor een grove afwerking en voorkomt dat kinderen te veel op details gaan werken. Daarnaast heeft wasco felle kleuren die bij graffiti vaak naar voren komen. Wanneer de tag is ingekleurd, knippen de leerlingen deze netjes uit.

Als achtergrond is gekozen voor een stenen muur. Deze is op verschillende manieren te maken. Wanneer je een grijs papier als basis gebruikt kun je bakstenen laten knippen uit steenrood papier. Wanneer dit niet aanwezig is kunnen bakstenen uit wit papier worden geknipt en kunnen deze van kleur worden voorzien door middel van een rood potlood. Laat de kinderen de opbouw van metselwerk bekijken alvorens ze de bakstenen opplakken. De bakstenen moeten verspringen voor een realistisch effect. Wanneer de bakstenen muur helemaal klaar is, wordt de uitgeknipte tag over de muur geplakt.

Makkelijker en moeilijker

Graffiti wordt meestal op oude muren gemaakt. Geef kinderen die meer uitdaging nodig hebben de opdracht om de bakstenen achtergrond zo te maken dat deze op een oude muur lijkt.
Bepaal de eisen die je aan de tag stelt aan de hand van het niveau van de groep. Kinderen die dit lastig vinden kunnen moeite hebben met het ontwerpen van de letter, terwijl kinderen die dit gemakkelijk oppakken kunnen gaan werken met extra illustraties of verschillende kleurschakeringen.

Tip

Zorg voor beeldmateriaal, zowel van tags als van muren. Dit motiveert en geeft minder vaardige tekenaars een houvast. Deze opdracht krijgt een nog indrukwekkender resultaat wanneer er op A3-formaat wordt gewerkt.

Vaak zijn er oud-leerlingen van een school te vinden die kennis hebben van graffiti. Laat deze leerlingen een lesje verzorgen over tags en eventueel over het aanbrengen van graffiti (op een gewenste plaats natuurlijk).

Deze les leent zich uitstekend als brug naar een les burgerschapsvorming, waarbij de discussie over graffiti gevoerd kan worden. Is het kunst of vandalisme? Welke subculturen horen hierbij?

Stappenplan voor de leerling

 1. Deel het witte vel papier in vieren en ontwerp hier vier tags op.
 2. Kies de beste tag en werk deze groot uit op een tekenpapier.
 3. Kleur je tag dik in met wasco en knip deze uit.
 4. Maak een bakstenen muur door bakstenen uit te knippen en op het grijze basisvel te plakken. Denk hierbij aan de structuur van metselwerk.
 5. Plak tot slot je tag op de bakstenen achtergrond.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handvaardigheid in de bovenbouw, kalender met feestvarkensHandvaardigheid in de bovenbouw, kalender met feestvarkensHet maken van een kalender is een leuke opdracht voor het begin van het schooljaar. Ben je op zoek naar een leuke, creat…
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti wordt meestal ongevraagd aangebracht op eigendommen van anderen. Door graffiti beschadigde objecten kan woninge…
Uitingsvormen en de boodschap van graffitiUitingsvormen en de boodschap van graffitiBinnen de graffiti wordt aan iedere uitingsvorm een bepaalde term toegekend. In de tijd heeft graffiti een ontwikkeling…

Studentenleven: LotingEr zijn altijd veel onduidelijkheden over lotingstudies. Hoe gaat dat nou precies in zijn werk en welke studies zijn eig…
Winter, allerlei lesideeënDe eerste winterse temperaturen zijn in Nederland alweer gemeten. Dat betekent dat de juffen en meester alweer op zoek g…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.