Halloweentocht voor groot en klein met leuke opdrachten

Halloweentocht voor groot en klein met leuke opdrachten Halloween komt er aan. Alles kleurt zwart, oranje, purper en wit. En dan wil je al wel eens iets griezeligs doen. Met vrienden en familie. Met de kinderen. Of met de jeugdbeweging. Wat dacht je van een halloweenspeurtocht? Even wachten tot het donker wordt en dan lekker gaan griezelen in bos of hei. Leuke opdrachtjes om op te lossen en aan het einde van de wandeling een lekkere kom pompoensoep of een stuk griezeltaart. Zo'n avond kan niet meer stuk!

Voorbereidingen een week op voorhand

Voorbereidend werk

Aan een Halloweenspeurtocht gaat wel wat werk vooraf. Je moet het gebied even onderzoeken op leuke plekjes en er moet van alles aangekocht worden.

Onderzoek van het terrein

Wandel het terrein een paar maal af op zoek naar leuke en griezelige plekjes. Denk hierbij aan dichtbegroeide struiken, bomengroepen, heuveltjes, putten, etc. Breng al deze plekjes in kaart, zodanig dat je de dag zelf gemakkelijk weet waar je figuranten en posten moet plaatsen. Let ook op hoe donker het op bepaalde plekken is en of er andere plekken zijn waar meer lichtinval is.

Benodigdheden

 • een kist, een grote, langwerpige doos of indien mogelijk, een doodskist
 • een paar kartonnen dozen
 • lichtjes of lichtgevende sticks
 • zaklampen
 • lichtgevende tanden
 • flikkerende oogballen
 • griezelige muziek en een CD-speler
 • een nepboek of een dik boek gemaakt van bijvoorbeeld een telefoonboek
 • een net met een spin in
 • een weerwolfmasker
 • een paar heksenoutfits
 • een mummiepak
 • rollen WC-papier
 • foto's van griezelfiguren (denk hier aan het spookje Casper, de heks van Sneeuwwitje voor de allerkleinsten, Cary, Nanny McPhee, etc voor de groten). De foto's kan je best plastificeren, voor het geval de weergoden niet blij zijn.
 • potjes met verschillende ingrediënten in met een scherpe geur (vanille, munt, paprika, koffie, zeep, etc). Extra vies doen? Waarom dan geen hondenpoep?
 • bordjes met verschillende "vieze" etenswaren (spaghettislierten, pompoenpuree, oogballen, wormen, etc)

Schrijven en inoefenen van teksten door figuranten

Schrijf de teksten uit die de figuranten moeten zeggen. Bepaal waar griezelfiguren uit de bosjes moeten komen springen. Oefen de teksten goed in.

Voorbereidingen de dag zelf

Nu is het hoog tijd om alles te gaan klaar hangen!
 • Hang aan de bomen of de struiken lichtgevende staafjes langs de hele weg. Zij moeten de weg aanduiden. Hang hier en daar lichtgevende tanden en flikkerende oogballen. Hang het spinnenweb tussen twee bomen of struiken. Hang de spin er in.
 • Vul de kartonnen dozen met vies spul: aarde, gras, een pruik, watten, etc.
 • Vul de potjes met de goedjes waar aan moet geroken worden.
 • Hang de foto's onderweg op aan de bomen.
 • Zet de bordjes klaar met het "vieze" eten.

De figuranten

Wanneer dit allemaal klaar is, is het tijd om de figuranten aan te kleden. Doe ze allemaal zwarte kleren aan, behalve de mummie. Die doet witte kleren aan. De "zwarten" trekken het weerwolfsmasker aan, de heksenhoeden, de monstermaskers. Het mummie wikkelt een paar rollen WC-papier rond zijn hoofd, zijn armen en zijn benen. Iedereen neemt zijn plaats in op het parcours, in de bosjes of tussen de bomen. Vergeet de zaklampen niet. Eentje neemt ook de CD-speler met de griezelmuziek mee.

Verloop van de avond

De deelnemers vertrekken in groepjes (maximum zes deelnemers per groep), ongeveer om de vijftien minuten.
 • Zij moeten nu de lichtgevende fluostaafjes volgen en letten op de lichtsignalen die post 1 geeft met de zaklamp. Bij post 1 voeren ze de eerste opdracht uit. Deze bestaat er uit om je handen in de kartonnen doos te steken en te voelen wat er in de doos zit. Wie is er moedig genoeg om dit aan te durven? Heeft iedereen geraden, dan mag de groep verder gaan. Weer op zoek naar het lichtsignaal van de volgende zaklamp.
 • Bij post 2 springt plots de mummie uit de kist! De mummie verkondigt een raadseltje, waarop de deelnemers ook weer het antwoord moeten raden. Na het geven van het juiste antwoord begeeft het groepje zich naar post 3, die ook weer teken doet met de zaklamp.
 • Bij post 3 moet geproefd worden van allerlei viezigheden. Iedereen alles geproefd?
 • Op naar post 4. Tussen de takken van de bomen hangen foto's. Breng ze allemaal naar de leider en noem de figuren op de foto's. Klaar?
 • Dan naar post 5. Hier moet men ruiken aan verschillende potjes met lekkere en vieze geurtjes. Iedereen geroken en alle antwoorden juist?
 • Dan op naar post 6 waar de figurant een griezelboek vastheeft. Hier staat een gecodeerde boodschap in. Ontcijfer de boodschap en je mag verder!
 • Bij post 7 klinkt er plots griezelmuziek uit de struiken. Opdracht hier is om een dansje te verzinnen, een vampierendans of een heksendans. Wanneer de leider van de post het goed vindt, mag de groep verder.
Tussendoor komen er ook nog geregeld figuranten uit de struiken gesprongen, luid roepend en tierend. Of komt er eentje van achter een boom vandaan om je langs achter vast te pakken! Wedden dat het een spannende avond wordt?

Tochten voor kleintjes

Uiteraard is de hierboven beschreven tocht veel te eng voor kleine kinderen. Eerst en vooral moet het terrein veel kleiner zijn wanneer het om kleine kinderen gaat. Er moet ook wat licht aanwezig zijn.

Hier enkele ideeën voor een tocht met kleintjes:
 • de lichtjestocht: zet 10 figuranten met een zaklamp op verschillende plaatsen. De kleintjes moeten nu alle figuranten afgaan. Telkens ze er eentje vinden, krijgen ze een kleinigheidje (een noot, een steentje, een snoepje, etc.) Wanneer ze de tien zaken hebben verzameld, mogen ze naar binnen.
 • de heksentocht: de figuranten zijn heksen en elke heks heeft een boek bij. In elk boek staat een raadseltje. Volg het pad gemaakt met lichtgevende staafjes en los alle raadseltjes op. Telkens een raadseltje is opgelost, mag je verder naar de volgende heks.
 • de sprookjestocht: de figuranten zijn ook ditmaal heksen met een boek. Zij vertellen verhaaltjes, sprookjes. Wanneer de heks stopt, moet de deelnemer het verhaaltje afmaken. Verhaaltje juist, dan mag je naar de volgende heks. Verhaaltje fout, dan moet je een opdrachtje uitvoeren (een dansje doen, van iets proeven, aan iets ruiken, etc).
 • de griezelige dierentocht: de figuranten hebben een tekening of een foto van een griezelig dier (een spin, een zwarte kat, een huilende wolf, etc). Ook hier moeten de kinderen vragen oplossen over het dier. Vraag juist? Op naar de volgende.
 • de spookjestocht: spookjes dwalen 's nachts rond. Niet makkelijk om ze te pakken te krijgen. Probeer het toch maar. Heb je een spookje gevangen, dan krijg je een puzzelstukje. Heb je alle puzzelstukjes verzameld en ben je een beetje moe? Dan maar vlug naar binnen. Met de puzzelstukjes maak je een plaatje dat je afgeeft in ruil voor een cadeautje. Nog zin? Vang er dan snel nog een paar!

Na de tocht

Na de spannende tocht is het tijd om uit te blazen bij een hapje en een drankje. Een heerlijke kom pompoensoep of met een heerlijk stuk griezeltaart (taart in de vorm van een grafsteen, taart versiert met spinnen, taart met afgehakte handen, etc...)
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recep…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarDe leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarLeuke spelletjes voor binnen en buiten maken van elk kinderfeestje een groot succes. Kinderen in de leeftijd van zes tot…
Halloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachtenHalloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachtenOver Halloween werd vroeger met geen woord gerept. Nu is 31 oktober een datum die in eenieders kalender staat. Op 31 okt…

Hoe zet je eenvoudig een tabel op papier?Hoe zet je eenvoudig een tabel op papier?Hier ga je vooral veel lezen over hoe je een tabel maakt, het opzetten van een tabel en het invullen van een tabel.
Feedback geven en ontvangenFeedback is het terugkoppelen van informatie van de ene persoon naar de andere, waarmee duidelijk wordt gemaakt hoe de b…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-10-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.