Hoe verzorgt u een boeiende presentatie?

Hoe verzorgt u een boeiende presentatie? Het geven van een presentatie is voor velen best spannend. Het kan lastig zijn om een grote groep voor een tijd aandachtig te laten luisteren. Zorg dat u er zelf zin in krijgt door voor een onderwerp te kiezen dat u zelf ook aanspreekt. Zo is het uitzoeken van informatie en doorgeven al een stuk gemakkelijker. Betrek uw publiek actief bij de presentatie. Door een presentatie te geven die de interesse wekt zal de informatie bij het publiek ook daadwerkelijk binnenkomen en deels onthouden worden.

Het onderwerp

Het zelf mogen kiezen van een onderwerp kan zowel voor- als nadelen met zich meebrengen. Het is belangrijk een onderwerp te vinden waarmee u het publiek sowieso al enthousiasmeert. Als het onderwerp in een bepaalde richting moet zijn is het wellicht wel makkelijker kiezen omdat de keuze iets beperkter is. Als u de mogelijkheid heeft denk dan goed na over het publiek waar u voor gaat presenteren. Wat is de leeftijd en wat zouden de interesses zijn? Kies een onderwerp waar u zelf ook veel over zou willen weten. Als u enthousiast bent is het gemakkelijker het enthousiasme over te brengen.

Maak het begrijpelijk

Hoewel een presentatie vaak het doel heeft mensen te informeren is het belangrijk soms niet te inhoudelijk op de stof in te gaan. Om de aandacht bij u te houden zal iedereen die luistert u ook moeten kunnen begrijpen. Als u teveel ingewikkelde informatie geeft in een korte tijd zal de aandacht snel af kunnen dwalen. Als u bijvoorbeeld een vakterm gebruikt en vervolgens legt u weer met vaktermen uit wat het inhoudt dan wordt het heel lastig om het nog te volgen. Maak uw verhaal ook begrijpelijk door duidelijk en rustig te praten. Communiceren met lichaamstaal helpt vaak om het verhaal boeiender te houden.

Oefenen

Rustig en duidelijk praten kan voor sommige mensen erg lastig zijn vanwege de zenuwen om voor een grote groep te praten. De enige manier om dit te kunnen is door het te oefenen. U kunt het thuis hardop in de spiegel oefenen. U kunt ook uw presentatie opnemen en terug luisteren. Als u het iemand uit uw omgeving laat bekijken kan hij/zij misschien nog tips geven voor de daadwerkelijke presentatie. Des te vaker u voor een groep mensen staat des te makkelijker het zal worden. Het is ook makkelijker als u simpelweg zeker bent over wat u vertelt. Zorg dat u alleen informatie vertelt waar u zelf ook in gelooft. Probeer de presentatie zoveel als mogelijk uit uw hoofd te houden. Als u het opleest is er geen connectie tussen u en het publiek. Als u echt naar het publiek toe spreekt hebben zij het idee dat het echt voor hen is bedoeld.

Actief met het publiek

De meesten zullen het altijd gebruiken als ondersteuning, maar het gebruik van een laptop en een groot scherm kan echt heel handig zijn. Zo kunt u ook door middel van plaatjes goed laten zien wat u bedoelt en bij een foto uitleg geven. Maak ook goed gebruik van uw publiek. Om de aandacht vast te houden is het belangrijk om hen actief te betrekken bij uw presentatie. Zo kunt u het publiek bijvoorbeeld groene en rode kaarten uitdelen. U kunt een stelling voorleggen en vragen wie voor of tegen is om zo een discussie op te starten. U kunt ook goed of fout vragen stellen waarbij er uiteindelijk een als overblijft. Het publiek wil vaak weten wie er overblijft dus zolang dit gaande is heeft u vaak de aandacht al bij u. Doe dit niet pas aan het einde, maar bijvoorbeeld halverwege. Een andere optie is het maken van een quiz om vooraf te zien hoeveel mensen al weten van het onderwerp.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?Aandacht van het publiek krijgen, aandacht vasthouden en een goede presentatie neerzetten. Eén van de factoren van een g…
10 tips voor spreken in het openbaarSpreken in het openbaar jaagt sommigen de stuipen op het lijf. Anderen vinden het prachtig. Of je nou een presentatie ho…
10 tips die je helpen bij het geven van een presentatie!10 tips die je helpen bij het geven van een presentatie!Iedereen geeft in zijn leven wel eens één of meerdere presentaties, jij dus ook! Maar presenteren is niet altijd even ma…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…

Orde in de klasHet leven van een docent is niet altijd even eenvoudig. Wanneer je leuke klassen hebt die gemotiveerd zijn om te leren e…
Schooladvies basisschool voor het voortgezet onderwijsSchooladvies basisschool voor het voortgezet onderwijsMet ingang van het schooljaar 2014-2015 is bepaald dat de leerkrachten in groep 8 van de basisschool het schooladvies vo…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.