N. Smulders, 03-01-2018 17:53 #3
Er moet een vervolg of een parodie op dit gedicht bestaan, waarin de dichter (Willem Wilmink of een ander) tot de ontdekking komt, dat vader de gedichtenbundel antiquarisch gekocht heeft. Zijn de aantekeningen nu van zijn vader of van de vorige eigenaar? Hij dacht zijn vader beter te leren kennen uit die aantekeningen, maar dat is wellicht een misrekening.
Kent iemand dit parodiërende gedicht?
Norbert Smulders, Vught
Hoi, 03-04-2015 12:03 #2
Er zit wel degelijk assonantie en alliteratie in: 'bij tijd en wijle' is assonantie, 'van strepen en stippen steeg het water' is een alliteratie met de s.
Aernoud, 22-03-2011 01:38 #1
Daar ben ik weer, met wat commentaar op je analyse van W. Wilminks "Vader". Ik ben het in grote lijnen met je eens en mij spreekt het gedicht ook niet zo aan. Misschien doordat het geheel te summier is - niet zozeer het gedicht zelf, maar vooral de informatie: de vader en zijn situatie (zijn leven) krijgen wel heel weinig 'reliëf', wat is er dan met die man? Het enige wat ik eruit weet te halen zit hem in die regels "in een code van strepen en stippen"… Dat is morse, het seinen van informatie via radiotelegrafie met een code waarin de letters bestaan uit… strepen en stippen. Zoals in de meest bekende morse-boodschap 'S O S', een noodsignaal, bestaand uit drie keer kort, drie keer lang, drie keer kort, of in tekens:… - - -… ; misschien dat juist in die standaardboodschap de boodschap van het gedicht zit en van de vader: een noodsignaal, een kreet om aandacht die hij niet kreeg. Maar dat is maar een veronderstelling, het blijft vaag en vergezocht.
Groet, AT
Er staat nog een foutje in je tekst. Er is één afwijking van het volrijm: strepen/(-)teken is geen zuiver volrijm en zou je moeten benoemen als assonerend rijm. Wel aardig is dat de 'verdwenen' nog wel is opgenomen in het hele woord 'uitroepteken'.