Studieboeken verkopen: Hoe doe je dat het beste?

Studieboeken verkopen: Hoe doe je dat het beste? Je bent net klaar met je opleiding en thuis heb je nog veel boeken uit je studietijd. Deze studieboeken gebruik je voor de grootste gedeelte niet. Het is zonde om deze te laten liggen, terwijl je nog wat geld kunt vangen voor deze studieboeken. Er zijn verschillende manieren om deze studieboeken te verkopen. Op welke manier ga jij je studieboeken verkopen?

Voordat je studieboeken gaat verkopen

Als eerste ga je inventariseren welke boeken je gaat houden, welke boeken niet verkocht kunnen worden en welke boeken uiteindelijk verkocht kunnen worden. Boeken die niet makkelijk verkocht kunnen worden zijn bijvoorbeeld exemplaren waarvan er meerdere drukken zijn verschenen en wettenbundels kunnen niet makkelijk verkocht worden omdat er elk jaar meerdere dingen veranderen in wettenbundels. Wat zeer belangrijk is, is om naar de staat van de boeken te kijken. Een exemplaar die zo goed als nieuw eruit ziet zal meer opbrengen dan een uitgeleefd boek. Nadat je dat hebt gedaan, ga je bekijken op internet of ergens anders kijken hoeveel de te verkopen boeken kunnen opbrengen. Bedenk wel dat als je de boeken te goedkoop verkoopt dat je wel je boeken kwijt bent, maar je kreeg daarvoor minder geld dan je in feite zou kunnen vragen. Heb je de boeken te duur geprijsd, dan kun je de boeken niet aan de straatstenen kwijt. Mocht je de prijzen hebben bepaald, dan kun je naar een manier zoeken om je boeken te kunnen verkopen.

Manieren om boeken te verkopen

  • Via school
  • Het internet
  • Tweedehands boekhandels

Via school

Op een grote MBO/HBO/Universiteit kun je op de verdieping van jouw opleiding wel een papiertje ophangen op een prikbord dat jij je boeken wil verkopen. Er zijn altijd medestudenten die studieboeken nodig hebben, maar die niet het volle pond willen betalen voor een nieuw exemplaar. Je kunt ook je studieboeken doorverkopen aan medestudenten die bijvoorbeeld nog een bepaald tentamen nog moeten halen. Het voordeel van het op school verkopen van studieboeken is dat je meestal de persoon kent aan wie je de boeken gaat verkopen. Hierdoor verloopt de transactie gemakkelijker dan wanneer je met een onbekende op school zou moeten onderhandelen. Een nadeel van het verkopen van boeken op school is dat je meestal niet meteen het hele pakket kunt slijten. Meestal zijn de geïnteresseerden alleen geïnteresseerd in een aantal boeken van de lijst en niet in het hele boekenpakket.

Het internet

Via het internet zijn er diverse websites die zich specialiseren in de handel van tweedehands studieboeken. Het grootste voordeel van het verkopen via het internet is dat je met een aantal muisklikken je boeken of boekenpakket te koop kunt zetten. Een ander voordeel is dat je makkelijker een prijs kunt neerzetten omdat je niet steeds face to face moet onderhandelen. Een nadeel is dat de kans op oplichting groter is. Het vergt veel vertrouwen om de boeken op te sturen terwijl het geld niet is gestort. Je onderhandelt in feite met iemand die je nooit in het echt hebt gezien.

Bol.com

Bij Bol.com kun je door middel van het aanmaken van een verkopersaccount studieboeken verkopen die op de website van Bol.com aangegeven staan. Je begint dan met het aanmaken van jouw eigen internetwinkel. Je kunt verkopen onder je eigen naam, maar je kunt ook een pseudoniem gebruiken. Als je net begint met studieboeken verkopen, moet je de ISBN van de boeken invoeren. Daarna vul je de prijs, staat van het boek en eventuele andere informatie in. Het voordeel van Bol.com is dat zij aangeven wanneer er een koper is. Andere voordelen van Bol.com zijn: Ze zorgen voor het aanmaken van het pakketbon met de specificatie van de nota, zij nemen de administratie over wanneer een koper nog niet betaald heeft en Bol.com heeft veel bezoekers waardoor de kans groter is dat studieboeken makkelijker weggaan. Een nadeel van Bol.com is dat je 15% van de opbrengst moet afdragen in ruil voor de bemiddelingsrol. Tevens moet je eerst een garantiebedrag hebben opgebouwd voordat je een vooruitbetaling krijgt van Bol.com als een koper niet heeft betaald. Dit garantiebedrag bouw je op naarmate je meer boeken verkoopt op Bol.com.

Marktplaats

Op Marktplaats kun je ook studieboeken verkopen. Marktplaats is een websites waar dagelijks veel bezoekers komen die van alles en nog wat willen kopen en verkopen. Op Marktplaats is de kans op oplichting een stuk groter, dus neem een aantal voorzorgsmaatregelen als je gaat handelen via Marktplaats. Een voordeel van Marktplaats is dat je geen percentages van de verkoopprijs moet afstaan. Het nadeel van Marktplaats is dat je alles zelfstandig moet doen. Dit zijn bijvoorbeeld dingen zoals het zetten van de advertentie op Marktplaats, het bekijken van boden en onderhandelen, opsturen van de studieboeken en het achter de broek aanzitten van een eventuele wanbetaler.

Tweedehands boekhandels

Tweedehands boekhandels zijn een uitkomst als je snel een aantal boeken wil verkopen zonder er echt moeite voor te doen. Echter moet er een kanttekening worden geplaatst. Tweedehands boekhandels nemen niet alle boeken aan. Boeken die niet in het assortiment passen of boeken die te beschadigd zijn worden geweigerd. Een voordeel van het verkopen van studieboeken is dat je op een betrouwbare manier snel je boeken kunt verkopen. Het nadeel van tweedehands boekhandels is dat tweedehands boekhandels minder geld geven voor boeken. Zij geven ongeveer 20% van de nieuwprijs, terwijl je bijvoorbeeld op het internet meer zou kunnen krijgen.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…

Hoe kom ik mijn eerste jaar door op hbo-niveau?Hoe kom ik mijn eerste jaar door op hbo-niveau?Een aantal maanden geleden heb jij je havo-diploma behaald. In de vakantie kon je dus lekker relaxed toeleven naar je ee…
Daddycortez99 (31 artikelen)
Laatste update: 22-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.