Werken in de reiswereld

Werken in de reiswereld Werken in de reiswereld is uitdagend, afwisselend en doet een beroep op diverse eigenschappen waaronder organisatietalent en sociale vaardigheden. Er bestaan diverse opleidingen toerisme, waaronder een MBO opleiding toerisme, HBO opleiding toerisme en het zogenaamde SEPR diploma.

Werken in de reiswereld

Wie kent het niet, dat typisch vrolijke en vrije gevoel dat je hebt wanneer je op vakantie bent?! Een vakantie betekent ontspanning, even weg van alle stress en beslommeringen van het dagelijkse leven. Om jou die fijne vakantie te bezorgen zijn diverse mensen aan het werk. Deze mensen zorgen er voor dat jouw vakantie zo efficiënt en prettig mogelijk verloopt.

Wanneer je in de reisbranche wilt werken komen een aantal eigenschappen goed van pas. Omdat je veel met klanten in aanraking komt moet je een sociale persoonlijkheid zijn, je moet goed met mensen om kunnen gaan. Daarnaast is een commercieel gevoel erg handig en uiteraard dien je administratie op orde kunnen houden. Organisatietalent is ook een goede eigenschap in de reiswereld, omdat je de vakantie of zakenreis van je klanten regelt.

Werken in de reiswereld kent enkele aantrekkelijke extra's. Zo zal je voor je werk regelmatig op reis moeten naar het buitenland waardoor je veel van de wereld ziet. Ook kan het werk je veel voldoening geven omdat je vrijwel alleen maar blije en tevreden mensen ziet.

Het werk in de reisbranche is in drie groepen te verdelen:
  • Zakenreisbureaus
  • Touroperators
  • Toeristische reisbureaus

Toeristisch reisbureau

Het toeristisch reisbureau is datgene waar veel mensen aan denken wanneer ze aan een reisbureau denken. Het toeristische reisbureau biedt complete reizen en losse verblijfaccomodaties aan. Het reisbureau geeft voorlichting en advies aan klanten en stelt in sommige gevallen complete arrangementen samen. Holland International en D-Reizen zijn bekende toeristische reisbureaus.

Zakenreisbureaus

Een zakenreisbureau bemiddelt tussen de vraag van klanten en het aanbod van reizen en verblijfsaccomodaties. Zakenreisbureaus hebben zich gespecialiseerd in het reserveren van accomodaties en tickets voor zakenreizen. Voorbeelden van zakenreisbureaus zijn American Express en ATP.

Touroperator

Een touroperator organiseert reizen of arrangementen samen door zelf zowel het vervoer, het verblijft als aanvullende diensten in te kopen en aan de klant aan te bieden. Touroperators bieden over het algemeen begeleiding aan van de reis. Je kan hierbij denken zowel vakantiereizen als avonturenreizen. OAD en TUI Nederland zijn bekende touroperators.

Opleiding toerisme

Wanneer je in de reiswereld wilt gaan werken is een toerisme opleiding vaak een vereiste. Grofweg zijn de verschillende toerisme opleidingen te verdelen in MBO en HBO opleidingen.

MBO opleiding toerisme

Een MBO opleiding toerisme is aan diverse ROC's in Nederland te volgen. Deze opleidingen worden dikwijls MBO Toerisme en Recreatie genoemd. De opleiding duurt tussen de twee en vier jaar, afhankelijk van het precieze niveau van de opleiding en de onderwijsvorm.

SEPR

Een SEPR-diploma is hét vakdiploma voor de reisbranche. Een SEPR-diploma toont aan dat je beschikt over zowel de theorie over de reiswereld als praktijkervaring hebt. Er wordt onder andere getoetst of je over voldoende topografische kennis beschikt, hoe reisverzekeringen precies werken en hoe je een reissom berekent.

HBO opleiding toerisme

Je kan ook kiezen voor een HBO opleiding toerisme. Er zijn diverse scholen in Nederland welke een HBO-opleiding in de reisbranche organiseren, waaronder Inholland, de hogere hotelschool in Maastricht en het Saxion. Er zijn ook particuliere scholen welke een reisopleiding aanbieden. De opleiding duurt tussen de twee en vier jaar, afhankelijk van het precieze niveau van de opleiding en de onderwijsvorm.

NHTV

NHTV internationaal hoger onderwijs biedt diverse opleidingen aan op het gebied van toerisme en staat wereldwijd hoog aangeschreven. NHTV biedt diverse mogelijkheden, zoals onderwijs dat specifiek gericht is op een bepaalde tak van het toerisme maar ook meer algemenere opleidingen. De opleidingen zijn zowel in het Nederlands als het Engels te volgen.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opleidingen die geen baan opleverenOpleidingen die geen baan opleverenAls starter op de arbeidsmarkt is het belangrijke een gedegen opleiding gevolgd te hebben. Het is daarnaast ook van bela…
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…
Vormen van ToerismeToerisme is big business, het is een wereldwijde, enorme industrie. Om wat duidelijkheid te scheppen in deze enorme stro…
Authenticiteit en ToerismeAuthenticiteit is een veelgebruikt maar ook verwarrend begrip binnen het toerisme. Mensen, vooral toeristen, zoeken erna…
Cultuurwetenschappen aan de Universiteit MaastrichtCultuurwetenschappen aan de Universiteit MaastrichtCultuurwetenschappen is een driejarige bachelorstudie waarin je alles leert over Westerse cultuur, geschiedenis, kunstge…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 11-04-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.