Wat is de opleiding HBO-Recht?

Wat is de opleiding HBO-Recht? Een van de populairste opleidingen onder jongeren is de rechtenstudie. Deze biedt veel perspectieven, zoals bijvoorbeeld advocaat, rechter, officier van justitie etc. Echter, tot een aantal jaren geleden was de rechtenstudie alleen voor studenten met minimaal een Atheneum-diploma of een HBO-propedeuse toegankelijk. De opleiding HBO-recht brengt hier verandering in en bied ook voor HBO studenten een rechtenstudie.

Inleiding

Tot 2002 was de opleiding rechten alleen te volgen op universitair niveau. Echter, is er in 2002 een HBO variant van deze universitaire opleiding in het leven geroepen. Echter doordat het nog een relatieve onbekende en nieuwe opleiding is, zijn er ook nog veel vragen en onduidelijkheden over deze opleiding.

Waarom is er een HBO variant van rechten opgericht?

Omdat steeds meer mensen met juridische praktijken in aanraking komen, hebben ook steeds meer mensen een juridisch advies nodig. Echter niet alleen de stijgende vraag naar juridisch advies is een probleem, maar ook de betaalbaarheid ervan. Daarom is er een aparte opleiding ontwikkeld, die deze voorgaande behoeften moet opvullen. Daarnaast speelde er ook een factor dat deze opleiding een goede basis moest leveren voor aansluiting op een universitaire master opleiding, maar tevens een sterk genoeg zijnde basis moest leveren om een stand-alone opleiding te zijn.

De HBO variant van rechten zou tevens een uitstekende werknemer leveren voor advocatenkantoren, omdat dit een beroepsgroep zou creëren die al minder complexe juridische zaken zou kunnen oplossen of ordenen, wat uitermate nuttig en geschikt is voor een advocaat. Dit maakt het efficiënter en doeltreffender voor een advocaat om te werken, wat ertoe leidt dat er minder lange wachttijden voor klanten onstaan, wat uiteindelijk op de lange termijn weer leid tot kostenverlaging voor advocaten of juridische adviezen.

Wat is de inhoud van deze opleiding?

De opleiding HBO-recht is een opleiding geworden, waarbij juridische problemen en kwesties op een praktische wijze worden bekeken en behandeld. Bij de HBO variant van de universitaire opleiding rechten, ligt dus veel meer de nadruk op de praktische kant, in tegenstelling tot de universitaire opleiding recht waarbij de leerstof taai en vooral theoretisch georiënteerd is.

Deze opleiding leidt uiteindelijk tot een werknemer die een ondersteunende functie kan bieden op juridisch gebied. De opleiding kent een propedeutische fase, die over 1 of 2 jaar behaaldt kan worden. In deze fase wordt voornamelijk de theorie van het recht behandeld. Het 3e jaar van de opleiding bestaat uit gedeeltelijk een stage en verder herhaling van de behandelde theorie. En tot slot het laatste, 4e jaar, bestaat zo goed als geheel uit stage, waarna een afstudeeropdracht/scriptie wordt uitgevoerd.

Verschillende richtingen

Er zijn verschillende gebieden waarin de student zich kan specialiseren. Zo zijn er sociaal juridische-, algemeen juridische-, en juridische doorstroom- profielen.

Er wordt ook nog gekozen tussen bepaalde gebieden van het recht, waaronder bijvoorbeeld burgerlijk procesrecht, strafprocesrecht etc. Aan het eind van de studie krijgt de student de titel Bachelor of Law. Belangrijk om te vermelden is dat HBO-recht zich nauwkeurig richt op het juridische gebied, anders dus als bijvoorbeeld sociaal juridische dienstverlening, waarbij het sociale aspect een zeer grote rol speelt.

Welke beroepen kun je met deze opleiding gaan beoefenen?

Een veel spelende vraag bij nieuwe studenten is; wat kan ik voor een beroep gaan doen met deze opleiding? Tijdens de opleiding van een student krijgt hij uitleg en inzicht over de mogelijkheden die hij heeft om bepaalde beroepen te gaan uitvoeren en welke capaciteiten hiervoor nodig zijn. Met het diploma van HBO-recht kom je vooral terecht in ondersteunende beroepen in de juridische sector. Denk bijvoorbeeld aan beleidsadviseur, deurwaarder, kantoormanager, juridisch adviseur in het bedrijfsleven of zelfs gerechtssecretaris bij de rechtbank. De mogelijkheden van de opleiding HBO-recht zijn dus zeer uiteenlopend. Tevens moet er vermeld worden dat er zeer veel vraag naar afgestudeerde HBO-recht studenten is, en er is een baangarantie na het afstuderen van ongeveer 80%.

Extra

Belangrijk om te vermelden is dat niet alle HBO-recht opleidingen ook deze naam dragen. Op Hogeschool Zuyd in Sittard wordt namelijk een gelijke studie aangeboden onder de naam Hogere Juridische Opleiding. Deze opleiding is nagenoeg hetzelfde als de HBO-rechten studie.
© 2010 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het recht: algemene rechtsbegrippenHet recht: algemene rechtsbegrippenJuridische begrippen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wat betekenen de belangrijke begrippen die vaak worden g…
Materieel en Formeel recht in NederlandMaterieel en Formeel recht in NederlandHet recht heeft 2 belangrijke functies: ordening van menselijk gedrag door het stellen van rechtsregels en handhaving va…
Erkenning kind door de vaderJe hebt het vast zelf ook weleens om je heen gehoord, mensen die roepen dat de vader van een kind geen rechten heeft. Of…
Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…

Reflectie (Korthagen)Reflectie is een belangrijk hulpmiddel om jezelf te kunnen ontwikkelen. Reflectie is het mentale vermogen om bewust na t…
Betoog: afschaffing 1040-urennormmijn kijk opBetoog: afschaffing 1040-urennormDe kwaliteit van het voortgezet onderwijs wordt gezien als een belangrijk aandachtspunt. De jeugd heeft immers de toekom…
Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 12-11-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.