Texas Instruments: Menu MEM - Gegevensbeheer

Hou je van programma's maken of wil je alles eens uitproberen. Als je wil verhinderen dat je rekenmachine een warboel wordt, dat al je programma's door elkaar zitten en dat je geheugen vol is. Dan kan je dit artikel eens lezen want je leert er alles over het geheugen. En dat dan nog eens boordevol tips en tricks!

Het geheugen

Eerst en vooral is het geheugen van een Texas Instruments 83 (TI 83) en hoger opgedeeld in twee delen: RAM en ARC. RAM betekent in computertaal: Random Access Memory, je kan dit geheugen direct gebruiken om bijvoorbeeld een programma uit te voeren. ARC is de afkorting van Archive: Archief, dit deel wordt in principe gebruikt om dingen te bewaren. Je kan deze indeling vergelijken met de partities van een computer. Dan zou het RAM geheugen je C-schijf zijn en het ARC geheugen de Backupschijf.

De verschillende opties in Menu MEM

In de onderstaande lijst zie je de opties in het menu MEM. Dit kan je bereiken met [2nd][+]. De begrippen zijn in het Engels, dit kan bij jou ook in het Nederlands zijn.

About

Hier zal je hoogstwaarschijnlijk "TI 84 Plus" of "TI 84" te zien krijgen. Daar onder je Product nummer en de Product ID.

Mem Mgmt/Del...

Bovenaan staat er hoeveel ruimte er vrij is op het RAM en ARC geheugen. Daar onder staat er opnieuw een menu waar je kan kiezen tussen alle soorten data. Als je "1: ALL" kiest, komen alle soorten data in een lijst te beginnen met de programma's, afbeeldingen, lijsten, matrices, de functievariabelen, applicatievariabelen, groepen, lettervariabelen, strings en ten slotte de applicaties. Zoals je ziet zijn er zeer veel soorten data.
Als we nu naar de programma's kijken, kunnen we aan de naam zien of het programma in het RAM of ARC geheugen zit. Als er een × (het maalteken) voor staat zit het in het ARC geheugen. Je kan het programma in het ander geheugen steken door op Enter de duwen. Met de Del-toets kan je het verwijderen.
Het zou wat te lang duren om alle soorten data te bespreken, maar de meeste kan je met Enter in en uit het ARC geheugen halen. Met Del kan je alle soorten deleten.

Clear Entries

Als je deze optie kiest kom je terug op het basisscherm. Door nog eens op Enter te duwen wordt alles dat in het basisscherm werd ingevoerd gewist. Als je bijvoorbeeld 5+15+1+4+7+3+4+5 had in getypt, kon je deze invoer weer aanhalen met [2nd][Enter] (Entry). Na Clear Entries uitgevoerd te hebben is deze invoer gewist.

ClrAllLists

Dit is ongeveer hetzelfde principe als hierboven, maar nu zullen alle lijsten geleegd worden. (L² is een voorbeeld van een lijstnaam, in de lijst zelf wordt een rij getallen bewaard.)
  • TIP: Je kan kijken in het list menu ( [2nd] [STAT] ) welke lijsten er zijn.

Archive en Unarchive

Dit kan je gebruiken om een programma te achiveren (naar het ARC geheugen te verplaatsen). Als je prgmHALLO wil archiveren doe je dat zo:
[2nd] [+] [5] [PRGM]
Dan selecteer je het juiste programma en Enter. Je zal dit op je scherm zien staan:
Archive prgmHALLO
  • TRICK: Het is gemakkelijker om in het menu "MEM" en dan "Mem Mgmt/Del..." te werken, het zal veel sneller gaan als je meerdere variabelen wil archiveren.

Reset...

Moet je een examen afleggen en je wilt absolute zekerheid dat er niets van data op je rekenmachine staat, dan moet je dit menu openen. Na het openen zie je bovenaan "RAM ARCHIVE ALL". Als je het RAM geheugen reset ben je uiteraard al je gewone data kwijt zoals lettervariabelen en programma's (die niet gearchiveerd zijn). Bij ARCHIVE kan je nog kiezen uit Vars, Apps en Both. Bij "Vars" zit ingerekend: alle programma's en data die gearchiveerd zijn. ALL is alles.
  • TIP: Als je je rekenmachine wil resetten maar toch nog enkele programma's overhouden, check dan zeer goed of ze zeker in het andere geheugen zijn opgeslaan. Je kan voor de zekerheid door middel van een kabeltje je data even naar een andere rekenmachine overplaatsen.

Group...

Nu komen we bij de groepen, eigenlijk het meest interessante van al. De defenitie voor groepen luidt: "Groepen bestaan uit minstens twee variabelen, opgeslaan in het ARC geheugen." Je kan in groepen alle soorten variabelen archiveren, waaronder ook programma's en applicaties. Na het maken van de groep, worden de variabelen gekopiëerd in het ARC geheugen, dus zullen ze niet ineens weg zijn. Als je je data na een tijd weer terug wil moet je "UNGROUP" gebruiken. Dan worden de variabelen gekopieërd naar hun plaats. Aangezien elke variabele zijn eigen naam heeft, kan er een fout opkomen waar gevraagd wordt of de variabele vervangen, overgeslaan of moet worden veranderd van naam.

TRICK: Als je nu eens ongemerkt een programma gemaakt hebt dat niemand mag zien, kan je dit opslaan in een groep en het programma zelf verwijderen. Als je het nog eens nodig hebt, kan je het gemakkelijk even uit de groep halen en bekijken, gebruiken, wat dan ook.

Lees verder

© 2007 - 2024 Wmnoa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PSP softmodden - PSP ombouwenPSP softmodden - PSP ombouwenHoe moet je een PSP softmodden? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je stap voor stap jouw PSP softwarematig kunt ombouwe…
Playstation 3 resetten (FAT model)Playstation 3 resetten (FAT model)De playstation 3 is een duur apparaat en het is erg vervelend als het apparaat het niet meer naar behoren functioneert.…
De comfortabele en hippe schoenen van SkechersHet Amerikaanse schoenenmerk Skechers werd in 1992 opgericht en verkoopt sindsdien voornamelijk trendy en comfortabele l…
Memory, geheugenspelletje om zelf te makenMemory, geheugenspelletje om zelf te makenBij het spel memory zoek je naar twee dezelfde kaartjes. Wie het meeste setjes van twee identieke kaartjes weet te verza…

Meer bètastudenten in de bovenbouw en op de universiteitMeer bètastudenten in de bovenbouw en op de universiteitGoed onderwijs is belangrijk voor de verdere economische en technologische ontwikkeling van ons land. Meer bètastudenten…
Biografische gegevens Renate DorresteinIn dit artikel vind je informatie en biografische gegevens over de auteur Renate Dorrestein, haar leven en haar boeken.
Wmnoa (6 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.