Speurtochten: boodschappen in geheimschrift

Speurtochten: boodschappen in geheimschrift Stel, je plant een leuke speurtocht. Zo eentje waar je berichtjes bij moet nalaten voor de volgende ploeg. Opgesteld in geheimschrift (= cryptografie) zijn ze veel leuker en moeilijker te ontcijferen. Je wint dus tijd op de tegenpartij. Hier enkele eenvoudige trucjes en een paar bekende geheimschriften: met kaarsvet, het citroensapschrift, de Caesar's code of Caesarscijfer, de lichtcode met het Morse-alfabet, de lettercode, de tekencode en de taalcode.

Kaarsvet

Deze hebben jullie zeker wel eens gedaan toen jullie klein waren. Schrijf een boodschap met wat kaarsvet. Wil de tegenpartij nu weten wat er op jullie blanco blad staat, dan is het voor hen voldoende om even over het blad te gaan met een potlood. De letters komen er mooi wit uit, want het potlood pakt niet over het kaarsvet.

Citroensapschrift

Nog een klassieker, die we als kind wel allemaal eens hebben uitgeprobeerd. Schrijf je boodschap met een pen gedrenkt in citroensap. Je boodschap is nu onzichtbaar. Om hem te lezen, moet je het blad langs onder verwarmen met een aansteker of een lucifer. Wel oppassen dat je niet te dicht komt, of je boodschap gaat in rook, euh vuur, op! Het kan ook door er met een strijkijzer over te gaan, maar dat kan je onderweg natuurlijk niet.

Klokkengeheimschrift

Elke letter komt overeen met een bepaald tijdstip. A is bvb. 1 uur, B = 1 u 15, etc. Maak een code (sleutel) bestaande uit getekende klokken met daaronder de letter. Geef de sleutel mee aan de tegenpartij.

Morse code met licht

Leuk voor een speurtocht in het donker: een gecodeerde lichtboodschap! Hiervoor heb je natuurlijk een zaklamp nodig en de morsecode. Die kunnen jullie terugvinden onder "Morsecode - punten en strepen" van infoteur Coby79. Met je zaklantaarn geef je de hele boodschap door aan de hand van deze streepjes en punten. Neemt wel wat tijd in beslag als het hele zinnen zijn, maar je kan ook eenvoudige boodschappen coderen als "naar links / rechts" of "zoek hier". In het daglicht kan het ook als de zon schijnt. Hiervoor heb je dan een spiegeltje nodig. Je laat de zon op je spiegeltje schijnen en seint weer een gecodeerde boodschap d.m.v. de schittering. Wel iets moeilijker en... de zon mag niet achter de wolken verdwijnen!

Caesarcijfer

Deze code werd zo genoemd omdat Julius Caesar hem gebruikt voor zijn geheime boodschappen. Julius Caesar gebruikte meestal de code + 3, waarbij de A een D werd enz. In spreektaal wordt het vaak Caesar's code genoemd, maar helemaal juist is het cryptologisch niet. Met dit principe kan je verschillende codes maken, maar je moet wel altijd aan de tegenpartij zeggen welke code (= sleutel) je gebruikt hebt. Je kan ze dan een naam geven en dit mee op het papiertje zetten.

Een eerste manier is een code met letters. Gewoon alle letters één plaatsje te verschuiven: A wordt B, B wordt C, etc. Deze code kan je dan de A - B code noemen. Je kan ook het alfabet helemaal omdraaien: A wordt Z, B wordt Y, etc. Deze code wordt dan bvb. de A - Z code. Je kan ook hints geven, bvb. A + 1 voor de A - B code of A + 25 voor de A - Z code. Volgens dit principe kan je een hele resem codes maken. Bij A + 3 wordt A dus D, enz. voor het hele alfabet. Moeilijker wordt A + 15!

Een tweede manier is een combinatie van cijfers en letters. A wordt 1, B wordt 2, etc. Dit is dan de A1 code. Of A wordt 26, dit is dan de A26-code. Of je begint bij K die dan 1 wordt. Zo ga je het hele alfabet af, en dan terug naar boven om verder te doen, A wordt dan 17, etc. Dat is dan de K1-code. Je kan best zelf het hele alfabet met je code opschrijven voor je aan de boodschap begint, want als je je vergist, zal de tegenpartij nooit de boodschap kunnen ontcijferen!

Tekencode

Een tekencode maak je ook weer zelf. Nadeel hier is dat je hem op voorhand moet maken en ook aan de tegenpartij moet meegeven. Je kan bvb. een tekencode maken met smiley's waarbij A = :-) , B = :-( , etc. Deze code kan je dan bvb. de smileycode noemen. Je kan ook een code maken met allerlei verschillende tekeningetjes. A wordt dan bvb. +, B wordt ?, etc. Of wat dacht je van een code met Egyptische tekens (= hiëroglyfen)? Of met Griekse letters? In Rune-schrift of in spijkerschrift? Je kan het echt zo gek niet bedenken of je kan het maken. Bij al deze tekencodes is het vooral belangrijk dat je het niet te ingewikkeld maakt, want één streepje verschil kan dan weer iets anders betekenen en dan is de boodschap weer verkeerd.

Taalcode: spelen met taal

Door met woorden en zinnen te spelen kan je ook heel wat geheime boodschappen of cryptogrammen schrijven. Splits bvb. alle woorden in drie letters. Zo krijg je bvb. een zin als: gan aar lin ksb ijd ebe uk. Eigenlijk betekent dit dan: ga naar links bij de beuk. Of je kan telkens een bepaald woord tussen alle letters schrijven. Gaiaai naiaaiaiarai laiiainaikaisai. Laat alle ai's weg en je krijgt "ga naar links". Of draai alle woorden om: ag raan sknil = ga naar links. Nog moeilijker: draai de hele zin ook nog eens om. Je krijgt dan sknil raan ag. Hoe langer de zinnen, hoe moeilijker het wordt natuurlijk en hoe meer tijd de tegenpartij zal nodig hebben om de opdrachten te ontcijferen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kaarsvet verwijderen van houtKaarsvet kan vervelende vlekken en kringen achterlaten op je meubels. Deze vlekken en kringen kunnen worden gevormd in k…
Van klassiek geheimschrift tot moderne cryptologieVan klassiek geheimschrift tot moderne cryptologieDe oudste geheimschriften waren een soort woordspel. De Egyptenaren gebruikten die niet echt om een geheim te verbergen,…
Hoe kan ik vlekken uit een broek verwijderenHoe kan ik vlekken uit een broek verwijderenIedereen kent het wel; net een nieuwe broek gekocht en er zit al meteen een hardnekkige vlek op. Sommige vlekken echter…
Elektriciteit voor jong en oud: speel met morse!Elektriciteit voor jong en oud: speel met morse!Het is je in deze tijd van digitale communicatiemiddelen nauwelijks voor te stellen dat communicatie ooit enkel bestond…

Toneelles: drama als middelWat leer je tijdens een dramales: beter toneel spelen. Dat lijkt op het eerste gezicht het doel, maar docenten en groeps…
Pietendiploma behalenPietendiploma behalenDie arme Sint moet toch zo veel doen op zo'n korte tijd! Gelukkig heeft hij hulp van Pakjespiet, Snoeppiet, Postpiet en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nemo, Pixabay

Reageer op het artikel "Speurtochten: boodschappen in geheimschrift"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Kinderfeestjes
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!