Presenteren voor een groep, hoe pakt u dat aan

Presteren, het wordt vaak gedaan, maar veel mensen blijven er ook wat angst voor hebben. In dit artikel kunt u informatie vinden over hoe u kunt presenteren zodat het ook overtuigend overkomt. Om goed te kunnen presenteren zult u vooral veel moeten oefenen. Hoe moeilijk het ook is, na veel oefenen wordt men zekerder en zal het makkelijker gaan.

Doel van het presenteren

Er zijn verschillende doelen om te presenteren de twee belangrijkste doelen zijn:
  • informatie overbrengen
  • overtuigen

Met overtuigen wordt simpelweg bedoeld dat de informatie die u wilt brengen over moet komen als de waarheid. Door u zeker op te stellen, professioneel te kleden en duidelijk te communiceren zullen mensen de informatie al serieuzer nemen.

Faalangst

Bijna iedereen vindt het spannend om voor een groep te moeten presenteren. Wellicht heeft de ene wat meer moeite met voor een groep staan dan een ander, maar vaak willen mensen het niet laten merken. Bedenk dat iedereen ooit eens is begonnen met iets presenteren en dat het iets is wat met name door ervaring te leren valt.

Houding

Zorg dat u stevig in uw schoenen lijkt te staan. Door een rechte houding aan te nemen vormt u al een soort status van hier ben ik, luister naar mij en op het moment van presenteren is dat wat u nodig heeft. Hoe moeilijk het ook is, probeer mensen aan te spreken onder het presenteren. Vaak wordt de tip gegeven door de mensen heen naar de achterkant van de ruimte te kijken, maar dit valt op als u naar één punt blijft staren. Als u af en toe ook iemand aankijkt als u spreekt zullen de mensen over het algemeen beter op blijven letten.

Zorg dat u niks bij de hand heeft liggen waar u aan kunt zitten, vaak als men zenuwachtig is krijgt men de neiging om ergens mee te frutselen. Hou uw handen ook niet stijf langs het lichaam, maar probeer uw handen een rol te laten spelen in de communicatie.

Taalgebruik

Praat met duidelijke Nederlandse zinnen. Zorg dat de tekst niet te makkelijk, maar zeker niet te moeilijk is of zorg anders dat het zo wordt uitgelegd dat iedereen het kan gebruiken. Bij het presenteren kunt u hulpmiddelen gebruiken zoals onder andere 'power point'. Dit is een computerprogramma waar u een diashow mee kunt maken. Zo heeft u ook niet constant de ogen op u gericht en kunt u dingen nog duidelijker maken. Zo kunt u bij de plaatjes in de diashow ook steekwoorden zetten, deze kunt u laten zien op het grote scherm, maar u kunt ook instellen dat u deze alleen op de laptop ziet. Zo kunt u zichzelf aan de tekst herinneren.
Met een presentatie op een scherm blijven mensen vaak ook meer geboeid. U kunt plaatjes toevoegen of filmpjes om uw verhaal duidelijker te maken.
Zorg wel dat u de tekst van de presentatie zoveel mogelijk uit uw hoofd weet over te brengen, dit overtuigt mensen. Zoals in het vorige kopje staat, praat ook met uw lichaam. Loop eens een stukje heen en weer en maak er handgebaren bij.

Vragen

Vertel voor u gaat beginnen met presenteren dat u zult aangeven wanneer er vragen gesteld kunnen worden. Doe dit bijvoorbeeld na een bepaald onderwerp of na de gehele presentatie zodat u niet gestoord wordt onder het presenteren. Vragen tussendoor stellen kan ervoor zorgen dat u niet meer goed weet waar u was en hoe u verder zou gaan.

De aandacht vasthouden

Als er veel te presenteren valt is het een grote opgave de aandacht van de mensen vast te houden. Vertel tussendoor eens iets wat met het onderwerp te maken heeft maar wat u eigen ervaring ermee is. Laat tussendoor een filmpje zien of dus na een bepaald thema mensen vragen laten stellen.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Hoe verzorgt u een boeiende presentatie?Hoe verzorgt u een boeiende presentatie?Het geven van een presentatie is voor velen best spannend. Het kan lastig zijn om een grote groep voor een tijd aandacht…
Presentatievaardigheden in de praktijkPresentatievaardigheden in de praktijkHet is bijzonder dat een van de grootste angsten onder de werknemers, presenteren is. Presenteren is tegenwoordig zon b…
Presenteren, van nature of aangeleerd?Presenteren, van nature of aangeleerd?Het is een gegeven dat niet iedereen even goed een presentatie kan geven. De ene heeft van nature een bepaalde flair waa…

Leuke ideetjes voor Halloween met familie en vriendenLeuke ideetjes voor Halloween met familie en vrienden' t Is weer de tijd van het jaar! Alles kleurt oranje, purper, zwart en wit dezer dagen. Pompoenen, heksen, bezems, zwar…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.