Tips voor het kopen van tweedehands studieboeken

Tips voor het kopen van tweedehands studieboeken Studieboeken kunnen nogal duur zijn, als ze nieuw moeten worden aangekocht. Echter schrijft de opleiding soms studieboeken voor die een aantal jaar oud zijn. In de winkel en op het internet moeten studenten meestal voor nieuwe studieboeken de volle prijs betalen. Als studenten de meeste studieboeken nieuw moeten aanschaffen, dan kost dit veel geld. Er is echter een manier om geld te besparen. Dit is het aanschaffen van tweedehands studieboeken. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen?

Kijk in eerste instantie in je netwerk

Studenten vergeten soms dat zij een netwerk hebben waar zij op kunnen rekenen. In dit geval kennen studenten soms bekenden die dezelfde opleiding hebben gevolgd en die nog boeken hebben die je als student goed kunt gebruiken. Het voordeel is dat je deze mensen natuurlijk goed kent en dat het hierdoor makkelijker wordt om snel tot een overeenkomst te komen. Het nadeel is dat je net iemand moet kennen die toevallig net dezelfde studie heeft gevolgd als jij. Echter is het noodzakelijk om kritisch te kijken naar de aangeboden studieboeken. Ook al koop je ze van je beste vriend, jij bent diegene die er gebruik van gaat maken. Laat je dus niet afschepen in de onderhandelingen en bekijk de boeken zo goed mogelijk.

Via welke manier ga je tweedehands boeken aanschaffen?

Mocht je niemand kennen in het netwerk kennen, dan zijn er een paar manieren om tweedehands boeken aan te schaffen. Tweedehands boekenzaken verkopen tweedehands studieboeken. Het voordeel van een tweedehands boekenzaak is dat je op elk gewenst moment naar de boekenzaak kan gaan om je studieboeken te kopen. Het nadeel hierbij is dat er veel vraag kan zijn naar sommige tweedehands studieboeken, hierdoor bestaat de kans dat je de zoektocht verder moet vervolgen. Een voordeel is ook dat je bij een tweedehands boekenzaak weet waar je aan toe bent. Je weet snel of het betreffende studieboek op voorraad is en voor welke prijs je het betreffende studieboek kunt overnemen. Daarnaast kun je uitgebreid de staat van het tweedehands studieboek bekijken. Je kunt zo zien of het studieboek geen slijtageplekken heeft, of er niet uitgebreid in het studieboek is gemarkeerd en naar andere punten waar jij op let als je een tweedehands studieboek gaat aanschaffen.

Tegenwoordig speelt het internet een grote rol in onze leven. Dus er worden genoeg tweedehands studieboeken op het internet aangeboden. Op sites als Bol.com en Bookmatch.nl is er een groot aanbod aan tweedehands studieboeken. Het voordeel voor studenten is dat er voor iedereen wel wat te vinden is qua tweedehands studieboeken. De prijzen lopen uiteen op het internet voor tweedehands studieboeken. Het is dus noodzakelijk dat studenten meerdere websites bekijken voordat zij besluiten tot het kopen van een of meerdere tweedehands studieboeken. Een ander voordeel van het kopen van studieboeken via het internet is dat de student op zijn luie bureaustoel via een muisklik tweedehands studieboeken kan kopen zonder de deur uit te moeten. Een nadeel voor de student is dat het veel vertrouwen vergt van de student om te moeten wachten voordat de tweedehands studieboeken daadwerkelijk worden verstuurd en aankomen op het adres van de student. Dus moet de student vertrouwen hebben dat de ander niet probeert om de boel te belazeren. Op Bol.com kunnen gebruikers aangeven door middel van sterren of de verkoper betrouwbaar is. Daarnaast kan de koper zien of een tweedehands studieboek zo goed als nieuw aangeboden wordt of dat het boek in een redelijke staat is. Echter kan iedere verkoper natuurlijk het boek zo aanprijzen dat je verleidt wordt om het tweedehands boek aan te schaffen. Dus let goed op de prijs, kwaliteit en de reputatie van de verkoper zodat je geen kat in de zak koopt.

Wees kritisch op het aanbod van tweedehands studieboeken en diegene die de tweedehands studieboeken verkoopt

Als je een tweedehands studieboek te koop ziet staan voor een te goedkope of te dure prijs, neem dan maar aan dat er iets mis mee is. Bij een te duur tweedehands studieboek wil de verkoper veel winst maken en bij een te goedkope tweedehands studieboek is waarschijnlijk de kwaliteit van het tweedehands studieboek niet zo goed. Mocht je op het internet tweedehands studieboeken willen aanschaffen, dan moet je goed op je hoede zijn voor oplichting. Mocht je overwegen om een of meerdere tweedehands studieboeken te kopen, dan is het raadzaam om op de site zelf te kijken of de betreffende verkoper een goede reputatie heeft. Daarnaast is het aan te raden om op het internet te zoeken naar de reputatie van de betreffende verkoper. Als je de tweedehands boeken in het echt ziet, dan is het raadzaam om de boeken grondig te controleren zodat je de boeken kan terugsturen of het aanbod kan verwerpen.

Betaal nooit voordat je de tweedehands studieboeken hebt gezien

Er zijn talloze mensen opgelicht via het internet en op andere manieren doordat ze eerst betaalde voordat ze de bestelde tweedehands studieboeken ooit hadden gezien. Echter kun je wel met een gerust hart boeken bestellen op Bol.com en Bookmatch.nl doordat zij als tussenpartij optreden voordat het geld naar de verkoper wordt overgemaakt. Bol.com berekent wel een bemiddelingsbijdrage en Bookmatch.nl vraagt wel van de koper een bijdrage. Als koper maak je dus in eerste instantie het geld over naar hen. Echter manen zij niet de verkoper aan tot actie als het boek niet geleverd wordt, dit moet je dus zelf doen. Net als bijvoorbeeld het boek niet bevalt, dan moet je de verkoper zelf op de hoogte stellen en zelf het boek terugsturen zodat de verkoper de boek kan afhandelen. Mocht je de boeken bijvoorbeeld op Marktplaats kopen, dan is het noodzakelijk om afspraken te maken met de verkoper over de prijs, wijze van verzending, verzendkosten en wanneer er uiteindelijk betaald moet worden.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…
Hoe zet je eenvoudig een tabel op papier?Hoe zet je eenvoudig een tabel op papier?Hier ga je vooral veel lezen over hoe je een tabel maakt, het opzetten van een tabel en het invullen van een tabel.
Bronnen en referenties
  • http://www.bookmatch.nl/ http://www.bol.com/nl/2ehands/index.html
Daddycortez99 (31 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.