Keurmerk voor post HBO-opleidingen: SPHBO

Keurmerk voor post HBO-opleidingen: SPHBO Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO) keurt post HBO opleidingen. Indien u een diploma of certificaat bij een van de erkende opleidingen haalt kunt op de lijst komen van het Landelijke Register van Deelnemers. Dan kan de waarde van uw papieren op waarde geschat worden!

Waar kunt u post HBO opleidingen volgen?

In Nederland kunt u momenteel kiezen uit bijna 7000 opleidingen die uw kennis en kunde op een hoger niveau brengen. Met name post hbo opleidingen maken hier een groot deel van uit. Mensen met ten minste een afgeronde opleiding op HBO niveau of die door de vele jaren noeste arbeiden de benodigde ervaring hebben opgedaan vallen hieronder. Post HBO opleidingen kunt u volgen bij privé-instituten of de commerciële takken van de gewone hogescholen.

Bescherming aanduiding post HBO opleidingen

In Nederland is de "post-HBO" aanduiding niet beschermd. Indien na uren van studie uw certificaat heeft behaald kan uw (toekomstig) werkgever niet altijd bepalen wat uw opleiding nu eigenlijk waard is. Maar wat is post hbo? Post hbo betekent: na uw hbo-diploma. Heel vaak wordt op de goede naam en faam van het opleidingsinstituut afgegaan. Dit kan voor u op een teleurstelling uitlopen.

Relatie CPION en SPHBO

De HBO instellingen kwamen zelf een aantal jaren geleden met het voorstel de aangeboden post HBO opleidingen op hun deugdelijkheid en klasse te toetsen. Een andere naam hiervoor is accrediteren. Dit om (aankomende) studenten en het bedrijfsleven inzicht te geven in de kwaliteit van de diverse post HBO opleidingen. Dit om voor belangstellenden het kaf van het koren te scheiden. Uit dit initiatief ontstond het SPHBO. Het SPHBO maakt onderdeel uit van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION). Dit is een landelijk opererend orgaan dat kwaliteitseisen opstelt en aangemelde opleidingen inhoudelijk toetst. Als de getoetste opleiding op alle punten voldoet aan de rigoureuze kwaliteitseisen, wordt deze opgenomen in het Register en krijgen de aanduiding "Registeropleiding". Indien de deelnemer zijn diploma of certificaat behaalt wordt hij vermeld in het Abituriëntenregister en krijgt hij een officieel, erkend diploma of certificaat van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO).

Eisen aan Registeropleidingen: keurmerk van SPHBO en PE punten

Er wordt getoetst op procedures en inhoud. Het SPHBO hecht er belang aan dat de opleidingen relevant zijn voor de markt, dat het niveau goed is en dat het programma actueel en up-to-date is. De SPHBO vindt het belangrijk dat het bedrijfsleven werkelijk deelneemt aan de opzet, totstandkoming en het bij de tijd houden van het lesmateriaal betrokken is. Beroepsverenigingen hebben specifieke wensen. Daarnaast is het zo dat bepaalde beroepsgroepen moeten aantonen dat zij zich voortdurend bijscholen. Dit heet permanente educatie. Dit dienen de leden aan te tonen door het behalen van PE punten. Overleg tussen de beroepsverenigingen en de opleidingsinstituten is dus cruciaal. Dit zorgt er ook voor dat de werkgevers en werknemers niet na de studie van een koude kermis thuis komen. Daardoor wordt geborgd dat de deelnemers na afloop een werkelijk waardevolle studie hebben gevolgd. De aanbieders van post HBO-opleidingen die deze willen laten keuren wordt ook aangeraden een Adviescommissie met vertegenwoordigers uit het werkveld te faciliteren. Als de keuring is afgerond wordt er aangegeven welke veranderingen op inhoudelijk of organisatorisch gebied er moeten worden aangebracht.

SPHBO en haar getuigschriften

Indien u deelneemt aan Registeropleidingen kunt u na het succesvol afronden van uw opleiding de volgende papieren van SPHBO verkrijgen:
  • Diploma: als u voor de opleiding kunt ‘slagen of zakken’.
  • Certificaat: als u niet kunt ‘slagen of zakken’.

Landelijke Register van Deelnemers

Indien u de bij de SPHBO geregistreerde post HBO opleiding succesvol heeft afgerond en van de SPHBO een getuigschrift
heeft gekregen wordt op de lijst gezet van het Landelijke Register van Deelnemers. Als de Human Resources Manager uw
diploma's en certificaten wil controleren kan dit. Ook kunt u bij verlies en diefstal afdrukken van uw getuigschriften laten maken.
© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Netwerk SVP, Post NL (de nieuwe TNT post), Selektmail, Sandd... Allemaal bedrijven waar je als postbezorger aan de slag…
De Last Post in IeperDe Last Post in IeperDe Last Post is een wereldwijd gekend trompetsignaal (klaroen) dat gebruikt wordt bij militaire herdenkingen en begrafen…
Postbezorger worden, wat verdient het?Postbezorger worden, wat verdient het?Als je overweegt om post te gaan bezorgen als bijbaantje, moet je rekening houden met vaste tijden waarop de post bezorg…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de postbodeLessugesties peuters en kleuters: thema de postbodeBehandel eens het thema post in je klas. Iedere keer weer een leuk lesthema verzinnen voor de lessen in de peuter- en kl…

Herfst, allerlei lesideeënDe herfst is weer begonnen en dat betekent dat de meeste lessen, activiteiten, knutsels en spelletjes weer worden aangep…
Werkvormen en speltechnieken voor de dramalesWerkvormen en speltechnieken voor de dramalesDrama is een verplicht basisschoolvak. Er zijn verschillende speltechnieken en werkvormen, waardoor je zowel in de kleut…
Bronnen en referenties
  • http://www.cpion.nl/
  • http://carrieremagazine.nl/artikel/113-stichting-post-hbo-nederland
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.