Kerst, allerlei lesideeën

Kerst, allerlei lesideeën We naderen het einde van het kalenderjaar en dat betekent dat we weer op zoek gaan naar leuke ideeën voor Kerst lessen, activiteiten, knutsels en spelletjes. De meesters en juffen bundelen al hun ideeën, om de school weer in gezellige kerstsfeer te hullen. Bent u op zoek naar ideeën voor uw les of activiteit? Lees dan even verder.

Veilig leren lezen

  • Kerstplaatjes met daaronder 3 letters, waarbij de leerlingen een rondje moeten zetten om de beginklank.
  • Kerstplaatjes met daarnaast woorden die horen bij één van de plaatjes. De leerlingen moeten hierbij de plaatjes en woorden verbinden of omcirkelen met dezelfde kleur.
  • Kerstplaatjes met daarnaast een woord waarbij een letter mist die de leerlingen in moeten vullen.
  • Kerstplaatjes waarbij de leerlingen het aantal klapjes (lettergrepen) moeten weergeven door een hoeveelheid sterretjes in te kleuren.

Taal

  • De leerlingen maken een ABC met kerstwoorden.
  • De leerlingen moeten de husselwoorden proberen te lezen.
  • Een tekst in geheimtaal, waarbij dus de ontcijferhulp in de vorm van een legenda wordt weergegeven (a=z, b=y, enz).
  • Kerstwoorden die de leerlingen in de alfabetische volgorde moeten zetten.
  • Klassikaal een kerstkwartet maken, bijvoorbeeld: kerstboom: kerstbal, piek, slinger, lampjes = 1 kwartet

Tekenen

Olietekening:

Laat het kind naar wens een kleurplaat inkleuren met stift. Knip de kleurplaat uit en bestrijk de achterkant met een laagje olie. Laat het geheel een tijdje drogen (2 dagen) en plak de kleurplaat op het raam.

Kerstboom versieren:

Teken op een vel tekenpapier een kerstboom. Versier deze kerstboom met vormen van Oost-Indische-inkt. tevens is dit een geschikte oefening voor fijne motoriek, schrijven en lettervormen.

Knutselen

Kerstboom1:

Pak een wcrolletje in met bruin papier en plak het geheel vast. Draai een vel groen papier als een 'patatzak' en plak dit vast. Zorg voor een goede laag lijm aan de binnenkant van de 'patatzak' op de hoogte waar het wcrolletje en de 'patatzak' elkaar raken. Laat dit even drogen. Maak ondertussen versiering door propjes te maken van crepepapier. Beplak de boom met de propjes, plakfiguren, enzovoort. Ga tot slot met de lijmpot over de boom en zorg voor een spoortje lijm. Bestrooi dit met glitters en klaar is je kerstboom.

Kerstboom2:

Knip 8 groene sterren uit in verschillende groottes. Gebruik hiervoor karton. Knip een aantal kurken in tweeën. Prik een stuk kurk op een satéprikker (misschien moet je ze eerst van een gaatje voorzien). Prik daarop de grootste ster. Doe opnieuw een stukje kruk op de prikker én ook opnieuw een ster. Zet dit gehele door tot alle sterren, van groot naar klein, een plekje hebben gekregen op de prikker. (i.p.v. kurk kunt u ook kralen gebruiken)

Kerstnacht:

Maak van stevig karton een mal met de kerstbomen en de zwarte boog in de lucht. Leg de mal vervolgens op een vel zwart papier en trek het over. Knip rondom al het papier weg en haal uit het midden de lucht. Knip een stuk blauw vliegerpapier op maat en plak deze aan de achterkant. Plak her en der nog wat sterretjes en de kerstnacht is klaar.

Kerstbal:

Blaas een ballon lichtelijk op. Bestrijk de ballon met lijm en beplak deze met verschillende kleuren wol. Laat het geheel een tijdje drogen en prik vervolgens de ballon lek. Haal nog wel even de ballon uit de kerstbal en maak een touwtje vast.

Engeltje:

Vouw om een plastic bekertje een stuk karton en plak deze vast. Maak van een strook geel papier haar, door vlak naast elkaar in het papier te knippen. Plak vervolgens het haar vast. Maak een gezicht en plak deze aan de voorkant tussen het haar. Knip tot slot vleugels en plak deze aan de achterkant vast.

Kerstkrans:

Pak 6 wcrolletjes in met groen papier. Beplak deze met verschillende figuurtjes en linten. Haal een rood lint door de wcrolletjes en maak het aan elkaar vast. Laat hier een extra lang stuk lint aan hangen, zodat de krans opgehangen kan worden. Maak onderaan nog een aantal linten vast en hang daaraan wat belletjes of kerstklokjes.

Glas in lood:

Laat de kinderen naar eigen inzicht een vorm knippen uit een stuk zwart karton. Prik vervolgens vormpjes uit deze vorm (eerst even uittekenen met grijs potlood). Plak achter elke vormpje een andere kleur vliegerpapier en het glas-in-lood-werkjje is klaar. Bovenbouw-leerlingen zouden bij deze opdracht echt een raam kunnen maken met daarin figuren. Dan is het de bedoeling dat ze op het vel zwart karton eerst het raamframe tekenen met daarin op elk balkje een figuur. Vervolgens prikken ze de achtergrond eruit en beplakken ze deze met vliegerpapier.

Kerstlichtje:

Week het etiket los van een glazen potje. Beschilder het glazen potje, maar zorg dat je enkele stukjes glas blijft zien. Stop er tot slot een waxinelichtje in.

Kaarsje:

Beplak een bierviltje met pasta. Spuit het geheel af met zilver- en goudverf. Zo simpel kan het zijn.
© 2011 - 2025 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Kerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst kan de gezelligste tijd van het jaar zijn, maar het kan ook bol staan van de verplichtingen. In dit artikel treft…
Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Als de dagen weer korter worden doordat het vroeg donker wordt, gaat iedereen langzamerhand weer uitkijken naar Kerst. B…

Ondernemersopleiding: beter voorbereid starten!Ondernemersopleiding: beter voorbereid starten!U wilt een eigen onderneming starten? U weet niet waar te beginnen? U kunt zich in korte tijd: 2 dagen of 4 avonden bete…
Presenteren, een goede voorbereiding is het halve werkPresenteren, een goede voorbereiding is het halve werkEen presentatie is de eerste indruk van een product, dienst, proces s of informatie. Maar voordat deze indruk is achterg…
Datvw (44 artikelen)
Laatste update: 11-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.