Wat is studiefinanciering?
Studiefinanciering is een financiering die je van de Nederlandse overheid krijgt om je studiekosten, collegegeld, ziektenkostenverzekering en levensonderhoud te betalen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor studiefinanciering. Ook het bedrag van de uiteindelijke studiefinanciering kan verschillen. Maar hoe werkt dit nu helemaal? Wat als je ook nog werkt? Om je een beter overzicht te geven heb ik de studiefinanciering wat verder uitgelicht.
Een studie wordt normaal gezien bekostigd door verschillenden partijen waaronder je ouders, jizelf en de staat. Wanneer je ouders niet voldoende middelen hebben om de studie te kunnen betalen dan kan de overheid bijspringen door het toekennen van een aanvullende studie beurs. Om zeker te zijn dat de studie echt betaald kan worden kan je ervoor kiezen zelf mee te betalen aan je studie door bijvoorbeeld het afsluiten van een studentenlening of door naast je studie te gaan werken. De studiefinanciering vraag je aan bij de IB-Groep.
Studiefinanciering voor MBO opleidingen:
De studiefinanciering voor een MBO opleiding bevat vier onderdelen. Hieronder vallen de:
- Basisbeurs. Iedereen heeft recht op een basisbeurs. Als je uitwonend bent is de basisbeurs hoger dan wanneer je bij je ouders woont. Dit is logisch, je hebt dan ook meer kosten zoals huur, electriciteit en andere rekeningen. Ook wanneer je een kind verzorgt kan de basisbeurs hoger liggen.
- Aanvullende beurs. Wanneer er niet genoeg middelen zijn om de studie te bekostigen en je ouders een te laag inkomen hebben kan je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs om zo toch te kunnen zorgen dat je je studie kan afronden zonder direct in de financiele problemen te komen.
- OV-studentenkaart om vrij te reizen met het openbaar vervoer. Iedereen die studiefinanciering ontvangt heeft hier recht op. Het geldt voor de trein, bus, tram enz.
- Een rentedragende lening. Dit is een lening voor studenten en heeft een zeer lage rente. Na je studie dien je deze wel terug te betalen. (let op lenen kost altijd geld)
Studiefinanciering bij een HBO of een WO opleidingen:
De studiefinanciering voor mensen met een HBOof een WO opleiding bevat zelfs vijf onderdelen waarvan men kan genieten. Hieronder worden deze verder toegelicht.
- De basisbeurs. (Wat eerst een prestatiebeurs inhoudt)
- De aanvullende beurs.
- OV-studentenkaart.
- Rentedragende lening (let op lenen kost geld).
- Collegegeld Krediet. Dit is een speciaal ontworpen krediet om je collegegeld mee te betalen. Het is een lening en dient dus terugbetaald te worden en kost dus uiteindelijk ook geld.
Recht op studiefinanciering.
Er zijn altijd voorwaarden verbonden als je een aanvraag wilt indienen voor studiefinanciering. Het is even wat papierwerk maar ben altijd eerlijk om latere problemen te voorkomen.
Wanneer je studiefinanciering wenst te ontvangen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Je moet minstens 18 jaar of ouder zijn.
- Je moet de studiefinanciering voor je 30e hebben aangevraagd daarna wordt deze geweigerd.
- Je krijgt enkel studiefinanciering bij voltijdse MBO, HBO of WO opleidingen en bij een voltijdse BOL opleiding van minimaal een jaar. Dus een leerlingstelsel of deeltijdse opleiding komt niet in aanmerking.
- Je moet de Nederlandse Nationaliteit hebben. Of voldoen aan de documenten die horen bij type 2, 3 of 4. Dat wilt zeggen ingeschreven en wonend te Nederland.
Om fraude te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen krijgt waar hij recht op heeft voert de IB-groep regelmatig controles uit. Wanneer er teveel aan studiefinanciering is verkregen dient dit terugbetaald te worden. Daarom dien je elke wijzigingen in je situatie direct door te geven aan de IB-Groep. In eerste instantie gebeurd dit door inhoudingen op je huidige studiefinanciering. Kan dit niet krijg je een acceptgiro kaart. Aan het eind van je studie zal je een lening ook dienen terug te betalen. Dit kan meestal in termijnen.