Voordelen van MBO stages en hoe je er een zoekt

Voordelen van MBO stages en hoe je er een zoekt Bij veel studies op MBO niveau zijn stages lopen een verplicht onderdeel. De student kan hiermee ervaring opdoen en aantonen dat wat hij in de theorie geleerd heeft uit kan voeren in de praktijk. Ook voor bedrijven zelf heeft het voordelen om stagiaires te begeleiden zoals naamsbekendheid en kennisdeling. Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen snuffelstages en eindstages. De student kan stages tegenwoordig ook via internet vinden via websites als bijvoorbeeld Stagemotor en Stageplaza.

Waarom stage lopen

Het hoofddoel van een stage is om de student voor te bereiden op het bedrijfsleven gerelateerd aan zijn studie. Tevens geldt het als beproeving om de kwaliteiten van de student te toetsen. Voor de student zelf is het een interessant moment om te kijken of hij de studie nog wel leuk en geschikt voor zichzelf vindt.

Soorten MBO stages

Er zijn een aantal soorten stages te onderscheiden, dit ligt ook nog eens aan de studie. Ten eerste zijn er de korte snuffel stages. De lengte van deze stage is nogal wisselend, meestal duren ze tussen de 1 week en maximaal 2 maanden. Vooral de stages van 1 à 2 weken houden in dat je mee kijkt en alleen hele kleine taken of klusjes zelfstandig doet. Hoe langer de stage duurt hoe meer je zelf daadwerkelijk zult doen in plaats van voornamelijk meekijken.

Ten tweede zijn er de langere stages (3 maanden tot 1 jaar) voor studenten die nog niet in het laatste jaar zitten. In dit soort stages zit vaak meer structuur, die voortkomt uit eisen van de school en soms ook het stage bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je bij meerdere afdelingen/medewerkers mee loopt. Of dat je een bepaald project krijgt toegewezen met een aantal eisen. Ook moet er vaak een rapportage of verslag gemaakt worden over zowel de inhoud van de stage als ook van de randzaken zoals een planning, omschrijving van het stagebedrijf of interviews.

De derde soort stages zijn de eindstages. Deze duren over het algemeen een half tot één schooljaar. Het grote verschil met de hiervoor beschreven langere stages is dat de student hier de hoofdtaak heeft om aan te tonen dat hij de belangrijkste facetten van de studie onder de knie heeft. Bij de andere stages ligt de nadruk vooral nog hij het leren. Natuurlijk leert de student ook nog veel in de eindstage, maar over het algemeen wordt er meer van hem verwacht dan de stages in de schooljaren ervoor. Voordat de eindstage begint moet de student zowel een bedrijf zoeken als een onderwerp dat door de school goedgekeurd is om op af te studeren. Veel bedrijven pakken deze gelegenheid aan om met geringe kosten en tijd iets nieuws voor het bedrijf op te pakken. De stagiair maakt dan van de randvoorwaarden van zowel de school als het bedrijf een geschikt eindstage onderwerp.

Voordelen stages voor de student

Theorie in de praktijk

Je leert de theorie in de praktijk toe te passen. Wat je leert in een boek of doet tijdens een praktijkles is vaak toch net wat anders dan in het echte bedrijfsleven. Je komt er als student mooi achter of je het aankunt en goed begrepen hebt.

Algemene vaardigheden toepassen

De algemene vaardigheden zoals het maken van werkverslagen of rapporten kunnen toepassen in de praktijk. Aan een stage hangt meestal een doel en of verslag of rapportage vast. Je moet dan verslagen of rapporten schrijven die je aan je school en stage bedrijf moet afgeven ter goedkeuring. Bij veel beroepen vormen verslagen, procedures en rapporten een belangrijk onderdeel van het goed functioneren van het bedrijf.

Bedrijfssfeer leren kennen

De student ziet en leert een bedrijfssfeer kennen. Hiermee ziet hij hoe bepalend dat is voor de algemene werksfeer. En hij leert hoe het is om met collega’s samen te werken, dat gaat toch vaak anders dan met klasgenoten.

Is het vakgebied inderdaad iets voor mij

Door dingen in de praktijk mee te maken kan de student er achter komen of hij de opleiding en het uiteindelijke vakgebied wel echt zo leuk vindt als hij dacht.

Stagevergoeding

Vaak geven bedrijven een kleine vergoeding aan een stagiair. Hij of zij heeft dan ook werk verzet voor het bedrijf. Omdat het bedrijf ook veel begeleiding, en dus tijd, geeft aan de stagiair, zal de vergoeding niet zo hoog zijn. Vooral bij de eindstage heeft het bedrijf wat aan de stagiaire aangezien hij laat zien wat hij kan door een normale opdracht uit te voeren. Het stagebedrijf zal hier dan wellicht ook een hogere vergoeding tegenover zetten.

Grotere kans op een baan

Het vergroot de kans op het vinden van een baan na de studie. Bij een goed verlopen stage heb je een grotere kans om na de studie bij dat bedrijf te gaan werken, omdat het bedrijf je al kent en weet wat hij van je kan verwachten. Of je kunt deze stage als referentie opgeven aan een andere bedrijf.

Voordelen stages voor een bedrijf

  • Goede naam creëren. Een bedrijf kan hiermee een goede naam creëren bij scholen, studenten en de omgeving. Naamsbekendheid is voor elk bedrijf erg belangrijker. En vaak speelt mond op mond reclame een grote rol bij het werven van nieuwe stagiaires voor opdrachten. Als bedrijf kun je dit verbeteren door stagiaires aan te nemen bij scholen in de buurt. Je kunt dan soms ook deelnemen aan een stagebeurs georganiseerd door de school.
  • Nieuw personeel werven. Voor veel bedrijven, zowel klein als groot, zijn stagiaires een belangrijke bron van nieuw personeel. Je kunt tijdens de stage periode goed inschatten of de student voldoet aan de eisen en wensen van het bedrijf.
  • Extra werkkracht. Als een stagiaire mee werkt met een vaste werknemer, dan kan deze als goede ondersteuning dienen. Hiermee haalt de stagiaire toch wat werk uit handen.
  • Kennis uitwisseling met scholen. Door stagiaires in dienst te nemen komt het bedrijf makkelijker in contact met de school of andere stage bedrijven. Hiermee kan het bedrijf dan kennis uitwisselen. Scholen en andere bedrijven hebben wellicht kennis en ervaring die het bedrijf kan gebruiken, en andersom.

Een geschikt stagebedrijf vinden

Er zijn een aantal manieren om een leuke en geschikte stage te vinden.
  • Via school. Vaak heeft de school standaard stageplekken bij bedrijven die elk jaar stagiaires hebben.
  • Stage overzichten internetsites. Verder is er natuurlijk het internet waar tegenwoordig steeds meer verzamel- en overzichtsites zijn te vinden. Voorbeelden van deze sites zijn Stagemotor, Stageplaza en MBOstage. Op dit soort sites kun je met allerlei opties zoeken naar een geschikte stage.
  • Persoonlijk langsgaan bij bedrijven. Een andere methode is om bij jou in de buurt bij interessante bedrijven langs te gaan of ze op te bellen. Op deze manier laat je aan het bedrijf zien dat je graag bij hun stage wilt lopen en creëren ze misschien wel een interessante stageplek voor je.

Vergoedingen

Er zijn verschillende soorten vergoedingen mogelijk waarvoor je in aanmerking kunt komen.

Stage vergoeding

Over het algemeen geven de meeste bedrijven een stage vergoeding aan hun stagiaires. De hoogte hiervan is sterk afhankelijk van het bedrijf, soort stage en welke studie je volgt.

Reiskosten vergoeding

Wanneer je met de bus of de trein naar het stage bedrijf gaat heb je kans dat je een reiskosten vergoeding krijgt.

Meer loon door extra werk

Als je geluk hebt is het soms mogelijkheid om bij je stagebedrijf extra te gaan werken. Niet als stagiair, maar bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Op die manier kun je nog meer ervaring opdoen en meteen een extra zakcentje bijverdienen.
© 2010 - 2024 Javis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Waar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankWaar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankGoed nieuws voor wie een stageplek zoekt: in lastigere economische tijden wordt het vinden van een stage... minder lasti…
Wat is een maatschappelijke stage?Wat is een maatschappelijke stage?Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten vanaf het schooljaar 2011 – 2012, verplicht 30 uren maatschappelijke stag…
Een stage vinden in Suriname: tipsEen stage vinden in Suriname: tipsVolg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwi…
Naar de middelbare school, en nu?Naar de middelbare school, en nu?Als je van de basisschool naar de middelbare school gaat is dat erg spannend, als je wilt lezen hoe het allemaal precies…
Javis (21 artikelen)
Laatste update: 13-08-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.