Ondernemersopleiding: beter voorbereid starten!

Ondernemersopleiding: beter voorbereid starten! U wilt een eigen onderneming starten? U weet niet waar te beginnen? U kunt zich in korte tijd: 2 dagen of 4 avonden beter voorbereiden op dit avontuur. Het is bekend dat ondernemers die zich goed voorbereiden meer kans van slagen hebben!

Wat steekt u op van deze training?

Bij een ondernemersopleiding krijgt u inzicht in wat er allemaal komt kijken bij het starten en succesvol laten continueren van een onderneming. U wordt begeleid bij het invullen van een ondernemersplan. Doordat u cases en praktijkvoorbeelden van andere startende ondernemers krijgt aangereikt wordt het maken van een doordacht ondernemersplan eenvoudiger. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ondernemers die vooraf een goed doordacht ondernemersplan hebben gemaakt een aanmerkelijk grotere kans op slagen van hun onderneming hebben!


De inhoud van de cursus

De cursus begint met het item: "Wat is ondernemen?" Als u een eigen onderneming start dient u onderzoek te doen. Het ondernemingsplan is een belangrijk uitgangspunt hierbij. Daarmee inventariseert de mogelijkheden van de markt. Dingen die u dient te overwegen bij het schrijven van een ondernemersplan zijn: waarom wilt u gaan ondernemen?
  • Wilt u zelf uw eigen baas zijn? Met andere woorden wilt u geen baas meer hebben die zegt hoe dingen uitgevoerd dienen te worden? Vindt u het belangrijk uw eigen tijd in te delen? Houd er rekening mee dat de kachel toch moet roken! Als u 's ochtends later begint moet u toch voldoende uren maken om uzelf te bedruipen!
  • Zijn er misschien financiële overwegingen? Wordt u ZZP-er om met de werkzaamheden die u normaal in loondienst verrichtte meer te verdienen? Houdt u er rekening mee dat niet alle uren declarabel hoeven te zijn. U bent ook tijd kwijt met administratie, acquisitie enzovoorts. Daarnaast dient u per jaar meerdere opdrachtgevers te hebben anders kan het zo zijn dat de belastingdienst u niet ziet als ondernemer!
  • Wilt u ondernemer worden omdat u anders niet aan het werk kunt blijven? Bepaalde sectoren zijn erg cyclisch, denk aan de bouw. Soms is de enige optie om aan het werk te blijven ZZP-er worden. Laat u goed informeren over de voor- en nadelen van het ZZP-er zijn. Als er geen werk is in een bepaalde sector, heeft u ook geen inkomsten!
  • Wat wilt u gaan aanbieden/verkopen? Wordt het een product of een dienst? Een belangrijke vraag die u uzelf gaat stellen is: wat gaat u aanbieden? Wat is de ondernemingsvorm die ik ga kiezen? Indien u uzelf als ZZP-er gaat aanbieden: welke vaardigheden dient u zelf ik zelf te ontwikkelen en waarvoor huurt u mensen in (de boekhouding)?
  • Wat zijn uw persoonlijke doelstellingen en niet geheel onbelangrijk: wat zijn uw financiële doelstellingen? Hoe zorgt u ervoor dat u uw doelstellingen behaalt?

De Financiën

In de cursus dient u kritisch te kijken naar het al of niet realistisch zijn van uw ondernemingsplan. Als u dit doet voor de financiën heet dit de financiële haalbaarheid van uw ondernemingsplan. Verder komt het al dan niet lenen van geld voor uw onderneming aan bod. Daarnaast wordt u ingewijd in het opzetten van een eenvoudige administratie. Aan welke wettelijke eisen u dient te voldoen wordt ook behandeld. Verder een niet altijd geliefd, maar wel essentieel onderdeel voor de ondernemer: de boekhouding.


Erkend diploma?

Indien u dat wenst kunt u een examen afleggen bij het NIPOS. Dit is het officiële exameninstituut voor examinering en diplomering van ondernemers. De NIPOS Examens staan onder onafhankelijk toezicht van STEVES/VTE.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Eigen bedrijf starten zonder geldEen eigen zaak beginnen zonder geld is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal geldschieters die het mogelijk m…
Zeven mythes over het starten van een bedrijfOndernemen is niet voor bange mensen. Niet dat het gigantisch veel moed vraagt, maar je hebt een bepaalde vasthoudendhei…
Technische aspecten bij het starten van een eigen bedrijfBij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Maar voordat je kunt beginnen met dingen regelen, is het eerst van bel…

Wat is een BBL opleiding?Een BOL opleiding is een opleiding waarbij men gewoon 5 dagen naar school gaat en eventueel blokstages worden gelopen. B…
Kerst, allerlei lesideeënKerst, allerlei lesideeënWe naderen het einde van het kalenderjaar en dat betekent dat we weer op zoek gaan naar leuke ideeën voor Kerst lessen,…
Bronnen en referenties
  • http://www.ipd-opleidingen.nl/index.php?id=opl&s=home&id_richting=5
Tinamoreno (130 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.