Leuke ideetjes voor Halloween met familie en vrienden

Leuke ideetjes voor Halloween met familie en vrienden ' t Is weer de tijd van het jaar! Alles kleurt oranje, purper, zwart en wit dezer dagen. Pompoenen, heksen, bezems, zwarte katten, spoken, geraamten, je kan er niet naast zien. Het is weer Halloween! Tijd voor een feestje! Betrek de hele buurt in je Halloweenfeest door verrassingen te maken voor je buren, leer de kinderen een leuk heksenlied en organiseer een kindvriendelijke Halloween bij jou thuis. Enkele tips voor een geslaagd Halloween feest.

Halloween is in

De laatste jaren is Halloween in. Vroeger was het enkel in Amerika dat de griezelgekte toesloeg, maar de gewoonte is nu ook hier goed ingeburgerd. Tijd dus voor een leuk, niet te griezelig Halloweenfeestje met vrienden, familie en kinderen.

Buurtvriendelijke trick or treat

Schrijf een vrolijk Halloweengedichtje (of zoek er eentje op internet) en kopieer dit driemaal. Maak ook drie zakjes snoep. Snij een wit spookje uit en geef het een vriendelijk uiterlijk. Kopieer ook dit driemaal. Bedoeling is dat je nu het gedichtje met het zakje snoep, het spookje en een briefje bij de buren op de drempel legt. Je belt aan en verdwijnt. De buren vinden het gedichtje, het spookje en de snoepjes. Op het briefje vraag je of ze hetzelfde willen doen bij drie andere buren en leg je uit dat ze het spookje aan hun raam moeten hangen, zodat iedereen kan zien dat zij al bezoek van het Halloweenspook hebben gehad. Zo gaat deze leuke attentie de buurt rond en maakt het iedereen blij!

Kindvriendelijke Halloweenavond thuis

Een griezelverhaaltje voorlezen

Snuister in je boekenkast of breng een bezoekje aan de lokale bibliotheek. Kies een boek met een beetje spanning en pas aan aan de leeftijd van de aanwezige kinderen. Zet de kinderen knus en gezellig op de grond met veel kussens en lees een griezelverhaaltje voor. Eventueel met een aangepast muziekje op de achtergrond.

Een griezelfilm opzetten

Ook hier zetten de kinderen zich gezellig bij elkaar, ditmaal voor de televisie. Ook hier geldt: spanning aanpassen aan de leeftijd van de kinderen. Met de films kan je ook een "griezelige quiz" samenstellen. Muziekfragmenten herkennen, filmfragmenten aanvullen en ga zo maar door.

Verkleden en schminken

Haal de verkleeddozen maar weer van de zolder en probeer je zo griezelig mogelijk te verkleden. Schmink elkaar. Wie ziet er het engste uit?

De waarzegster

Iemand is verkleed als waarzegster en heeft een glazen bol en (tover)kaarten. Eén voor één mag iedereen nu zijn toekomst laten voorspellen bij de "zwarte madam".

De mummie

Hiervoor heb je een paar rollen WC-papier nodig. Je hebt minimum vier deelnemers nodig, twee groepjes van twee. Daarna kan je het aantal vermeerderen, steeds met twee. Je hebt een mummie en een mummificeerder. Bij het startsein begint de mummificeerder de andere persoon in te rollen met WC-papier. Voorzichtig, anders scheurt het papier af en moet je gaan herstellen. Na vijf minuten weerklinkt het eindsignaal. Welke groep heeft de mooiste, meest volledige, mummie gemaakt?

Heksenhoeden

Op het principe van de stoelendans. Zet op ieder hoofd min één een hoed. Zet de muziek op. Wanneer de muziek stopt, valt diegene die geen hoed heeft, af. Een variant met één hoed: laat de hoed op de muziek rondgaan. Diegene die de hoed opheeft wanneer de muziek stopt, is verloren.

De toverspreuk

Laat iedereen (of in groepjes) een toverspreuk verzinnen. De beste toverspreuk wint een prijsje (snoepjes, een spookje, een Halloweenzaklamp, ...)

De heksenkelder

Zet potjes klaar met daarin vreemde dingen (erwten, paddenstoelen, vruchtjes van de esdoorn, een hoopje gekookte spaghetti, rozijnen, dikke gekleurde elastiekjes, afgeknipte nagels, veertjes, gel (al dan niet gekleurd), kruidnagel, ...) Laat de kinderen namen verzinnen voor wat er in de potjes zit (heksenkeutels, vleermuizenvleugels...). De bedenker van de origineelste namen wint een prijsje.

Het spokenbal

Blaas een aantal kleine ballonnetjes op. Bind over de ballonnen een stukje wit laken, bind onderaan vast en teken ogen. Dit zijn de spookjes. Geef iedereen een spookje. Blaas het spookje in de lucht bij het startsignaal. Diegene die al blazend zijn spookje het langst laat "vliegen" heeft gewonnen. Daarna kan je die spookjes samen in een boom gaan hangen buiten. Grappig als de wind waait!

Het heksendiploma

Je kan van dit alles ook een aantal proefjes maken met een puntentelling. Diegene die al de proefjes tot een goed einde heeft gebracht, krijgt een prachtig heksendiploma (bij kinderen iedereen dus).

De wrat

Maak een tekening van een heksenhoofd. Geef iedereen een kauwgom. Kauw de kauwgom mals. De deelnemer krijgt een blinddoek om en moet nu proberen de wrat op de neus van de heks te kleven. Wie geraakt het dichtste bij het doel?

Kindvriendelijke Halloween avond buitenshuis

Heksenliedje en -dansje

Een eerste ideetje voor in de tuin vind je hieronder bij het heksenliedje. Wacht tot het donker is en het wordt nog leuker!

Pompoenenzoektocht

Koop kleine echte of plastieken pompoentjes en verstop ze in tuin of bos. In de tuin kan iedereen zelf zoeken. Zijn ze in het bos verstopt, dan moet je er wel een kleine "schatkaart" bij tekenen en aan de deelnemers geven. Ook heel leuk om bvb. in een speeltuin te doen. Veel mogelijkheden om de pompoentjes te verstoppen en een afgebakend terrein. Ook een echte speurtocht aangepast aan het thema behoort tot de mogelijkheden.

Kerkhofwandeling

Voor de groteren en meest moedigen, een wandeling langs het kerkhof misschien? Ga in groepjes van twee en maak de andere groepjes bang.

Heksendans

Maak zelf een aantal bezems. Neem hiervoor een lange tak en bind aan het uiteinde kleine twijgjes vast met een ander takje of met een elastiek of nog met een touw. Of gebruik al het materiaal dat in huis is: bezems, aftrekkers, schoppen, rijven, etc... Geef iedereen een "bezem". Laat de heksen vrij rondvliegen. Of maak het iets moeilijker door twee mensen op dezelfde bezem te zetten. Ze moeten nu samen dezelfde richting uit en moeten zien dat ze er niet afvallen. Er kan ook een spelleider zijn die aanwijzingen geeft: naar links, naar rechts, omhoog, etc. Daarna met drie op een bezem. Nog erger!

Heksenbrouwsel

Stel een lijstje samen van enge dingen. Geef ieder groepje een zaklamp. Stuur ze op pad. Het groepje dat als eerste met al de ingrediënten thuis komt, heeft gewonnen! Enkele ideetjes: kleine witte steentjes, een aardworm, blaadjes, een spin, een spinnenweb, een handjevol aarde, knoflook, gras,... Je kan je ook laten inspireren door de ingrediënten van het heksenliedje (zie hieronder) en de mensen op pad sturen om deze ingrediënten te zoeken. Hier is wel wat fantasie nodig! De jury beslist wie de leukste dingen heeft meegebracht!

Grappige en zoete lekkernijen

De afgehakte hand

Pureer fruit (bvb. een banaan). Voeg hierbij het sap van een sinaasappel en een zakje agar-agar (dit is plantaardige gelatine). Kook het geheel op. Doe in een stevige plastieken handschoen een stokje spaghetti in elke vinger. Giet het mengsel in de handschoen en laat even ophangen. Wanneer het een beetje afgekoeld is, hang je de handschoen in de ijskast. Wanneer het mengsel opgesteven is, snij je de handschoen open en je hebt een enge, afgehakte hand! Door de hitte wordt de spaghetti mals en lijken de slierten wel beenderen. Door sap van rode bieten bij het mengsel te voegen voor het koken, kan je je hand rood kleuren. Varieer de soorten fruit. Denk bvb. ook aan groene kiwi. Je krijgt dan een vieze groene hand met zwarte spikkeltjes! Lekker en eng!

Heksenslijm

Maak groene pudding (te koop in de handel) en voeg hieraan chocoladestukjes die gaan smelten en uitlopen.

Halloweenmaaltijd

Natuurlijk kan je voor Halloween ook een hele maaltijd samenstellen. Je kan griezelige elementen toevoegen of eten maken dat er "vies" uitziet maar toch extra lekker is. En je kan je heerlijke maaltijd afsluiten met bijhorende cupcakes of taarten.

Kindvriendelijke griezelfilms

  • Het spookje Casper
  • Sleepy Hollow
  • Corps Bride
  • E.T.
  • De hele reeks van Harry Potter
Met deze films kan je een griezelquiz ineensteken. Deze quiz kan je ook voor volwassenen aanpassen zodat groot en klein een leuke tijd beleeft.

Heksenliedje leren en dansen

Zeven heksen bij elkaar, maken een heel vreemd soepje klaar
ze dansen rond de ketel, maar wat een pech...
eentje neemt een slok. Floep! Weg is zij!

Refrein:
Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij
de soep is nog niet goed, ze doen er nog wat bij:
Een verse regenworm!

Zes heksen bij elkaar .... + het refrein
Haar van een zwarte kat!

Vijf heksen bij elkaar .... + het refrein
Een groene snottebel!

Vier heksen bij elkaar + het refrein
Wrattenschraapsel!

Drie heksen bij elkaar... + het refrein
Een paar konijnenkeuteltjes

Twee heksen bij elkaar ... + het refrein
Een beetje voetschimmel

Een heksje lacht heel gemeen
Ha! Die soep is nu van mij alleen!
Ze danst rond de ketel, maar lacht te vlug,
want daar zijn floep... de anderen weer terug!

Spinnenkop met spruitjes, knekel met kandij
wat een goede soep! Hier hoeft echt niets meer bij!


Bij dit leuke liedje kan je een rondedansje doen, waarbij één voor één de mensen verdwijnen in het donker en op het laatst terug tevoorschijn springen! Heel leuk voor kinderen (en de meesten zullen het wel kennen, want het is een klassieker in de scholen).
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloween: een quiz over en met griezelfilmsHalloween: een quiz over en met griezelfilmsHeb je het helemaal gehad met Halloweendiners, Halloweenparty's en Halloweengriezeltochten? Maar wil je toch een gezelli…
Halloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachtenHalloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachtenOver Halloween werd vroeger met geen woord gerept. Nu is 31 oktober een datum die in eenieders kalender staat. Op 31 okt…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…

Hoe bereken je randpunten en asymptotenRandpunten en asymptoten worden bijna altijd samen toegepast in de wiskunde. Het berekenen van beide zijn ook een vereis…
Presenteren voor een groep, hoe pakt u dat aanPresteren, het wordt vaak gedaan, maar veel mensen blijven er ook wat angst voor hebben. In dit artikel kunt u informati…
Reacties

Hannah En Linde, 30-09-2015
1. Bloed voetspoor maken naar je huis.
2. Nep spinnen en nep spinnenwebben ophangen.
3. Gordijnen dicht doen en het eng maken.
4. Engen muziek opzetten.
5. Engen lampionen neerzetten.
Dat waren onze tips! Reactie infoteur, 24-10-2015
Bedankt voor de leuke tips! Vooral die met het bloedspoor vind ik heel leuk!

Jeffrey, 21-10-2010
Maak van oude planken een grafsteen verf hem grijs met er op R.I.P. en koop handschoentjes met skelethandjes er op doe die op een stok en steek de stok in de grond dan komen de doden handen naar boven Reactie infoteur, 21-10-2010
Leuk, bedankt voor het idee!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.